Tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW)

corona, regeling

Laatste update: 24 maart 2022

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Ondernemers kunnen met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) tot maximaal 90% van hun loonkosten vergoed krijgen als ze verwachten ten minste 20% omzet te verliezen over 4 maanden door de coronacrisis. 

De NOW-regeling is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies (ten minste 20%). Zij kunnen bij het UWV een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten, en hiervoor een voorschot ontvangen. Hiermee kunnen zij werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW is met ingang van 1 juni verlengd met 4 maanden tot 1 oktober. Deze NOW2.0 kan vanaf 6 juli worden aangevraagd en voorziet in tegemoetkoming op de loonkosten vanaf 1 juni. Werkgevers die te maken hebben met tenminste 20% verwacht omzetverlies, kunnen bij UWV een tegemoetkoming voor deze 4 maanden aanvragen ter hoogte van maximaal 90% van de loonsom, gerelateerd aan het omzetverlies. De omzetdaling wordt dan vastgesteld over een viermaands periode die start op 1 juni, 1 juli of 1 augustus 2020 en volgt daarbij de systematiek van de eerste periode (NOW1.0).

Definitieve berekening aanvragen kan t/m 31 maart 2022

Heb je een tegemoetkoming NOW ontvangen voor de tweede aanvraagperiode? Vraag dan een definitieve berekening aan. Dat kan nog t/m 31 maart 2022 bij UWV.

Als je een voorschot hebt ontvangen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging behoud Werkgelegenheid (NOW) dan moet je om een vaststelling vragen om te voorkomen dat je moet terugbetalen. In de definitieve berekening wordt gekeken naar het daadwerkelijke omzetverlies en de daadwerkelijke loonsom die je bedrijf heeft gehad over de betreffende periode. Op basis hiervan wordt bepaald of je als werkgever dat voorschot terecht hebt ontvangen, (een deel) moet terugbetalen of nog een nabetaling ontvangt. Voor terugbetaling geldt een termijn van zes weken. Hier kan ook een betalingsregeling met UWV voor worden afgesproken.

Uitstel van 14 weken voor derden- of accountantsverklaring
Mocht je als werkgever meer tijd nodig hebben voor het indienen van derden- of accountantsverklaring, dan kun je vóór 31 maart 2022 om uitstel vragen bij UWV.

Bericht geplaatst 24 maart 2022

NOW stopt

Het kabinet stopt per 1 april 2022 met het coronasteunpakket. Je kunt dan geen gebruik meer maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Op dit moment geldt de NOW6 (8e aanvraagperiode) voor de periode januari, februari en maart 2022. De aanvraagperiode voor deze regeling loopt van 14 februari t/m 13 april 2022 via www.uwv.nl. Heb je minimaal 20% omzetverlies of heb je personeel en ben je gestart tussen 1 februari 2020 tot uiterlijk 30 september 2021, dan kun je een aanvraag doen voor de 8e aanvraagperiode NOW. De tegemoetkoming in de loonkosten is voor zowel vast als flexibel personeel. De regeling geldt voor bedrijven in Nederland die sociaal verzekerd zijn.

Bericht geplaatst 28 februari 2022

8e aanvraagperiode open

Sinds maandag 14 februari jl. kun je bij UWV een aanvraag doen voor de 8e periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).
Je kunt dan een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen voor de maanden januari tot en met maart 2022. Het loket blijft open tot en met woensdag 13 april 2022.
UWV betaalt in eerste instantie – zoals altijd – een voorschot van 80% van de berekende tegemoetkoming. Het voorschot wordt betaald in 3 termijnen.

Alle informatie over de 8e periode NOW vind je op www.uwv.nl

Bericht geplaatst 16 februari 2022

Definitieve berekeningen 4e en 5e aanvraagperiode

Heb je een tegemoetkoming ontvangen voor de 4e aanvraagperiode (januari, februari en maart 2021) of de 5e aanvraagperiode (april, mei en juni 2021)? Dan kun je sinds 2 februari jl. een definitieve berekening aanvragen.

Vraag apart een definitieve berekening aan:

  • Per aanvraagperiode: heb je voor de 4e en de 5e aanvraagperiode een tegemoetkoming ontvangen, dan moet je voor beide aanvraagperiodes apart een definitieve berekening aanvragen;
  • Per loonheffingennummer: vraag voor alle loonheffingennummers apart een definitieve berekening aan.

De aanvragen kun je indienen tot en met woensdag 22 februari 2023.

Bericht geplaatst 16 februari 2022

NOW-6 vanaf 14 februari

Vanaf 14 februari a.s. kun je bij UWV NOW-6 aanvragen. Je krijgt dan, net als bij de eerdere NOW-aanvragen, een voorschot waarmee je in de maanden januari, februari en maart je personeel kunt betalen.

De voorwaarden en de vergoeding van de NOW-6 subsidieperiode zijn grotendeels hetzelfde als in de vorige periode. Alleen is er een wijziging in de berekening van de forfaitaire opslag, de opslag voor de werkgeverskosten. Dit komt omdat het systeem waarin de loongegevens worden doorgegeven, de polisadministratie, is gewijzigd per 1 januari 2022. De berekening van de NOW is daaraan aangepast om de vergoeding gelijk te houden.

Bericht geplaatst 31 januari 2022

Percentage voor omzetverlies gaat omhoog naar 90%.

Het maximale percentage voor omzetverlies voor loonsteun gaat omhoog van 80% naar 90%. Dit betekent dat bij de berekening van de hoogte van de subsidie voor NOW-5 (november en december 2021) en NOW-6 (Q1 2022) wordt gerekend met een percentage van maximaal 90% omzetverlies (op dit moment is dat nog 80%). Als werkgever krijg je 85% van de loonkosten vergoed bij minimaal 20% omzetverlies, waarbij de subsidie uitkeert tot maximaal 90% omzetverlies.

Omdat de subsidieaanvragen voor het huidige kwartaal al lopen, is de uitbetaling van de voorschotten nog gebaseerd op een maximaal omzetverlies van 80%. Bij de definitieve vaststelling wordt gerekend met 90%. Voor de NOW-6 in het eerste kwartaal van 2022 zal bij het verlenen van de voorschotten wel rekening worden gehouden met de verruiming.

Verkenning (jaar)omzetverliesdrempel
Het kabinet onderzoekt of een (jaar)omzetverliesdrempel als aanvullend criterium om voor de NOW-subsidie in aanmerking te komen, uitvoerbaar is. Voor NOW-6 zal een dergelijke drempel in ieder geval niet ingevoerd worden. Het onderzoek zal wel worden voortgezet naar een mogelijke invoering van de (jaar)omzetverliesdrempel op een later moment.

Bericht geplaatst 23 december 2021

NOW 6

Je kunt nu ook voor de maanden januari, februari en maart 2022 de NOW aanvragen zodat je personeel kunt doorbetalen. Deze NOW 6 ligt op een vergelijkbaar niveau als de NOW 5-subsidie die momenteel aangevraagd kan worden. Zo moet je minimaal 20% omzetverlies hebben en blijft het vergoedingspercentage 85%. Een aantal zaken moet nog worden uitgezocht. De volledige voorwaarden worden door het kabinet in januari bekend gemaakt. De NOW 6 vergoedt net als de eerdere regelingen ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract.

Bericht geplaatst 18 december 2021

Loonsubsidie NOW keert terug

Op de persconferentie van 26 november jl. heeft het kabinet aangekondigd dat de loonsubsidie NOW terugkeert. Heb je 20% omzetverlies door de coronamaatregelen dan kun je voor de maanden november en december 2021 de NOW 5 aanvragen. Dus voor de huidige periode, alleen wel met beperkingen. Doel is dat je met deze regeling je personeel kunt doorbetalen en je medewerkers kunt behouden. De NOW 5 vergoedt net als de eerdere regelingen ook de salarissen van medewerkers met een flexibel contract.

De NOW 5 kent grotendeels dezelfde voorwaarden als NOW 4. Zo is het vergoedingstarief opnieuw 85 procent. De forfaitaire opslag blijft op 40% en het te vergoeden dagloon blijft gemaximeerd op twee keer het maximale dagloon. De referentiemaand voor de loonsom is september 2021. De referentieomzet-periode wordt 2019, gedeeld door 6 – met uitzondering voor starters.

In de NOW 5 kun je niet langer kiezen over welke maanden je het omzetverlies wil laten berekenen. Voor elke werkgever wordt het omzetverlies berekend over de maanden november en december 2021. Hiervoor is gekozen om aan te sluiten bij de jaarrekening. Ten opzichte van de NOW 4 worden er twee wijzigingen doorgevoerd:

  • Het loonsomvrijstellingspercentage wordt verhoogd naar 15%.
  • Meer startende ondernemers kunnen gebruik maken van de NOW 4. Ben je tussen 1 februari 2020 en 30 september 2021 gestart, dan kun je een aanvraag doen voor de NOW 5.

Verplichtingen
Als je bedrijfseconomisch ontslag aanvraagt tijdens het gebruik van de NOW, dan heb je voor die werknemers een inspanningsverplichting voor een werk naar werk-begeleiding. Je moet hiervoor bellen met het UWV om dit proces in gang te zetten. Als je dat niet doet, volgt er een korting van 5% op de subsidie. Deze verplichting geldt vanaf 27 november 2021, dus voor werknemers die voor 27 november 2021 op bedrijfseconomische gronden zijn ontslagen, geldt deze verplichting niet.

Het bonus- en dividendverbod geldt ook voor NOW 5. Dat wil zeggen dat er een bonus- en dividendverbod is voor heel 2021 voor werkgevers die NOW-5 aanvragen en een voorschot van 125.000 euro of meer hebben ontvangen of bij een lager voorschot als de definitieve subsidie 125.000 euro of meer is. De entiteit koopt ook geen eigen aandelen in. Als je een aanvraag op werkmaatschappijniveau indient, geldt het dividendverbod voor het gehele concern. Het bonusverbod geldt bij een aanvraag op werkmaatschappijniveau voor het bestuur en de directie van het concern en de aanvragende entiteit. Ook hier koop de entiteit geen eigen aandelen in.

Werktijdverkortingsregeling (WTV)
Nieuw ten opzichte van de voorgaande NOW-regelingen is dat de Werktijdverkortingsregeling (WTV) tijdens de NOW-5 open blijft. De NOW is in het begin van de coronacrisis in plaats gekomen van de WTV, omdat het aantal WTV-aanvragen niet meer (handmatig) verwerkt konden worden. Inmiddels is de WTV op 1 oktober 2021, toen het aanvraagloket van de NOW-4 per 30 september 2021 gesloten was, weer opengegaan. Daarbij is aangegeven dat de WTV niet van toepassing is op corona-gerelateerde aanvragen. Hierdoor kunnen de WTV en de NOW-5 op dit moment wel naast elkaar openblijven. Ben je geraakt door de coronamaatregelen, dan kun je een beroep doen op de NOW-5. De WTV blijft niet van toepassing op corona-gerelateerde gevallen. Heb je te maken met andere bijzondere omstandigheden dan kun je in aanmerking komen voor beide regelingen. De WW-uitkering die je als werkgever ontvangt voor de werknemer als gevolg van de WTV-aanvraag zal om ongewenste dubbelfinanciering te voorkomen echter wel worden aangemerkt als omzet voor de NOW-5. In die gevallen dat er samenloop is tussen de WTV en de NOW zal de WTV-aanvraag van de werkgever dus van invloed zijn op de hoogte van de NOW-vergoeding.

Aanvraag en voorschot
Het streven van het kabinet is dat je nog in december een subsidieaanvraag kunnen doen bij het UWV via een speciaal formulier. Ben je een startende ondernemer en ben je uiterlijk 30 september 2021 begonnen dan kun je een voorschot aanvragen voor de NOW 5-subsidie. Het kabinet streeft ernaar dat je in december al een subsidieaanvraag kan indienen, zodat je een voorschot kan ontvangen voordat je de salarisbetalingen moet doen. De UWV-systemen worden hiervoor met de grootste spoed ingericht. De beslistermijn is 13 weken na ontvangst van de volledige aanvraag. In de praktijk wordt ernaar gestreefd om de betaling van het voorschot binnen 2 à 4 weken na ontvangst van de volledige aanvraag te realiseren. UWV zal het NOW-5 voorschot in één termijn uitbetalen in plaats van in meerdere termijnen, zoals bij voorgaande NOW regelingen het geval was. Dit betekent dat je het gehele NOW-voorschot in één keer ontvangt.

Je kunt de vaststelling van de subsidie aanvragen vanaf 1 juni 2022. Wellicht dat het al eerder kan, maar dan wordt dat op de website van het UWV bekend gemaakt. Het vaststellingsloket is open tot en met 22 februari 2023.

Bericht geplaatst 29 november 2021

Geen nieuwe NOW-regeling

Het kabinet komt vooralsnog niet met een nieuwe NOW-regeling, ondanks dat het kabinet aangeeft de behoefte van ondernemers te begrijpen aan ondersteuning. Qua uitvering zou het teveel vergen van het UWV. Bovendien kan de regeling niet uit de voeten met een periode van drie weken, maar moet het om een volledige kalendermaand gaan.

In de komende drie weken zal het kabinet wel al noodzakelijke voorbereidingen treffen ten behoeve van een mogelijke herstart van de NOW, voor als deze mocht worden heroverwogen in een scenario waarbij onverhoopt de beperkende maatregelen na 4 december 2021 worden verlengd.

Bericht geplaatst 18 november 2021

Uiterlijk 31 oktober 2021 vaststellingsverzoeken indienen voor NOW-1

Heb je gebruik gemaakt van de NOW, dan heb je het omzetverlies en de loonsom ingeschat en kreeg je een voorschot van 80%. Je krijgt de subsidie definitief als je een ‘vaststelling van de NOW-subsidie’ aanvraagt, die gebaseerd is op de daadwerkelijke omzet en de loonsom in de subsidiemaanden.

Achterblijven vaststellingsverzoeken
Op dit moment blijft het aantal vaststellingsverzoeken voor NOW-1 nog achter. UWV heeft nu 64.000 verzoeken binnen van de circa 140.000 aanvragers. Meer dan de helft, ongeveer 76.000 bedrijven, moet dit dus de komende twee maanden nog doen. Het is belangrijk dat je dit echt uiterlijk 31 oktober aanstaande doen. Als UWV op die datum geen verzoek binnen heeft, wordt de subsidie namelijk op nihil vastgesteld, dat betekent dat je geen recht heeft op de NOW.

14 weken verlenging
Accountants hebben aangegeven dat zij de deadline niet halen. Heb je een voorschot tussen de 20.000 euro en 125.000 euro ontvangen, dan moet je een derdenverklaring leveren. Boven de 125.000 euro moet je een accountantsverklaring aanleveren. Al  zijn dit relatief gezien een stuk minder bedrijven, het subsidiebedrag is des te groter. Om de druk bij de accountants te verlichten, kun je tot veertien weken na de vaststellingsaanvraag nog een accounts- of derdenverklaring indienen. Deze aanvullende veertien weken gelden alleen als de vaststelling uiterlijk 31 oktober a.s. is aangevraagd.

Aanpassing accountantsprotocol en de Standaarden
Met name het concernbegrip waarmee in de NOW gewerkt wordt leidt bij grote, complexe, internationale bedrijven tot omvangrijke accountantsonderzoeken. Samen met de beroepsorganisatie van de accountants (NBA) past het ministerie daarom het accountantsprotocol en de Standaarden aan zodat het beter werkbaar is en tegelijkertijd het doel van de controle dient. Een van de wijzigingen is dat bedrijven waarvan de accountant een vastgelegde set controlewerkzaamheden heeft verricht maar waarbij nog steeds niet zeker is dat wereldwijd elke uithoek is gevonden, tien procent minder subsidie krijgen in plaats van een nihilstelling. Zo’n 140 tot 160 bedrijven die NOW hebben aangevraagd hebben zo’n complexe structuur, gezamenlijk hebben ze tussen de 360 en 440 miljoen euro subsidie ontvangen.

Bericht geplaatst 13 september 2021

NOW stopt per 1 oktober 2021

De NOW stopt per 1 oktober 2021. De Werktijdverkorting (WTV) is vanwege de invoering van de NOW buiten werking gesteld. Na het stoppen van de NOW keert per 1 oktober de Werktijdverkorting (WTV) weer terug. Deze biedt ondersteuning aan jou als werkgever, als je wordt getroffen door een buitengewone omstandigheid die niet tot het ondernemersrisico behoort. De geherintroduceerde WTV is nadrukkelijk niet bedoeld voor Corona-gerelateerde omstandigheden, het gaat om kortdurende buitengewone omstandigheden.

Bericht geplaatst 2 september 2021

Aanvraag NOW 6 vanaf 26 juli a.s.

Wil je een aanvraag doen voor de zesde periode van de NOW? Vanaf vanaf maandag 26 juli a.s. kun je terecht bij UWV. Je kunt dan een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen voor de maanden juli t/m september 2021. Het loket blijft open t/m donderdag 30 september a.s. De regeling geldt bij een omzetverlies van minimaal 20% bedraagt.

Belangrijke aanpassingen
NOW 6 kent een belangrijke aanpassing ten opzichte van de eerdere aanvraagperiodes: het maximale op te geven omzetverlies voor de berekening van de tegemoetkoming voor de zesde aanvraagperiode is begrensd op 80 procent. Ook als een bedrijf verwacht meer dan 80 procent omzetverlies te lijden, of als er daadwerkelijk meer dan 80 procent omzetverlies geleden is, mag een bedrijf bij de aanvraag van de zesde periode NOW maximaal 80 procent omzetverlies opvoeren. Zowel het voorschot als de uiteindelijke berekening van de tegemoetkoming gaan uit van maximaal 80 procent omzetverlies.

Het vergoedingspercentage blijft 85 procent van de loonsom van februari 2021, waarbij 40 procent wordt opgeteld om extra kosten te compenseren en vervolgens wordt dat bedrag vermenigvuldigd met het percentage (maximaal 80 procent) van het verwachte omzetverlies. Voor bedrijven met een omzetverliespercentage tussen de 20 en 80 procent verandert er dan ook niets ten opzichte van de eerdere NOW-regelingen.

Referentiemaand
Ten opzichte van de vijfde periode NOW is ook de referentiemaand gewijzigd. Dat is nu februari 2021 ten opzichte van juni 2020 voor de vijfde periode NOW. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent. Het voorschot wordt betaald in drie termijnen. Vanaf uiterlijk 1 juni 2022 kun je een aanvraag indienen voor de definitieve berekening. Hierin wordt op basis van de loonkosten en het daadwerkelijke omzetverlies over de aangevraagde periode het definitieve bedrag berekend waar je recht op hebt. De definitieve berekening kan leiden tot een nabetaling of een (gedeeltelijke) terugbetaling.

Alle informatie over de zesde periode NOW is ook te vinden op de website van UWV.

Bericht geplaatst 22 juli 2021

Tot 80% omzetverlies Q3 2021

Omdat de economische situatie positiever is dan vier weken geleden verwacht, heeft het kabinet de NOW voor Q3 2021 aangepast. Er komt een omzetverliesplafond van maximaal 80% in de NOW. Ook als je verwacht met meer dan 80% omzetverlies te maken te krijgen of als er daadwerkelijk meer dan 80% omzetverlies is geleden, mag je bij de aanvraag Q3 2021 maximaal 80% omzetverlies opvoeren. Zowel  het voorschot als de uiteindelijke vaststelling van de subsidie gaan uit van maximaal 80% omzetverlies. Het subsidiepercentage van 85% blijft intact.

Maximaal 68% van de loonkosten
Concreet betekent deze wijziging dat je met een omzetverlies van 100%, subsidie krijgt voor 68% van de loonkosten (ofwel 80% van 85%). Heb je een omzetverlies van 80%, dan zal dit percentage na aanpassing dus hetzelfde zijn. Heb je een omzetverliespercentage tussen de 20 en 80%, dan verandert er niets t.o.v. de eerdere NOW-regelingen.

Vertraging publicatie NOW4
Deze aanpassing moet worden verwerkt in de nog te publiceren regeling voor de NOW4. Dit betekent dat waar de regeling voor aanvang van het tijdvak van de NOW4 (1 juli – 30 september 2021) had moeten worden gepubliceerd, publicatie nu vertraagd wordt door de hiervoor genoemde aanpassing. Dat heeft tevens tot gevolg dat het loket voor de voorschot-aanvragen voor NOW4 bij UWV later opent en dat je als werkgever de voorschotten later ontvangt. Het kabinet beseft dat deze vertraging een tegenvaller kan zijn voor bedrijven. De looptijd van het subsidietijdvak van de NOW4 blijft wel gelijk aan de eerdere gecommuniceerde periode van 1 juli – 30 september 2021.

Geen verplicht terugbetalen NOW bij geen verlies of winst
Het kabinet heeft onderzocht of je als bedrijf de NOW-subsidie moet terugbetalen als je geen verlies hebt geleden of zelfs winst hebt gemaakt.. In de uitvoering is het niet mogelijk om zulke bedrijven uit te zonderen van de steunmaatregelen, omdat het steunpakket steeds kijkt naar hoe een bedrijf het op kwartaalbasis doet. Het kabinet doet wederom een moreel appèl op bedrijven die de steun eigenlijk niet nodig hebben, om in Q3 2021 deze niet aan te vragen of om de steun terug te betalen als achteraf blijkt dat deze niet nodig was.

Bericht geplaatst 1 juli 2021

Administratieve lastenverlichting controle NOW

De administratieve lasten bij controle van de NOW-regeling vallen hoog uit. Demissionair minister Koolmees heeft na overleg met accountantsorganisaties, MKB-Nederland en VNO-NCW aanpassingen voorgesteld om de controle op zes punten te verlichten.

  • Verhoging drempelbedrag: voor de NOW 3 en de NOW 4 wordt het drempelbedrag waarboven bedrijven een deskundige derde moeten inschakelen verhoogd van 25.000 euro naar 40.000 euro, voor zowel het voorschotbedrag als voor het definitieve subsidiebedrag. De verwachting is dat door deze verhoging ca. 80% van alle aanvragers geen derdenverklaring meer hoeft aan te leveren. De bovengrens van 125.000 euro blijft ongewijzigd. De grens voor een accountantsverklaring bij het voorschotbedrag voor de NOW 1 en de NOW 2 ligt op 100.000 euro. Voor de NOW 3 en de NOW 4 geldt nu één uniforme grens voor de derdenverklaring: van 40.000 tot 125.000 euro, waardoor het drempelbedrag voor de accountantsverklaring zal worden verhoogd naar 125.000 euro voor de NOW 3 en de NOW 4.
  • Beperking controlewerkzaamheden: veel bedrijven schakelen een deskundige derde in voor de NOW-aanvraag. Als de administratie al door een deskundig derde, bijvoorbeeld een administratiekantoor of een accountantskantoor, wordt gevoerd, worden de controlewerkzaamheden verlicht.
  • Controle NOW 3 en NOW 4 als ware het één opdracht: op dit moment is per tranche een aparte opdracht vereist. Per NOW-periode moeten bepaalde voorwaarden worden getoetst. Voor deze controlewerkzaamheden worden aparte dossiers aangelegd voor de controlewerkzaamheden. Voor NOW 3 en NOW 4 kan de accountant de controle voor NOW 3 en NOW 4 samenvoegen, tot één controle.
  • Aanpassing standaarden NOW: de accountantsorganisatie NBA heeft voor de controle van de NOW een aparte standaard ontwikkeld, de Standaard 3900N. Deze zal worden aangepast zodat handelingen kunnen worden samengevoegd en minder aparte handelingen noodzakelijk zijn.
  • Uitbreiding werkzaamheden door groepsaccountant: bij controle van de omzet kan gebruik worden gemaakt van de controlewerkzaamheden van de groepsaccountant, waardoor de accountant van de werkmaatschappij, niet zelf de controle van de omzet van de groep hoeft uit te voeren.
  • Aanpassing controlepiramide bij aanvragen op werkmaatschappijniveau: voor alle aanvragen waarbij de omzetdaling op het niveau van een werkmaatschappij wordt vastgesteld, waarbij er op concernniveau geen omzetdaling is van minimaal 20%, is op dit moment een accountantsverklaring met redelijke mate van zekerheid vereist, ongeacht de hoogte van de ontvangen tegemoetkoming. Deze zwaardere controle ziet op de aanvullende voorwaarden bij een aanvraag op werkmaatschappijniveau. Zeker voor kleinere ondernemingen kan dit leiden tot hoge administratieve lasten. Deze verlichting ziet op bedrijven die gebruik maken van de regeling voor werkmaatschappijen en waarbij de definitief vastgestelde subsidie lager is dan 375.000 euro in welk geval de controle wordt verlicht door geen verklaring met redelijke maar met beperkte mate van zekerheid te gaan vragen. Deze aanpassing scheelt aanzienlijk in de uit te voeren werkzaamheden van de accountant en wordt verder uitgewerkt in het nog op te stellen accountantsprotocol voor de NOW3 en de NOW4. De NBA zal de Standaard 3900N hierop aanpassen.

Bericht geplaatst 10 juni 2021

TVL-subsidie uitgezonderd van omzetbegrip binnen de NOW-regeling voor NOW 3 en NOW 4.

Er is veel onbegrip over de vaststellingsberekening van de NOW, terwijl (de hoogte van) de terugvordering voor veel ondernemers als een verrassing komt. Het kabinet heeft naar mogelijkheden gezocht om te kijken wat er aan de terugvordering kan worden gedaan. Om tegemoet te komen aan de bezwaren en de regeling zelf uitvoerbaar te houden heeft het kabinet ervoor gekozen om de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) niet langer tot het omzetbegrip voor de NOW te rekenen. Door de TVL uit te zonderen van het omzetbegrip wordt de relevante omzet voor de NOW verlaagd, waardoor een hoger recht op NOW-subsidie ontstaat. Hierdoor wordt de solvabiliteitspositie van je bedrijf verbeterd.

Vanaf NOW 3
Deze aanpassing kan niet met terugwerkende kracht worden geregeld vanaf NOW 1, maar wel vanaf NOW 3. De vaststelling van NOW 3 kun je vanaf het najaar 2021 aanvragen tot medio 2022. Voor de aanvraag van het subsidievoorschot van de NOW 4 (derde kwartaal 2021) en eventueel ook nog voor de derde tranche van NOW 3 (die ziet op het tweede kwartaal van 2021) kun je als werkgever bij het verwachte omzetverlies rekening houden met het aangepaste omzetbegrip.

Bericht geplaatst 31 mei 2021

Aanvragen NOW 3.3 en voorwaarden

Als je werknemers in dienst hebt die in Nederland sociaal verzekerd zijn en heb je minimaal 20% omzetverlies? Dan kun je gebruik maken van de NOW3.3. Het is t/m 30 mei a.s. mogelijk om NOW 3.3 aan te vragen. De NOW 3.3 kan worden aangevraagd voor de maanden april, mei en juni 2021. Na goedkeuring van de aanvraag ontvang je een voorschot van 85% van de loonsom in 3 termijnen.

Voorwaarden NOW 3.3

Om in aanmerking te komen moet je als werkgever aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • gedurende 3 maanden op zijn minst 20% omzetverlies verwachten.
  • werknemers 100% doorbetalen.
  • de subsidie gebruiken om de loonkosten te betalen.
  • werknemers informeren over een toegekende aanvraag.
  • loonaangifte doen op de voorgeschreven momenten.
  • werknemers stimuleren ontwikkeladvies aan te vragen of scholing te volgen. Hiervoor moet je bij de aanvraag een verklaring afleggen.

Doelgroepen NOW 3.3

  • Als uitzendbureau kun je ook voor uitzendkrachten een tegemoetkoming aanvragen.
  • De NOW-regeling is ook van toepassing op de loonkosten voor werknemers waarvoor je als werkgever geen loondoorbetalingsplicht hebt. Denk aan werknemers met een oproepcontract.
  • Ook payrollkrachten vallen binnen de NOW. In dit geval vraagt de payrollwerkgever de subsidie aan.
  • Als dga kun je ook een beroep doen op de NOW, mits je verplicht verzekerd bent voor werknemersverzekeringen en je voldoet aan de voorwaarden.
  • Is je bedrijf opgericht tussen januari 2019 en 2 februari 2020 dan val je ook binnen de NOW. Bij de aanvraag ga je dan uit van de omzet tussen de periode van oprichting en 29 februari 2020.
  • Ook werknemers boven de pensioengerechtigde leeftijd vallen onder de regeling.
  • Werkmaatschappijen met meer dan 20% omzetverlies kunnen eveneens NOW aanvragen, ook als het concern waar ze onder vallen minder dan 20% omzetverlies leidt. Daarbij geldt een aantal bepalingen en controlewaarborgen. Lees hiermeer over de voorwaarden voor werkmaatschappijen.
  • Buitenlandse werkgevers met Nederlandse werknemers en een SEPA-bankrekeningnummer komen ook in aanmerking. Zij moeten apart contact opnemen met het UWV.

Bericht geplaatst 6 mei 2021

Vergoeding NOW verhoogd van 80% naar 85%

De NOW voor de maanden januari, februari en maart 2021 kan vanaf 15 februari worden aangevraagd. Normaal gesproken moet je dan binnen een aantal dagen een voorschot ontvangen, mits je aan de voorwaarden voldoet. Om de verhoging van de vergoeding mee te kunnen nemen in de voorschotten, is het mogelijk dat de eerste uitbetalingen een aantal dagen later worden overgemaakt dan je gewend bent van de eerdere NOW-uitbetalingen.

De aangekondigde afbouw vanaf het tweede kwartaal 2021 zal niet doorgaan. De parameters in de NOW, zoals het vergoedingspercentage en de omzetgrenzen, blijven voor het tweede kwartaal 2021 dus ongewijzigd t.o.v. het eerste kwartaal 2021. Dit betekent dat het vergoedingspercentage van 85% ook in het tweede kwartaal van 2021 zal gelden, de loonsomvrijstelling maximaal 10% blijft bedragen, het minimaal omzetverlies 20% is en de maximale vergoeding gebaseerd blijft op tweemaal het dagloon.

Bericht geplaatst 25 januari 2021

Verlenging indienen aanvraag NOW3

Het loket om NOW3.1 aan te vragen voor het tijdvak oktober – december 2020 is vanaf vandaag weer heropend vanwege de verplichte sluiting per vandaag van niet-essentiële zaken. Vanaf vandaag kun je tot en met 27 december 2020 de aanvraag indienen. Verwacht je dat je omzet tenminste met 20% afneemt, dan kun je een groot deel van je loonkosten vergoed krijgen.

Wat nu als je omzetverlies zich concentreert rond de feestdagen en daarmee twee tijdvakken binnen NOW3 overlapt en je daardoor niet aan ten minste 20% omzetverlies komt? Als je geen gebruik hebt gemaakt van NOW2, dan kun je voor NOW3 ervoor kiezen om de periode van de omzetvergelijking in te laten gaan op 1 oktober, 1 november of 1 december. De ‘omzetverliesvergelijking’ laten ingaan per bijvoorbeeld 1 december betekent dat de sluiting van 2 weken in december en 2 weken in januari (kerstpiek) samen binnen de omzetvergelijking valt.

Nadere uitleg: je vraagt NOW 3, eerste tijdvak-subsidie aan voor de loonsom in oktober, november en december 2020 in verband met een verwachte terugval in de omzet van meer dan 20%. Als je verwacht dat het effect van de huidige situatie binnen 1 en hetzelfde tijdvak niet ten minste 20% omzetverlies oplevert, kun je aangeven dat je de periode voor de omzetvergelijking één of twee maanden later wil laten starten. Je kunt starten op 1 oktober, 1 november of 1 december. Indien je  ook NOW 2 hebt aangevraagd moet de omzetperiode wel aansluiten op de periode die je gekozen hebt in NOW 2. De verwachte omzet in de 3 maanden van de door jou gekozen periode, vergelijk je met de totale omzet in 2019, gedeeld door 4, zodat beide cijfers zien op een omzet over 3 maanden. Op basis daarvan bereken je het omzetverlies in procenten.

Bericht geplaatst 16 december 2020

Vaststelling NOW1 - ondergrens 500 euro - terugbetaling

Voor de vaststelling van de NOW1 geldt een ondergrens van 500 euro. Dit betekent dat je als werkgever bij een te hoog verleende subsidie tot 500 euro niets hoeft terug te betalen. Je ontvangt dan wel een ‘terugvorderingsbeschikking’, maar het UWV gaat in dat geval niet over tot invordering.

Heb je teveel subsidie NOW1 ontvangen, dus meer dan 500 euro, dan moet je die wel terugbetalen. Lukt het je niet om het bedrag terug te betalen in deze moeilijke tijd, dan kun je telefonisch contact opnemen met het UWV en de betaaltermijnen over een jaar uitspreiden. Mocht dat niet lukken, dan kan samen met het UWV bekeken worden wat de mogelijkheden wel zijn. Het telefoonnummer is: (088) 898 20 04.

Bericht geplaatst 16 december 2020

Verduidelijking omzetbegrip binnen de NOW

Bij het vaststellen van de NOW 1 moet je als ondernemer het daadwerkelijke omzetverlies gaan berekenen. Over dit begrip is onduidelijkheid: wat is nu wel of geen omzet voor de NOW?

De uitleg van het kabinet is als volgt: het omzetbegrip NOW sluit primair aan bij het jaarrekeningenrecht. Daar is opgenomen dat omzet bestaat uit de inkomsten die toe te rekenen zijn aan de reguliere activiteiten van de onderneming. Voor non-profitorganisaties wordt in plaats van opbrengsten vaak over baten gesproken. Ook hier geldt dat gekeken wordt naar baten die aan de reguliere activiteiten van de organisatie te koppelen zijn. Baten kunnen bijvoorbeeld subsidies, giften, bijdragen vanuit overheidsinstellingen, donaties etc. zijn. Deze worden tot de omzet gerekend als deze voortkomen uit de reguliere activiteiten van de onderneming.

De corona-gerelateerde subsidies zijn een aparte categorie inkomsten. In eerdere communicatie is gezegd dat ‘alle corona-gerelateerde subsidies meegerekend moeten worden in de omzet voor de NOW’. Voor vijf corona-gerelateerde subsidies, namelijk de TVL, TOGS, Regeling continuïteitsbijdrage zorg, beschikbaarheidsvergoeding OV-bedrijven en Tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw, is dat wel het geval. Deze subsidies worden als omzet gezien voor de NOW omdat dit anders tot dubbelfinanciering vanuit het Rijk kan leiden. Ook de eventuele tegemoetkoming die werkgevers ontvangen als zij werknemers uitlenen in het kader van crisisbanen wordt voor de NOW als omzet gezien, wederom met het oog op het voorkomen van dubbelfinanciering vanuit het Rijk. Zie verder de brief met bijlagen van 9 december 2020 ‘Kamerbrief over aanpassingen in het economische steun- en herstelpakket’.

Bericht geplaatst op 10-12-2020

Vergoedingen 2021 blijven gelijk

Geen versobering
De eerder aangekondigde versoberingen voor NOW 3 per 1 januari 2021 zijn van tafel. De vergoedingspercentages van de NOW blijven gelijk aan het laatste kwartaal van 2020 net als de omzetdrempels. De NOW gaat vanaf januari t/m maart 2021 dus niet terug van 80% naar 70%, maar blijft een vergoeding van 80% van de loonsom. Tot 1 april 2021 geldt dat het minimale omzetverlies 20% moet zijn, dus niet 30%, zoals eerder aangekondigd. Vanaf 1 april 2021 geldt wel dat je tenminste 30% omzetverlies moet hebben geleden om aanspraak te kunnen maken op de NOW. Daarnaast blijft de loonsomvrijstelling gelijk aan 10%.

Startende ondernemingen
Door het ontbreken van een referentieomzet biedt de NOW voor startende ondernemingen soms geen oplossing. Het kabinet heeft in overleg met de sociale partners en de uitvoeringsorganisaties gekeken of er binnen de NOW-regeling een uitvoerbare oplossing mogelijk is voor startende ondernemingen. Dit is uiteindelijk niet gelukt.  Het kabinet verkent momenteel opties om het (buffer)vermogen van startende bedrijven te versterken evenals extra (overbruggings)kredieten voor ondernemers in getroffen sectoren, via Qredits en de COL-faciliteit.

Bericht geplaatst op 10-12-2020

Herstelmogelijkheid voor werkmaatschappij

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de eerste en tweede tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW-1 en NOW-2) gewijzigd. Er is een herstelmogelijkheid opgenomen voor bedrijven die onderdeel zijn van een groep. In plaats van op het moment van de aanvraag om subsidieverlening hoeven zij pas op het moment van de vaststellingsaanvraag te voldoen aan de voorwaarden voor subsidievaststelling op het niveau van de werkmaatschappij. Die voorwaarden kunnen verhinderen dan een aanvraag voor subsidie op werkmaatschappijniveau wordt gedaan in plaats van op concernniveau. De aanleiding voor de herstelmogelijkheid is dat in een aantal gevallen bedrijven bij de aanvraag zich niet hebben gerealiseerd dat zij onderdeel zijn van een groep. Zonder de herstelmogelijkheid zou voor deze bedrijven subsidie niet mogelijk zijn.

De voor de NOW-1 geldende voorwaarde dat een aanvraag voor vaststelling van de subsidie op werkmaatschappijniveau alleen gedaan kan worden als de NOW-aanvraag is gedaan op of na 5 mei komt te vervallen.

Bericht geplaatst op 05-10-2020

Hoofdlijnen NOW 3

De voorwaarden en wijzigingen van NOW 3 die per 1 oktober 2020 ingaat voor 9 maanden, zijn bekend. Op hoofdlijnen komt het hier op neer:

  • De referentiemaand voor alle drie de tijdvakken vanaf 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021 is juni 2020.
  • De voorwaarden uit NOW 1 en NOW 2 rond bedrijfseconomisch ontslag vervallen. Als de loonsom meer daalt dan het vrijgestelde percentage dan krijg je als ondernemer over dat deel geen subsidie. Bedrijfseconomische ontslagen worden daarin meegerekend.
  • Als werkgever krijg je een inspanningsplicht om mensen die hun baan gaan verliezen, naar nieuw werk te begeleiden.

Het UWV streeft ernaar het aanvraagloket voor de maanden oktober, november en december 2020 op 16 november a.s. te openen.

Eindafrekening NOW 1
Het loket voor de eindafrekening van de NOW 1 gaat 7 oktober a.s. open. Het streven is dat UWV je als werkgever eind november a.s. informeert over de definitieve vaststelling.

Verklaring deskundige derde NOW 1
Heb je als werkgever een voorschot ontvangen van €20.000,- of meer, dan wel die een subsidie aangevraagd van €25.000,- of meer, maar blijf je onder de drempel van €100.000 respectievelijk €125.000, dan ben je verplicht een verklaring van een deskundige derde te overleggen. Als derde deskundige kan een boekhouder/administratiekantoor, een belastingdeskundige/ belastingadvieskantoor, een brancheorganisatie of een accountant optreden.

De hoogte van de totale subsidie is bepalend voor het type verklaring dat vervolgens bij elke individuele aanvraag tot vaststelling (per loonheffingennummer) bijgevoegd dient te worden.

Ontvang je als werkgever een voorschot van €100.000 of meer dan wel heb je een subsidie aangevraagd van € 125.000 of meer dan is een accountantsverklaring vereist bij indiening van de aanvraag tot vaststelling van de subsidie.

Bij aanvragen tot vaststelling op grond van artikel 6a (werkmaatschappijregeling) dient op grond van artikel 14 lid 3 van de subsidieregeling altijd een accountantsverklaring te worden overlegd, ongeacht de hoogte van het subsidiebedrag.

Bericht geplaatst op 01-10-2020

Overzicht van de aanvragen

Volgens het ministerie van Sociale Zaken zijn voor het tweede noodpakket van de NOW-regeling (NOW 2) ruim 65.000 aanvragen ingediend. Hiervan zijn er ruim 63.000 toegekend en 2.000 afgewezen. In totaliteit vertegenwoordigen deze bedrijven ca. 1,3 miljoen werkenden. De voornaamste reden voor de afwijzing was dat de loonsom in maart 0 euro bedraagt en dat er geen loonsom in maart en november is.

Een aantal cijfers op een rij
De meeste, goedgekeurde aanvragen komen uit de sector ‘overige commerciële dienstverlening’.
De sector cultuur heeft het grootste gemiddelde omzetverlies, t.w. 62%.
De sector horeca en catering vertegenwoordigt het grootste aantal werkenden (ca. 230.000), daarna overige commerciële dienstverlening (220.000) en uitzendbedrijven (195.000).
De meeste toekenningen komen toe aan bedrijven met minder dan 10 werknemers (62,1%).

Schrijnende gevallen
Gekeken wordt welke knelpunten er in de NOW-regeling zijn die een afwijzing veroorzaken en waarvoor de NOW wellicht moet worden aangepast. Het UWV zal hiervan verslag doen. Een voorbeeld hiervan zijn bedrijven die zich niet gerealiseerd hebben dat zij onderdeel zijn van een groep, zoals gedefinieerd in de NOW. Het kabinet is voornemens om bedrijven die de NOW-subsidie al in maart en april hebben aangevraagd, nog voordat de bijzondere regeling voor werkmaatschappijen is gerealiseerd, toch een beroep te kunnen laten doen op de NOW-regeling.

Bericht geplaatst op 10-09-2020

Maximum aantal inschrijvingen voor bij- en omscholing

Om werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te doen, kun je hen attenderen op bestaande regelingen, maar ook op het crisisprogramma NL Leert Door. Werknemers konden hiermee vanaf 1 augustus jl. kosteloos ontwikkeladviezen en online scholing volgen.

Het animo voor deze regeling is zo groot, dat het maximum aantal inschrijvingen van 20.000 is bereikt, aangezien 22.000 mensen zich hebben geregistreerd. Volgens minister Koolmees zullen er nu mensen teleurgesteld worden, die zich niet meer kunnen inschrijven, maar vanaf 2021 zal het kabinet weer extra budget voor ontwikkeladviezen beschikbaar stellen. In de tussentijd kunnen werknemers wellicht van andere mogelijkheden gebruik maken.
Er zijn werkgevers en vakbonden die een adviestraject van een loopbaanadviseur financieren. Ook de O&O-fondsen, de zogenaamde Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen, dragen financieel bij aan de scholing van werknemers in de branche. Soms heten ze Scholingsfonds, soms Sectorfonds. Informeer bij de brancheorganisatie of en welke scholingsfondsen beschikbaar zijn en wat de mogelijkheden voor de werknemers zijn.

Bericht geplaatst op 03-09-2020

Steun voor ondernemers ook na 1 oktober

Als ondernemer blijf je ook na 1 oktober a.s. in aanmerking komen voor loonsteun (NOW 3) als je tenminste 20% omzetverlies hebt door de coronacrisis. Voor de tegemoetkoming in de loonkosten verlengt het kabinet de regeling namelijk met 9 maanden (3 x 3 maanden), zij het in een iets andere vorm. De NOW-regeling wordt geleidelijk afgebouwd; de vergoedingspercentages gaan dalen.

  • 1e tijdvak: in het tijdvak van oktober t/m december 2020 wordt het maximale vergoedingspercentage 80% (i.p.v. nu 90%). 10% gaat naar een fonds van waaruit omscholing voor werknemers moet worden betaald en van-werk-naar-werk-trajecten.
  • 2e tijdvak: van januari t/m maart 2021 bedraagt het vergoedingspercentage 70%.
  • 3e tijdvak: van april t/m juni 2021 wordt het 60%.

De doel van de regeling blijft het behoud van banen, maar dat zal niet in elke sector lukken. De economie zal blijvend veranderen door de coronacrisis. Vandaar dat wordt ingezet op omscholing en de van-werk-naar-werk-trajecten. Naarmate de crisis langer duurt, zullen banen verloren gaan en zullen de bedrijven hun bedrijfsvoering moeten aanpassen. Het kabinet geeft daarom in de NOW 3 vanaf het eerste tijdvak (oktober 2020) de ruimte een gedeelte van de loonsom te laten dalen, zonder dat de subsidie wordt verlaagd. Het vrijstellingspercentage voor de loonsom loopt op van 10% in het eerste tijdvak, naar 15% in het tweede tijdvak tot 20% in het derde tijdvak.

Korting/boete vervalt
Je kunt in overleg met de werknemers(vertegenwoordiging) bepalen of en hoe je de loonsom wilt laten dalen. Dat kan via bijvoorbeeld natuurlijk verloop, ontslag of een vrijwillig loonoffer. In het laatste geval blijft onverminderd gelden dat je arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig kunt aanpassen. De korting/boete die in de NOW wordt toegepast op het moment dat je mensen ontslaat vanwege bedrijfseconomische redenen, vervalt.

Maximale vergoeding
Het maximaal te vergoeden loon per werknemer zal in de eerste twee tijdvakken gelijk zijn aan de NOW 1 en 2, namelijk maximaal twee maal het dagloon, wat neerkomt op € 9.538 per maand. In het derde tijdvak zal dit worden verlaagd naar maximaal één keer het dagloon. Daarmee komt het laatste tijdvak van de NOW 3 meer in lijn te liggen met de reguliere sociale zekerheid.

Scholing – verbod uitkering dividend en bonus
De inspanningsverplichting gericht op scholing en het verbod op het uitkeren van dividend en bonusuitkeringen blijven in de NOW bestaan. De vaste (forfaitaire) opslag voor de werkgeverslasten, zoals vakantiegeld en pensioenpremies, blijft 40%. Net als in de NOW 1 en 2 ontvang je na de aanvraag een voorschot van 80% van het subsidiebedrag en bij de vaststelling de overige 20%.

Het UWV streeft ernaar het eerstvolgende aanvraagtijdvak per 16 november 2020 te openen, waarbij een aanvraag kan worden ingediend voor het eerste tijdvak (1 oktober t/m 31 december 2020). Voor elk tijdvak kun je besluiten om wel of geen aanvraag in te dienen. Ook als je geen gebruik gemaakt hebt van de NOW 1 of de NOW 2 kun je gebruik maken van de NOW 3. De vaststelling van de subsidie vindt na afloop van de drie tijdvakken plaats, vanaf de zomer van 2021.

Update 29-08-2020

Simulatie NOW: Rekenhulp op website UWV

Op de internetsite van UWV is een rekenhulp geplaatst, ‘Simulatie NOW’. Met deze rekenhulp kun je een schatting maken hoe hoog het definitieve bedrag wordt van de tegemoetkoming tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Deze rekenhulp kun je gebruiken voor zowel de eerste aanvraagperiode als de tweede. De berekening van deze twee perioden verschilt namelijk van elkaar. Daarom kun je in de rekenhulp voor beide aanvraagperioden apart bedragen invullen en verschillende scenario’s doorberekenen.

Zie: www.simulatienow.nl of de website van UWV, zie www.uwv.nl

Update 17-08-2020

Belangrijke informatie Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid kun je een visual vinden over de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).
Daarin vind je in één oogopslag de belangrijkste informatie over de NOW 2.0, die sinds 6 juli jl. is aan te vragen.

De vragen die worden behandeld zijn:

  • Wat zij de belangrijkste wijzigingen t.o.v. NOW 1.0
  • Waarom NOW 2.0
  • Voor wie is NOW 2.0
  • Tot wanneer loopt NOW 2.0

Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen/now

Subsidie aanvragen Loket NOW2.0

Het loket NOW2.0 is sinds 6 juli jl. geopend. De subsidie kan worden aangevraagd bij het UWV over de periode juni, juli, augustus en september 2020. Als werkgever kun je met NOW maximaal 90% van de loonkosten vergoed krijgen als je verwacht tenminste 20% omzet te verliezen, als je aan de voorwaarden voldoet.

De belangrijkste (extra) wijzigingen van de NOW2.0 ten opzichte van de NOW1.0 zijn:

  • Verlenging NOW tot 1 oktober 2020
  • Wijzigingen om je als seizoensbedrijf beter tegemoet te komen
  • Maak je gebruik van de NOW-regeling, dan mag je over 2020 geen dividend uitkeren
  • De opslag op de loonkosten gaat van 30% naar 40%
  • De korting op de subsidie bij bedrijfseconomisch ontslag blijft, maar gaat van 150% naar 100% van de loonsom. Wil je 20 of meer werknemers ontslaan, dan moet je de vakbond hierbij betrekken. Gebeurt dit niet, dan kun je 5% gekort worden op het totale subsidiebedrag
  • Je wordt verplicht de werknemers te stimuleren om aan om- en bijscholing te doen
Verplichting bij- en omscholing

Als werkgever ben je verplicht om je werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te doen, als je gebruik maakt van de NOW-regeling. Werknemers kunnen daarvoor gebruik maken van bestaande regelingen, zoals de fiscale studieaftrek of de mogelijkheden die hun O&O-fonds (opleidings- en ontwikkelingsfonds) biedt. In aanvulling daarop heeft het kabinet 50 miljoen euro uitgetrokken voor het crisisprogramma NL Leert Door, waarmee mensen kosteloos ontwikkeladviezen en online scholing kunnen volgen.

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf dit najaar ook scholingstrajecten volgen. Het kan daarbij gaan om kortdurende cursussen om een specifieke vaardigheid te leren, vakgerichte bijscholing of een eerste module van een langer omscholingstraject. Zo kunnen mensen vaardigheden leren om ander werk te kunnen verrichten binnen de organisatie waar ze al werkzaam zijn, of om beter inzetbaar te worden voor andere bedrijven.

Maar de ondersteuning uit het NL Leert Door-pakket kan ook een eerste stap zijn richting omscholing naar een ander beroep of andere loopbaan met betere arbeidsmarktkansen. Om gebruik te maken van de scholingsmogelijkheden, hoeven deelnemers zich alleen aan te melden bij een deelnemende opleidingsinstantie. De opleidingsinstantie handelt verder de administratie en kosten af. Opleidingsinstanties kunnen zich deze zomer individueel of in een samenwerkingsverband aanmelden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor een subsidieregeling om de scholing te financieren. Naar verwachting kunnen zo’n 50.000 tot 80.000 cursussen en trainingen gerealiseerd worden.

Goedgekeurde aanvragen

Vanaf de start van de NOW-regeling op 6 april jl. zijn er 144.000 aanvragen ingediend, waarvan er inmiddels 123.000 zijn goedgekeurd. Hiermee gaat het om 2,1 miljoen werkenden. Er zijn ca. 8.500 aanvragen afgewezen, voornamelijk omdat de loonsom in januari en in november 0 euro bedroeg of omdat er geen loonsom in januari en november is.

Het aantal goedgekeurde aanvragen is het grootst in de sectoren horeca en catering, detailhandel en overige commerciële dienstverdeling. De sector horeca en catering heeft het grootste gemiddelde aangegeven omzetverlies (vorige maand 81%). Het aantal goedgekeurde aanvragen bij uitzendbedrijven is sinds de vorige maand met 46% gestegen (met ca. 650). De meeste toekenningen komen toe aan bedrijven met minder dan 10 werknemers (67%).

Aankondiging NOW 2.0

Update 28 mei 2020

De boete die van de baan leek in de NOW-2.0-regeling is toch weer terug. De NOW-2.0-regeling is hierop aangepast voor grotere ontslagaanvragen in het kader van de Wet Melding Collectief Ontslag (WMCO, ontslag om bedrijfseconomische redenen voor 20 of meer werknemers). Moet je als bedrijf meer dan 20 medewerkers ontslaan, dan moet de vakbond of de andere personeelsvertegenwoordiging daarmee akkoord gaan. Als je er onderling niet uitkomt, moet er een aanvraag voor mediation zijn gedaan bij (een nog op te richten commissie van) de Stichting van de Arbeid. Ontbreekt een akkoord of een mediationverzoek, dan volgt een korting van de NOW van 5% op het totale subsidiebedrag.

Deze extra regeling komt naast de bestaande systematiek in de NOW dat er voor ontslagen medewerkers geen loonsubsidie wordt ontvangen. De bestaande extra korting van 50% bij bedrijfseconomisch ontslag in de NOW verval

Verlenging regeling

Update 21 mei 2020

Deze huidige regeling, de NOW 1.0, die op 31 mei 2020 afloopt, wordt verlengd (NOW 2.0). Het doel van de NOW 2.0-regeling blijft hetzelfde: als je als ondernemer minstens 20% omzetverlies verwacht, dan kun je een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen bij het UWV. Vanaf 6 juli 2020 kun je de aanvraag indienen voor de maanden juni, juli en augustus. De aanvraag kan ingediend worden t/m 31 augustus 2020. De bedoeling is dat je als werkgever je personeel 100% blijft doorbetalen. De verlengde NOW 2.0-regeling hanteert dezelfde systematiek van tegemoetkoming, maar de nieuwe regeling bevat ook wijzigingen.

De omzetdaling wordt vastgesteld over een periode van drie aaneengesloten maanden, die kan starten op 1 juni, 1 juli of 1 augustus. Heb je eerder een beroep gedaan op de NOW 1.0-regeling, dan moet de omzetperiode aansluiten op de periode die je de eerste keer hebt gekozen.

De vaste (forfaitaire) opslag voor o.a. vakantiegeld, pensioenpremie en andere werkgeverslasten wordt verhoogd van 30 naar 40 procent. Daarmee levert de NOW 2.0 ook een bijdrage aan andere kosten dan de loonkosten. De referentiemaand voor de loonsom wordt maart 2020. Daarnaast wordt in de al lopende NOW 1.0-regeling maart ook als uitgangspunt genomen als de loonsom in de maanden maart-mei hoger is dan in januari-maart. Dit is van belang als je een seizoensgebonden bedrijf hebt. Verder mag je als bedrijf dat gebruik maakt van de NOW over dit jaar geen winstuitkering aan aandeelhouders doen, geen bonussen aan het bestuur en de directie uitkeren en geen eigen aandelen inkopen.

Boete vervalt
In de NOW 2.0 blijft de correctie op de subsidie bij ontslag bestaan, maar de subsidie wordt niet meer extra verlaagd bij bedrijfseconomisch ontslag, dus de ‘boete van 50% van de loonsom van de ontslagen werknemer’ komt te vervallen. Als bedrijf moet je  bij de nieuwe NOW 2.0-aanvraag wel verklaren dat je overlegt met vakbonden als je voor meer dan 20 medewerkers bedrijfseconomisch ontslag wilt aanvragen. Hiervoor moet je de vakbonden informeren over het voorgenomen ontslag en mag je de aanvraag voor ontslag niet eerder indienen dan 4 weken nadat de WMCO-melding aan de vakbeweging is gedaan. Dit sluit aan bij de regelgeving rondom collectief ontslag. Ook blijft de wettelijke bescherming bij ontslag gewoon van kracht.

Vraag je de NOW 2.0 aan, dan word je verplicht om je werknemers te stimuleren om aan bij- en omscholing te gaan doen. Als werkgever moet je hierover bij de aanvraag van de NOW 2.0 een verklaring afleggen. Het kabinet trekt ter ondersteuning van initiatieven van sociale partners 50 miljoen euro uit via het crisisprogramma ‘NL leert door’ waarmee mensen vanaf juli kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen kunnen volgen om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie.

Accountantsverklaring
Bij het definitief vaststellen van de NOW-subsidie is in sommige gevallen een accountantsverklaring verplicht, t.w.:

  • Als je als bedrijf of instelling een voorschot hebt ontvangen van € 100.000,– of meer of bedraagt het vastgestelde subsidiebedrag € 125.000,– of meer, dan is een accountantsverklaring vereist.
  • Heb je als bedrijf of instelling een voorschot ontvangen van minder dan € 100.000,– dan zul je zelf moeten inschatten of de subsidie op € 125.000,– of meer zal worden vastgesteld, waardoor je ook een accountantsverklaring nodig hebt. Voor de berekening zal een online rekentool beschikbaar worden gesteld.

Is er geen accountantsverklaring nodig, dan zal er controle plaatsvinden a.h.v. een controleerbare administratie, waaruit achteraf kan worden opgemaakt of een subsidie terecht verstrekt is. De overheid zal bij de verzoeken tot vaststelling van de subsidie waarbij geen accountantsverklaring vereist is, steekproefsgewijs gaan controleren.

Derdenverklaring
Daarnaast zal – als geen accountantsverklaring overlegd hoeft te worden – bij het verzoek om vaststelling van een subsidie met een voorschot boven de € 20.000,– of een vaststellingsbedrag boven de €25.000,–, een verklaring van een derde overlegd moeten worden die de omzetdaling bevestigt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een administratiekantoor, financieel dienstverlener, of brancheorganisatie. De Belastingdienst vraagt een dergelijke ‘derdenverklaring’ ook bij uitstel van betaling bij bijzondere omstandigheden.

Dertiende maand
Heb je aan het personeel een dertiende maand uitgekeerd in januari, waardoor je onvoldoende in aanmerking komt voor de NOW, dan zal het UWV deze dertiende maand eruit filteren bij de eindafrekening, indien dit terug te vinden is in de polisadministratie van het UWV.

Seizoensarbeid en verruiming regeling

Update 22 april 2020

Seizoensarbeid

Met seizoensarbeid is in de NOW geen rekening gehouden. Het kabinet zoekt naar een uitvoerbare regeling voor bedrijven met seizoensarbeid, waarvoor de NOW door de huidige voorwaarden niet aansluit bij de praktijk. Gekeken wordt naar een aparte regeling, die aansluit bij de problematiek van seizoensarbeid. Het kabinet zegt toe op korte termijn de Tweede Kamer te informeren.

Verruiming NOW regeling

De concernbepaling in de NOW-regeling is verruimd. Heb je meerdere werkmaatschappijen die door de coronacrisis meer dan twintig procent omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, dan mag je toch de NOW aanvragen. Individuele werkmaatschappijen van een concern die een omzetdaling van meer dan 20% hebben kunnen nu dus ook subsidie voor hun loonkosten aanvragen, ondanks dat het concern als geheel geen omzetdaling van meer dan 20% heeft.

Hiervoor gelden wel extra voorwaarden. Zo moet je afspraken maken met vakbonden over werkbehoud of met de vertegenwoordiging van werknemers, indien je minder dan 20 werknemers in dienst hebt. Daarnaast moet je voor 2020 afzien van het uitkeren van dividend of bonussen. Ook moet de werkmaatschappij een eigen rechtspersoonlijkheid hebben (bijvoorbeeld een bv of nv zijn). Dus het geldt niet voor een vestiging of business unit, die onderdeel uitmaakt van een rechtspersoon, maar alleen voor de rechtspersoon zelf. Overigens, concerns met personeel-bv’s moeten altijd uitgaan van omzetdaling op concernniveau.

Om misbruik van de intentie van de regeling te voorkomen worden, bijvoorbeeld door het schuiven van personeel naar bv’s die in aanmerking komen voor de loonsubsidie, worden er controlewaarborgen ingesteld, voor accountantscontrole. Hierbij valt te denken aan zaken als:

  • de andere werkmaatschappijen mogen geen opdrachten of projecten uitvoeren die ten koste gaan van de werkmaatschappij die subsidie aanvraagt;
  • een correctie loonkosten indien er een verschuiving van personeel plaatsvindt;
  • voorwaarden aan Transferpricing (2019 is leidend voor de meetperiode 2020 en mag niet worden aangepast);
  • mutatie voorraden gereed product worden aan de omzet toegerekend (waardoor beperking risico van schuiven met voorraden).
Ontslagaanvragen

Update 10 april 2020

Als je voor een werknemer toch ontslag wilt aanvragen, houd dan rekening met de NOW. Doelstelling van de NOW (en andere noodmaatregelen) is dat ontslag zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Vraag je sinds 2 april 2020 toch ontslag om bedrijfseconomische redenen aan (in plaats van een beroep op de NOW te doen), dan zul je bij die ontslagaanvraag moeten motiveren dat ontslag niet kan worden voorkomen door een beroep op de NOW.

Het UWV neemt ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen wel in behandeling. Bij dergelijke ontslagaanvragen gelden de gebruikelijke afwegingen voor ontslag. Het UWV zal bij ontslagaanvragen vanaf 2 april 2020 het besluit over de ontslagaanvraag ook de motivering meenemen waarom je niet deelneemt aan de NOW-regeling.

Subsidie aanvragen

Update 6 april 2020

Je kunt de subsidie sinds vandaag aanvragen bij het UWV met een formulier op hun website.
Raadpleeg op de website welke gegevens je bij de hand moeten hebben voor de aanvraag. Je kunt de aanvraag indienen tot 31 mei 2020.

Ondersteuning zorgaanbieders

Update 2 april 2020

De zorgaanbieders komen niet in aanmerking voor de NOW-regeling. Het ministerie van VWS heeft met zorgverzekeraars en gemeenten afspraken gemaakt over de ondersteuning van zorgaanbieders tijdens de Coronacrisis. Als zorgaanbieder moet je hiervoor contact opnemen met de inkopers (zorgverzekeraars en gemeenten) en kun je niet terecht bij het UWV of de Tozo-loketten.

Overigens, als zorgaanbieder kun je misschien gebruik maken van SET, zie Stimuleringsregeling eHealth Thuis.

Tijdelijk Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid bekendgemaakt

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) bekendgemaakt. De NOW is bedoeld voor werkgevers die geconfronteerd worden met een omzetdaling van ten minste 20% over de maanden maart tot en met mei. Uitgangspunt is dat omzetdalingen van die omvang het gevolg zijn van buitengewone omstandigheden die buiten het normale ondernemersrisico vallen. De werkgever hoeft niet aan te tonen in welke mate de buitengewone omstandigheden bijdragen aan de omzetdaling.

Inhoud NOW-regeling

De NOW is een loonkostensubsidie voor werknemers, die verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. De regeling geldt dus niet voor de dga. Wel geldt de regeling voor werknemers met een flexibel contract als zij in dienst blijven en loon ontvangen van de werkgever. De NOW is ook van toepassing op de loonkosten van werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft, zoals werknemers met een nulurencontract.

Hoogte subsidie gerelateerd aan omzetdaling

De subsidie bedraagt maximaal 90% van de loonsom over de maanden maart tot en met mei 2020. Voor de loonsom is het socialeverzekeringsloon uit tegenwoordige dienstbetrekkingen uitgangspunt. Werkgeverspremies, werknemersbijdragen aan pensioen en de opbouw van vakantiebijslag worden ook gecompenseerd. Er geldt een standaard opslag voor werkgeverslasten van 30%. Het loon per werknemer is maximaal twee keer het maximumdagloon per maand. Dat betekent dat loon boven € 9.538 per maand niet voor subsidie in aanmerking komt. De maximale subsidie wordt uitbetaald bij een omzetdaling van 100%. Is de omzetdaling lager, dan wordt de subsidie evenredig lager vastgesteld. De omzetdaling wordt bepaald aan de hand van de jaaromzet 2019 gedeeld door vier. Voor een werkgever, die op 1 januari 2019 nog niet bestond, geldt een afwijkende omzetbepaling.

Als de werkgever verwacht dat de daling van de omzet door de coronacrisis pas later zichtbaar wordt, kan hij de meetperiode voor de omzetvergelijking één of twee maanden later laten aanvangen.

Formule hoogte subsidie

De hoogte van de subsidie wordt bepaald aan de hand van de volgende formule: A*B*3*1,3*0,9. In deze formule staat A voor het percentage omzetdaling en B voor de loonsom over het tijdvak januari. De vermenigvuldigingsfactor 3 hangt samen met het aantal maanden waarvoor subsidie wordt verleend. De factor 1,3 betreft de opslag voor werkgeverspremies en de factor 0,9 de maximale bijdrage van 90%.

Aanvraag

Bij de aanvraag geeft de werkgever de verwachte omzet voor de gekozen meetperiode op en vergelijkt deze met een kwart van de omzet van 2019. De werkgever berekent het omzetverlies in procenten en vult dat percentage op het aanvraagformulier in.

Werkgevers met meerdere loonheffingennummers moeten per loonheffingennummer een aanvraag indienen om voor de gehele loonsom in aanmerking te komen voor subsidie. De werkgever dient wel de omzetdaling op te geven die hij voor de gehele onderneming verwacht.

Voorschot

Het UWV betaalt een voorschot uit van 80% van de berekende subsidie, nadat positief op de aanvraag is beslist. Gegevens over de loonsom baseert het UWV op de polisadministratie over de maand januari 2020. Het UWV heeft 13 weken de tijd om te beslissen op een aanvraag. De betaling van het voorschot vindt plaats in drie termijnen. Het streven is om de  eerste termijn binnen twee tot vier weken te betalen.

Definitieve vaststelling achteraf

Binnen 24 weken na afloop van de periode waarover de NOW is toegekend dient de werkgever vaststelling van de subsidie aan te vragen. Daarbij is een accountantsverklaring nodig. Binnen 22 weken na ontvangst van deze aanvraag stelt het UWV de definitieve subsidie vast. Bij de definitieve vaststelling van de subsidie wordt rekening gehouden met een eventueel opgetreden daling van de loonsom over de maanden maart tot en met mei ten opzichte van de loonsom over de maand januari.

Voorwaarden

De werkgever neemt een inspanningsverplichting op zich om de loonsom zoveel mogelijk gelijk te houden. Een daling van de loonsom heeft gevolgen voor de hoogte van de uiteindelijke subsidie. Daarnaast zal de werkgever gedurende de periode waarvoor subsidie ontvangen is geen ontslagaanvragen doen wegens bedrijfseconomische omstandigheden. Deze voorwaarde geldt niet voor ontslagaanvragen die bij het UWV zijn ingediend in de periode van 1 maart tot en met 17 maart 2020.

Start aanvraagperiode

Op vrijdag 3 april 2020 zal het UWV vaststellen of de regeling vanaf 6 april 2020 kan worden uitgevoerd. In de tekst van de regeling is opgenomen dat de aanvraagperiode loopt van 14 april tot en met 31 mei 2020 of zoveel eerder als mogelijk is.

Verlenging

De mogelijkheid bestaat dat de regeling met drie maanden verlengd wordt. Daarover zal voor 1 juni 2020 besloten worden.

Hulp nodig?

Kom jij in de problemen door (de maatregelen) rondom het coronavirus? Onze HR-afdeling staat voor je klaar. Neem contact op met Wilke van Nuland, wilke@meulepas.nl

Bron tekst: Rijksoverheid, Informanagement en Coronaregelingen.nl

Copyright © Meulepas & partners
Financieringsconsulent is een product van Meulepas & partners

error: Deze content mag niet gekopieerd of gedupliceerd worden.