Evenementen
Subsidie en verlenging van de evenementenregelingen
Vanaf vandaag kan je als organisator van evenementen een aanvraag doen voor de subsidieregeling Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen 2021 (ATE). De regeling sluit op 31 mei 2022 om 17.00 uur.
De ATE-regeling is bedoeld voor organisatoren van evenementen die in 2021 niet in aanmerking kwamen voor de garantieregeling evenementen (TRSEC). Bijvoorbeeld omdat het evenement in 2021 voor het eerst werd georganiseerd of omdat ze geen evenementenverzekering hadden. De ATE vergoedt 100% van de gemaakte kosten van evenementen die tussen 10 juli en 31 december 2021 niet door konden gaan vanwege een evenementenverbod van de Rijksoverheid. De ATE is alleen bedoeld voor publiekelijk toegankelijke evenementen die aan de subsidievoorwaarden voldoen.
Onderaannemers en leveranciers
Wanneer het evenement tussen 10 juli en 31 december 2021 is geannuleerd vanwege een evenementenverbod van de Rijksoverheid, mag je als organisator de gemaakte kosten opgeven voor vergoeding. Dit zijn bijvoorbeeld betalingen aan onderaannemers en leveranciers van het evenement. De ATE vergoedt kosten die tussen 20 januari 2021 en het evenementenverbod zijn gemaakt voor de organisatie van het evenement. Vaste kosten die los staan van het evenement, zoals de huur van een bedrijfspand en loonkosten voor vast personeel, worden niet vergoed met de ATE.
Verlenging van de evenementenregelingen
Op 14 december 2021 heeft het kabinet aangekondigd dat de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) en de garantieregeling evenementen (TRSEC) worden verlengd tot en met 30 september 2022. Met de verlenging worden de ATE en TRSEC in 2022 samengevoegd in één nieuwe regeling. Deze nieuwe regeling gaat de Subsidie Evenementengarantie 2022 (SEG) heten. De SEG biedt organisatoren de zekerheid dat een deel van hun kosten wordt vergoed bij annulering vanwege een evenementenverbod van de Rijksoverheid. Hiermee kunnen organisatoren een deel van het financiële risico afdekken. Voor de SEG gaan de volgende voorwaarden gelden.
- De subsidie voor evenementen tijdens een evenementenverbod in het eerste kwartaal van 2022 is 90%, met de mogelijkheid van een lening voor de resterende 10%.
- De subsidie voor evenementen tijdens een evenementenverbod in het tweede en derde kwartaal van 2022 wordt 80%, met de mogelijkheid van een lening voor de resterende 20%.
- Voor de lening geldt een rentepercentage van 2%.
De SEG 2022 wordt op dit moment uitgewerkt. Binnenkort volgt meer informatie.
Bericht geplaatst op 28 februari 2022
Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE)
Verhoging subsidiepercentage Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC). Door de nieuwe coronamaatregelen verkeer je in grote onzekerheid of je evenementen kunt laten doorgaan of niet, gezien de lange aanloop- en investeringstermijnen. Omdat het evenementenverbod vrijwel onmiddellijk is ingegaan, wordt het subsidiepercentage verhoogd naar 100% tot en met 31 december 2021, zoals ook in de zomerperiode het geval was.
RVO.nl werkt de regeling ‘Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE)’ nog uit. De regeling wordt begin 2022 opengesteld op RVO.nl De ATE gold voor evenementen in de periode 10 juli t/m 24 september 2021, die buiten de TRSEC vallen. Vanwege het nieuwe evenementenverbod wordt de regeling opnieuw ingezet. De ATE zal opengesteld worden van 10 juli tot en met 31 december 2021. Evenementen die buiten de garantieregeling vallen, maar die voldoen aan de gestelde voorwaarden van de ATE en die geannuleerd worden vanwege een door het Rijk afgekondigd evenementenverbod, komen voor vergoeding in aanmerking. Omdat het evenementenverbod ingaat met vrijwel onmiddellijke ingang, zal het vergoedingspercentage 100% bedragen.
Bericht geplaatst op 18 november 2021
1,5 meter afstand niet meer verplicht
Per 25 september a.s. is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals festivals, optredens en professionele sportwedstrijden, heb je een coronatoegangsbewijs nodig.
De regels voor evenementen die zijn toegestaan met coronatoegangsbewijzen zijn als volgt:
- Evenementen buiten: geen maximum voor het aantal bezoekers, ongeacht wel of niet vaste zitplaatsen
- Evenementen binnen:
- Zonder vaste zitplaats: 75% van de reguliere capaciteit en toegestaan tot 0.00 uur ’s nachts
- Met vaste zitplaats: geen maximaal aantal bezoekers
Bericht geplaatst op 20 september 2021
Garantiefonds Evenementen
Het Garantiefonds Evenementen loopt door in het vierde kwartaal van 2021. Als de Rijksoverheid een evenement verbiedt dat je organiseert door coronamaatregelen, dan kun je met een beroep op de ‘subsidieregeling evenementen’ de kosten vergoed krijgen. Het gaat om evenementen waar je al eerder (minstens) twee voorafgaande edities van organiseerde. Daarnaast had je voor de voorgaande geplande of gehouden editie een annuleringsverzekering waarbij pandemiedekking niet uitgesloten was. Zie RVO.nl
Bericht geplaatst op 2 september 2021
Verbod eendaagse evenementen tot 1 september 2021
Op verzoek van de evenementensector heeft het kabinet het besluit omtrent het verbod op eendaagse evenementen naar voren gehaald. Eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats zijn tot 1 september a.s. verboden. Kleinschalige evenementen zijn onder strikte voorwaarden wel eerder toegestaan. Het OMT heeft het kabinet advies gegeven over de eendaagse evenementen.
Kleinschalige evenementen buiten
Kleinschalige evenementen worden vanaf 14 augustus onder voorwaarden weer toegestaan. Evenementen buiten (of in een open tent), zonder vaste zitplaats kunnen met maximaal 750 bezoekers georganiseerd worden. Bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs hebben. Dat betekent een vaccinatiebewijs, herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud, of een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor het evenement. De 1,5 meter afstand kan dan worden losgelaten tijdens het evenement. Het gaat bijvoorbeeld om festivals, culturele activiteiten en activiteiten van studentenverenigingen met minder dan 750 bezoekers.
Bezoekers moeten in bezit zijn van een (gratis) ticket. De organisator moet ervoor zorgen dat contactgegevens geregistreerd kunnen worden van bezoekers. Medewerkers, vrijwilligers en artiesten die geen coronabewijs hebben wordt dringend geadviseerd een zelftest te doen voor het bijwonen van een evenement, dit geldt ook voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Alle aanwezigen krijgen het dringende advies om op dag 5 na het evenement een zelftest te doen om een eventuele besmetting snel op het spoor te zijn.
Over de maatregelen voor horeca, inclusief het inzetten van testen voor toegang, wordt op 13 augustus besloten. Dan wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor alle evenementen na 1 september.
Evenementen met vaste zitplaats
Evenementen met vaste zitplaatsen kunnen buiten georganiseerd worden voor maximaal 750 personen met coronatoegangsbewijs. Bezoekers hoeven dan geen anderhalve meter afstand te houden. Voor grote buitenlocaties geldt dat zij tweederde van hun reguliere capaciteit kunnen gebruiken, ook als dit betekent dat er meer dan 750 personen aanwezig kunnen zijn. Een coronatoegangsbewijs is dan nodig om de anderhalve meter afstand los te laten. Binnen geldt dat met een coronatoegangsbewijs tweederde van de reguliere capaciteit gebruikt kan worden met vaste zitplaats. Er hoeft geen anderhalve meter afstand gehouden te worden.
Wanneer een evenement geen coronatoegangsbewijs gebruikt kan 100% van de anderhalve meter capaciteit gebruikt worden met vaste zitplaats op anderhalve meter.
Garantieregeling evenementen
Eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats die plaats zouden vinden tussen 14 augustus en 1 september en verboden zijn, kunnen gebruik maken van de garantieregeling voor evenementen of van de aanvullende tegemoetkoming evenementen. Het subsidiepercentage van de garantieregeling evenementen is voor evenementen in deze periode onlangs verhoogd naar 100% van de gemaakte kosten.
Langere wachttijd na vaccinatie Janssen
Het kabinet heeft, conform het advies van het OMT, besloten de wachttijd voor volledige vaccinatie met het Janssen vaccin te verlengen van 2 naar 4 weken. Dit geldt vanaf 14 augustus. In de tussentijd worden de bijbehorende procedures hierop aangepast evenals de CoronaCheck-app en worden de uitvoerders goed voorbereid. De langere wachttijd geldt ook voor toegang tot evenementen.
Bericht geplaatst op 2 augustus 2021
Verbod meerdaagse festivals tot 1 september 2021
Het kabinet verlengt het verbod op meerdaagse evenementen, zoals Lowlands en Down The Rabbit, tot 1 september 2021. Het gaat hierbij om meerdaagse evenementen met overnachting, waarbij bezoekers alleen toegelaten zouden worden met een coronatoegangsbewijs. Het veilig en verantwoord organiseren van meerdaagse evenementen is complex. De sector geeft daarom zelf ook aan dat dit nu niet haalbaar is voor dit type evenementen, die zouden plaatsvinden van 14 augustus tot 1 september. De organisatoren hebben door de logistieke uitdagingen die er al zijn (zoals beschikbaarheid van voldoende personeel, afspraken met leveranciers, en de organisatie van testen) deze duidelijkheid nu nodig en geven aan dat verdere uitstel van een besluit niet wenselijk is. Hoe het epidemiologisch beeld zich ontwikkelt in aanloop naar 14 augustus en of en zo ja welke voorzorgsmaatregelen dan noodzakelijk zijn voor meerdaagse evenementen, is daarom nu nog niet met zekerheid te zeggen. Daarom verlengt het kabinet het verbod op deze meerdaagse evenementen met overnachting.
Het kabinet neemt 13 augustus a.s. een besluit over eendaagse evenementen die plaatsvinden tussen 14 augustus en 1 september. Het OMT zal hierbij om advies worden gevraagd. Meerdaagse evenementen met overnachting die plaats zouden vinden tussen 14 augustus en 1 september kunnen gebruik maken van de garantieregeling voor evenementen of van de aanvullende tegemoetkoming evenementen. Het subsidiepercentage van de garantieregeling evenementen is onlangs verhoogd naar 100% van de gemaakte kosten.
Bericht geplaatst op 26 juli 2021
Extra ondersteuning evenementensector
Als je een evenement vanwege de laatste coronamaatregelen moet afblazen, krijg je extra ondersteuning. De ‘garantieregeling evenementen’ is namelijk uitgebreid voor evenementen die door de maatregelen van 9 juli jl. niet kunnen doorgaan. De uitbreiding is:
- Het subsidiepercentage wordt verhoogd naar 100% van de gemaakte kosten (was 80%).
- Deze extra ondersteuning loopt met 3 weken door na 13 augustus 2021. Reden is dat het kabinet streeft om uiterlijk 3 weken voorafgaand aan het evenement duidelijkheid te bieden en je te stimuleren met de voorbereidingen door te gaan; vandaar dat deze verruiming niet tot 13 augustus geldt, maar tot 3 september 2021.
- De termijn voor de subsidieaanvraag bij www.rvo.nl wordt daardoor ook verleng met 3 weken. Je kunt een aanvraag indienen tot 3 weken na inwerkingtreding van de uitbreiding van de garantieregeling, óf indien dat later is, tot 3 weken voor de geplande evenementendatum. Heb je je nog niet aangemeld, dan kun je dat alsnog doen.
- Ook wordt het minimaal aantal eerdere edities om aanspraak te maken op de garantieregeling teruggebracht van 2 naar 1.
- De kosten voor artiesten van buiten de EU vallen met de uitbreiding ook onder de garantieregeling voor de gehele periode van de garantieregeling (1 juli t/m 31 december). Eerder waren deze kosten uitgesloten.
Uitwerking aanvullende tegemoetkoming evenementen
Heb je kosten gemaakt in de voorbereiding van het evenement, dat niet doorgaat, dan kun je een tegemoetkoming krijgen. Dit gaat bijvoorbeeld om aanbetalingen aan artiesten, kosten van het opbouwen van het evenemententerrein, en kosten van beveiliging. Deze kosten komen niet altijd in aanmerking voor vergoeding onder de garantieregeling. Daarom heeft het kabinet besloten om voor de evenementen die buiten de doelgroep vallen de komende weken een gerichte aanpak uit te gaan werken. Het kabinet onderzoekt welke rol gemeenten kunnen spelen bij de beoordeling en uitvoering van deze aanpak.
Ook voor poppodia
Naast de evenementen worden de poppodia ook hard geraakt door de recent afgekondigde maatregelen. Geprogrammeerde optredens in zowel grotere als kleinere zalen kunnen veelal niet doorgaan. Gezien het belang van poppodia kijkt het kabinet naar een passende compensatie voor de schade.
De Europese Commissie moet nog akkoord geven op de voorgestelde maatregelen.
Bericht geplaatst op 15 juli 2021
Evenementen tijdens de zomer
Vanaf 10 juli 2021 gelden er extra maatregelen voor evenementen. De extra maatregelen gelden tot en met 13 augustus 2021. De lokale regels zoals de vergunningen van de gemeente, gelden onverminderd. Samengevat zijn de extra maatregelen:
- Gezondheidscheck is verplicht; deze moet maximaal 4 uur voor binnenkomst afgenomen worden
- Vaste zitplaats is verplicht
- De toegangstest is slechts 24 uur geldig. Dit geldt vanaf 13 juli a.s. (dit was 40 uur)
- De evenementen moeten op een afgesloten locatie plaatsvinden
- Overnachting is toegestaan
Evenement zonder coronatoegangsbewijzen
- Maximaal aantal bezoekers is afhankelijk van de grootte van de ruimte
- 1,5 meter afstand houden is verplicht
Evenementen met coronatoegangsbewijzen
- 2/3 van de bezoekerscapaciteit is toegestaan
- 1,5 meter afstand houden is niet verplicht
Coronatoegangsbewijs
Een coronatoegangsbewijs kun je via de CoronaCheck-app of coronacheck.nl aanmaken met:
- Vanaf 13 juli a.s. een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur (tot 13 juli a.s. 40 uur oud)
- Een vaccinatiebewijs
- Een herstelbewijs van maximaal 6 maanden oud
Bericht geplaatst op 12 juli 2021
Garantieregeling evenementen goedgekeurd
De Garantieregeling ‘Tijdelijke regeling Subsidie evenementen Covid-19’ is goedgekeurd door de Europese Commissie en gaat vanaf 18 juni van start. Met deze regeling staat het Rijk garant voor de gemaakte kosten wanneer een evenement door coronabeperkingen van de Rijksoverheid onverhoopt niet door kan gaan. Een organisatie ontvangt in dat geval het grootste deel (80%) van de kosten terug als gift; de overige kosten worden vergoed in de vorm van een lening. Er is 385 miljoen euro voor deze regeling gereserveerd. Je kunt als organisator een aanvraag voorbereiden via de website RVO.nl.
Voorwaarden
De steun is bedoeld voor professionele organisatoren van evenementen die in Nederland gepland staan tussen 1 juli en 31 december 2021. Het gaat om festivals, concerten, sportevenementen en zakelijke evenementen. Met deze regeling staat het Rijk garant voor de gemaakte kosten, mocht een evenement onverhoopt door een verbod van de Rijksoverheid vanwege corona geannuleerd worden. Om in aanmerking te komen voor de garantieregeling moet je als organisator over een evenementenvergunning van de betreffende gemeente beschikken. Een verklaring van de gemeente dat een vergunning zou zijn afgegeven als er geen evenementenverbod was geweest is ook mogelijk.
Organisaties die in aanmerking komen voor de regeling ontvangen het grootste deel (80%) van de kosten terug als gift, voor de overige 20% kan een lening afgesloten worden.
Evenementen toegestaan vanaf stap 4
Vanaf stap 4 van het openingsplan kunnen evenementen met gebruik van toegangstesten of een herstel- of vaccinatiebewijs met 100% van de bezoekerscapaciteit georganiseerd worden. Ook de 1,5 meter afstand kan dan worden losgelaten tijdens het evenement. De eerste 4 weken na stap 4 zijn evenementen van maximaal 24 uur mogelijk en geldt een maximum van 25.000 bezoekers per dag. Een overnachting is toegestaan als dat binnen het tijdvak van 24 uur valt. Ook meerdaagse evenementen zonder overnachting mogen doorgaan. Bezoekers moeten per dag een nieuw coronatoegangsbewijs (negatieve coronatest of een vaccinatie-of herstelbewijs) tonen.
Na 4 weken vervallen de beperkingen en zijn meerdaagse evenementen met overnachting(en) ook weer toegestaan. Meerdaagse evenementen met overnachting die in de eerste 4 weken na stap 4 gepland staan en aan de voorwaarden voldoen komen in aanmerking voor de Garantieregeling Evenementen.
Lees meer over de subsidieregeling Evenementen bij annulering en de voorwaarden op deze website.
Bericht geplaatst op 21 juni 2021
Evenementen kunnen weer georganiseerd worden
Vanaf 30 juni a.s. kunnen evenementen onder voorwaarden weer georganiseerd. Deze voorwaarden zijn bijvoorbeeld het gebruik van toegangstesten of een herstel- of vaccinatiebewijs. De 1,5 meter-afstand kan worden losgelaten tijdens het evenement. Het kabinet heeft op basis van de onderzoeksresultaten van Fieldlab Evenementen besloten om de routekaart hiervoor aan te passen. Meerdaagse evenementen met overnachting(en) zijn vanaf eind juli a.s. weer mogelijk. Daarbij gelden wel extra voorwaarden zoals tussentijds testen. Het kabinet wil de verruiming naar 100% van de bezoekerscapaciteit en het loslaten van de 1,5 meter bij inzet van toegangsbewijzen vanaf stap 4 ook voor andere sectoren zoals de horeca, culturele instellingen en professionele sportwedstrijden te laten gelden.
Vanaf 29 juli ook meerdaagse evenementen
De eerste 4 weken, tot 28 juli a.s., zijn evenementen van maximaal 24 uur mogelijk en geldt een maximum van 25.000 bezoekers per dag. Een overnachting is toegestaan als dat binnen het tijdvak van 24 uur valt. Na vier weken, als er nog meer mensen zijn gevaccineerd en de besmettingscijfers naar verwachting verder zijn gedaald, vervallen deze beperkingen en zijn meerdaagse evenementen met overnachting(en) ook weer mogelijk. Met de huidige planning is dit vanaf 29 juli a.s.. Het RIVM adviseert wel om bij meerdaagse evenementen niet alleen vooraf maar ook tussentijds te testen. Het kabinet is met de sector in gesprek over een mogelijke praktische invulling hiervan.
Zonder toegangsbewijzen
Tot slot bekijkt het kabinet bij de besluitvorming over stap 4 of het op basis van de besmettingscijfers verantwoord is om zonder toegangsbewijzen niet langer een absoluut maximum aantal personen per ruimte of zaal te hanteren. Dan zou vanaf stap 4 een maximale capaciteit van 100% van de capaciteit op 1,5 meter gelden, in plaats van het maximum van 100 personen dat nu nog in de routekaart is opgenomen. Daarmee komt het kabinet met name tegemoet aan locaties met capaciteit op 1,5 meter die (veel) hoger is dan 100 personen. Voor vrij toegankelijke evenementen met een doorstroom van publiek, zoals kermissen, geldt dat er maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter oppervlakte toegestaan is.
Druk op de hulpdiensten
Tijdens de coronacrisis hebben de politie en hulpdiensten fors extra inzet moeten plegen. Het kabinet geeft aan dat er in de komende periode ruimte moet zijn voor training, opleidingen en verlof. Dat betekent dat nu de samenleving heropent verstandig om moet worden gegaan met de beschikbare capaciteit van politie en hulpdiensten. Burgemeesters, Openbaar Ministerie en politie zullen scherpe afwegingen maken als het gaat om de inzet van politie en hulpdiensten bij evenementen. Het kabinet onderschrijft deze afwegingen volledig. Organisatoren zullen daarbij meer dan ooit eigen veiligheidsmaatregelen moeten nemen.
Bericht geplaatst op 14 juni 2021
Opschalen evenementen Fieldlab
De definitieve resultaten van alle praktijkonderzoeken uit de eerste onderzoeksfase zijn nog niet bekend. Maar de eerste resultaten zijn hoopvol. Het van belang te onderzoeken of de preventieve maatregelen net zo effectief zijn bij hogere bezoekersaantallen, geeft het kabinet toestemming voor evenementen met meer bezoekers in de komende twee maanden. Het gaat om 12 praktijkonderzoeken die in april en mei gaan plaatsvinden, zie rijksoverheid.nl/testenvoortoegang voor een overzicht van alle onderzoeken en bijbehorende informatie.
Alle bezoekers, medewerkers en andere betrokkenen doen maximaal 24 uur van te voren een sneltest. Deze wordt zo dicht mogelijk bij de woonplaats van de bezoeker afgenomen. Vijf dagen na het proefevenement nemen de bezoekers deel aan een tweede sneltest. Deze testen worden eveneens decentraal georganiseerd in samenwerking met Stichting Open NL. Voor de controle van het testresultaat wordt gebruik gemaakt van de CoronaCheck-app.
Het doel van Fieldlab Evenementen is om te onderzoeken op welke manier sportieve, culturele of zakelijke evenementen weer veilig georganiseerd kunnen worden. Het kabinet heeft eerder een garantieregeling in het leven geroepen die het mogelijk maakt om per 1 juli 2021 evenementen te organiseren. Nader onderzoek met hogere bezoekersaantallen is noodzakelijk om te kunnen bepalen of de preventieve maatregelen uit de vorige fase net zo effectief zijn als bij evenementen met een groter aantal bezoekers.
Bericht geplaatst op 15 april 2021
Proeven kleinschalige evenementen
Wanneer de corona-cijfers het toelaten, worden er de komende periode proeven gedaan met kleinschalige evenementen en activiteiten.
Fieldlab Cafés
Naast de Fieldlab-evenementen worden er ook Fieldlab Cafés georganiseerd. Dit zijn praktijktesten, opgezet door horecabrancheorganisaties, wetenschap en overheid met als doel te onderzoeken in hoeverre mensen zich aan de gestelde (corona)maatregelen houden. Deze kennis wordt gebruikt om te bekijken of en hoe cafés en kroegen weer veilig en verantwoord open kunnen. Deze praktijktesten zijn ondersteunend aan – en dus geen voorwaarde – voor heropening.
Deze praktijktesten worden georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de gemeente Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland, de Horeca Alliantie en TNO.
Manier van testen
TNO kijkt of en hoe de gasten en het personeel van het café zich houden aan de maatregelen en afspraken. De praktijktesten hebben als doel gegevens te verzamelen over het gedrag van bezoekers en personeel:
- De onderlinge contactmomenten (afstand, duur en met aantal verschillende personen);
- De naleving van verschillende maatregelen;
- Indicatie van de hoeveelheid toegevoerd verse lucht op basis van CO2-concentratie in de cafés.
Start Fieldlab Cafés
Het kabinet besluit op korte termijn wanneer het Fieldlab Cafés van start kan gaan. Dit besluit hangt af van de gezondheidssituatie. Het moet op een veilige en verantwoorde manier plaatsvinden.
Locatie Fieldlab Cafés
Fieldlab Cafés zal in de binnenstad van Utrecht plaatsvinden. Er is bewust gekozen voor één locatie i.v.m. veiligheid, bereikbaarheid en vergunningen. De gemeente Utrecht heeft in overleg met de horecabrancheverenigingen de deelnemende cafés geselecteerd.
Coronamaatregelen en Fieldlab Cafés
Belangrijkste onderdelen van de praktijktesten zijn om het gedrag van het personeel en dat van gasten in kaart te brengen. Hoe gaan zij om met de coronaregels? Op die manier kunnen onderzoekers extra inzichten vergaren hoe de cafés straks – als de cijfers het toelaten – nog beter op een veilige en verantwoorde manier open kunnen.
Gasten en medewerkers moeten vooraf aan een aantal basisvoorwaarden voldoen:
- Iedereen moet vooraf een coronatest gedaan hebben om (zoveel mogelijk) uit te sluiten dat deze persoon het coronavirus heeft. Toegang is alleen mogelijk met een negatief testbewijs.
- Voor de gasten geldt bovendien dat ze moeten reserveren om aan het Fieldlab Cafés mee te kunnen doen. Dat gaat via een reserveringsportal van Fieldlab
Deelnemen aan Fieldlab Cafés
Binnenkort is het mogelijk voor inwoners van Utrecht om deel te nemen aan deze praktijktesten.
Resultaten Fieldlab Cafés
TNO verwacht 4 weken na de praktijkexperimenten de rapportage gereed te hebben. In deze rapportage zullen de resultaten van het onderzoek feitelijk en zonder waardeoordeel worden weergegeven. Met deze analyses doen we kennis op over hoe gasten en personeel zich in verschillende situaties gedragen. De resultaten zijn ondersteunend aan de daadwerkelijke besluitvorming, maar zijn géén voorwaarde voor heropening.
Bericht geplaatst op 25 maart 2021
Subsidieregeling evenementenbranche
Er komt een subsidieregeling om ondernemers in de evenementenbranche te stimuleren weer evenementen te organiseren. Met een subsidieregeling staat de overheid garant voor de gemaakte kosten wanneer het evenement door coronabeperkingen niet door kan gaan. Als organisator ontvang je in dat geval 80% van de kosten terug als gift. De overige kosten worden vergoed in de vorm van een lening.
Aanleiding van deze subsidie is het vervallen van de pandemiedekking in de annuleringsverzekering voor evenementen. De steun is bedoeld voor professionele organisatoren van evenementen en hun leveranciers die in Nederland gepland staan tussen 1 juli en 31 december 2021. Als je voorheen een annuleringsverzekering kon afsluiten, dan kom je nu in aanmerking voor deze regeling. Het gaat dan om betaalde publieksevenementen zoals festivals, concerten, sportevenementen en zakelijke evenementen, zoals vakbeurzen en congressen, waarbij je als organisator verantwoordelijk bent voor het evenement en het risico daarvan draagt.
Voorwaarden regeling
De garantieregeling is gericht op evenementen en hun leveranciers met de volgende voorwaarden:
- Voor evenementen die in Nederland gepland staan tussen 1 juli en 31 december 2021
- Evenementen die gepland stonden vóór 1 juli 2021 en die verplaatst zijn naar het tweede halfjaar van 2021, vallen ook onder de regeling.
- Het evenement moet in Nederland georganiseerd worden.
- Het gaat dan om betaalde publieksevenementen zoals festivals, concerten, sportevenementen en zakelijke evenementen, zoals vakbeurzen en congressen, waarbij je als organisator verantwoordelijk bent voor het evenement en het risico daarvan draagt.
- Gratis evenementen vallen niet onder de regeling.
- Alleen evenementen die bij de voorgaande twee edities een annuleringsverzekering hadden, vallen onder regeling.
- Het subsidieplafond is 385 miljoen euro. De verdeling gebeurt op volgorde van binnenkomst.
- Een organisator kan aanspraak maken op de regeling als het evenement wordt verboden door de Rijksoverheid vanwege het epidemiologische beeld en de organisator als gevolg daarvan het evenement annuleert.
- In dat geval ontvangt de organisator maximaal 100% van de dan reeds gemaakte kosten. Van dit bedrag is 80% een gift, voor het meerdere geldt een terugbetalingsverplichting. Fees aan de eigenaar van een sportevenement (internationale federatie of commerciële partij), gages van buitenlandse artiesten, afschrijvingskosten en investeringen in vaste activa vallen niet onder de subsidiabele kosten.
- Het evenement dient georganiseerd te worden conform de ten tijde van het evenement geldende (corona-) veiligheidsmaatregelen.
- Er is sprake van een steunmaatregel. Hieraan is verbonden de verplichting dat Nederland informatie over de uitgekeerde steun openbaar maakt en bepaalde informatie over de tenuitvoerlegging van deze regeling doorgeeft aan de Europese Commissie, nadat de regeling is goedgekeurd en vervolgens ten uitvoer is gelegd.
- Gaat het evenement wel door, dan heb je geen recht op deze subsidie.
Annulering
Het kabinet zal proberen 3 tot 6 weken voor het geplande evenement duidelijkheid te verschaffen. De organisatie ontvangt in dat geval het grootste deel (80%) van de kosten terug als gift, voor de overige 20% kan een lening afgesloten worden. Extra kosten die, boven op de voorzienbare kosten voor veiligheid, moeten worden gemaakt als er last-minute veiligheidseisen worden gesteld, vallen niet binnen deze regeling.
Vergunningverlening
Voor het organiseren van een evenement is vaak een vergunning van een gemeente vereist. Onderzocht wordt in overleg met de evenementensector en de VNG of het mogelijk is om met ‘dynamische evenementenvergunningen’ te gaan werken. Deze kunnen zowel organisatoren als gemeenten meer zekerheid geven.
Indienen aanvraag
Begin mei kun je vermoedelijk de aanvraag bij RVO.nl indienen.
Om een beroep te kunnen doen op deze regeling dien je als organisator van een evenement (één aanvraag per evenement) minstens drie maanden voorafgaand aan het evenement (voor evenementen in juli korter) te melden bij RVO.nl. Via de website van RVO.nl kan een aanvraag worden gedaan. Je dient als organisator een aantal basisgegevens aan te leveren (naam evenement, KvK-nummer, bankrekeningnummer etc.) alsmede:
- een begroting van het evenement in 2021;
- exploitatieoverzichten van de twee meest recent in Nederland gehouden edities van het evenement, dan wel, in geval van een internationaal sportevenement, van de twee meest recent gehouden edities van het evenement;
- een verzekeringspolis van de annuleringsverzekering (overige dekking) voor de in 2021 te houden editie van het evenement;
- verzekeringspolissen van annuleringsverzekeringen voor de twee meest recent in Nederland gehouden edities van het evenement, dan wel, in geval van een internationaal sportevenement, voor de twee meest recent gehouden edities van het evenement;
- enkele overige gegevens zullen in de regeling nader worden gespecificeerd.
RVO.nl streeft ernaar binnen 4 weken na het indienen van een volledige aanvraag een besluit over verlening van de subsidie te nemen.
Indien je als organisator een subsidieverlening van RVO.nl hebt ontvangen en het evenement wordt vanwege corona-gerelateerde beperkingen verboden door de Rijksoverheid en geannuleerd door de organisator, dan dien je binnen 13 weken na aankondiging van het verbod een aanvraag tot subsidievaststelling in bij RVO.nl. Je moet als organisator aanvullend de volgende bescheiden aanleveren:
- een overzicht van de gemaakte kosten (en bewijzen daarvan) geaccordeerd door een accountant (in geval van subsidie boven € 125.000) of een derdenverklaring (in geval van subsidie tussen € 25.000 en € 125.000).
- een kopie van de afgegeven evenementenvergunning door de betreffende gemeente.
Binnen 4 weken wordt de aanvraag tot vaststelling van de subsidie met verificatie van de aangeleverde informatie beoordeeld en wordt een definitief vaststellingsbesluit gemaakt en ontvang je als organisator de compensatie. Indien achteraf blijkt dat er sprake is van overcompensatie, dan zal de teveel betaalde compensatie worden teruggevorderd. Eventuele samenloop met andere steunmaatregelen zal worden verrekend.
Bericht geplaatst op 22 maart 2021
Praktijktest evenementen
Tijdens een zakelijk congres met 500 bezoekers wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden. De eerste praktijktest van Fieldlab Evenementen is vandaag (15 februari 2021) geopend in het Beatrix Theater. Daarna volgen meer praktijktesten. De opgedane kennis en inzichten worden gebruikt om te bepalen hoe er op een veilige en verantwoorden manier evenementen in de toekomst georganiseerd kunnen worden rekening houdend met de ontwikkelingen van het coronavirus. Zowel de ondernemers als de bezoekers hebben er baat bij.
Voorwaarden
Aan de praktijktesten zijn voorwaarden aan verbonden. Iedere deelnemer moet een negatieve coronatest laten zien (niet ouder dan 48 uur) en wordt bij binnenkomst de temperatuur opgemeten. Als onderdeel van het onderzoek worden de bezoekers tijdens de bijeenkomst gevolgd met een bewegingssensor. Daarmee wordt kennis opgedaan over hoe bezoekers zich in verschillende situaties gedragen en hoe evenementen veilig zouden kunnen plaatsvinden. Na afloop dienen de bezoekers een nieuwe coronatest te ondergaan.
Bericht geplaatst op 15 februari 2021
Hulp nodig?
Kom jij in de problemen door (de maatregelen) rondom het coronavirus? Neem dan contact met ons op.