Samenvatting persconferentie en maatregelen coronacrisis

corona

Samenvatting persconferentie 15 februari 2022

Openingstijden cultuursector en horeca
De sluitingstijden voor de eet- en drinkgelegenheden, theaters, bioscopen, pret- en dierenparken, professionele sportwedstrijden en binnensporten worden verruimd naar 01.00 i.p.v. 22.00 uur. Deze versoepeling gaat per 18 februari a.s. in. Vanaf 25 februari a.s. gelden weer de normale openingstijden.

Coronatoegangsbewijs (CTB) en mondkapjesplicht
Voor toegang tot, onder meer, eet- en drinkgelegenheden, pret- en dierenparken, professionele sportwedstrijden, sportbeoefening binnen en de vertoning van kunst en cultuur blijft een coronatoegangsbewijs (3G) verplicht tot 25 februari a.s. Daar waar een CTB verplicht is, hoeven de bezoekers geen 1,5 meter afstand meer te houden, terwijl ook de mondkapjesplicht verdwijnt voor deze locaties. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer.
Vanaf 25 februari a.s. is het coronatoegangsbewijs (3G) op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn, niet meer verplicht, terwijl de verplichte 1,5 meter afstand en het dragen van het mondkapje bij verplaatsing ook niet meer hoeft.

500 bezoekers of meer
Op locaties waar meer dan 500 bezoekers per zelfstandige ruimte binnen en buiten zijn, geldt tot 25 februari a.s. de mondkapjesplicht nog wel terwijl daar ook nog een vaste zitplaats verplicht is. Vanaf 25 februari a.s. geldt voor plekken waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en waar geen vaste zitplaatsen zijn, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals, dat iedereen een negatieve testuitslag moet laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.

Openbaar vervoer en luchthavens
Om kwetsbare mensen de mogelijkheid te bieden om veilig te reizen, blijft het ook vanaf 25 februari a.s. nog verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

Sport
Per 18 februari is publiek is weer welkom, zowel bij binnen- als bij buitensporten , maar wel met een coronatoegangsbewijs, het dragen van een mondkapje en op de tribune is een zitplaats verplicht.
Vanaf 25 februari a.s. zijn er geen restricties meer voor de voetbalstadions.

Thuiswerken
Voor het thuiswerken geldt het advies om dat maximaal de helft van de tijd te doen.

Quarantaine scholen
Kinderen en jongeren tot 18 jaar hoeven niet meer in quarantaine na contact met een besmet persoon. Alleen bij klachten moeten ze thuisblijven en zich laten testen. Dit geldt ook voor leerlingen in het voortgezette onderwijs die 18 jaar of ouder zijn.
De hele schoolklas hoeft niet meer in quarantaine als drie kinderen besmet zijn. Alleen kinderen die klachten hebben of positief getest zijn blijven thuis.
Voor het onderwijspersoneel gelden de quarantaineregels voor volwassenen: zij hoeven niet in quarantaine als zij in de afgelopen 8 weken positief getest zijn en geen klachten hebben, of meer dan 1 week geleden een boostervaccinatie hebben gehad en geen klachten hebben.
Nog steeds geldt: leerlingen vanaf groep 6 moeten 2 x per week een zelftest doen en mondkapjes dragen in de gangen van de school.

Isolatieadvies
Het isolatieadvies wordt versoepeld per vrijdag 18 februari a.s. Na een positieve test wordt de isolatieduur ingekort naar 5 dagen, mits je 24 uur geen klachten meer hebt gehad.

Bezoek thuis
Per direct vervalt het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen.

Samenvatting persconferentie 25 januari 2022

Vanaf woensdag 26 januari 2022 kunnen ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken tot 22 uur weer open, wel onder voorwaarden. Ook winkels mogen tot 22 uur open. Ook mogen er weer sportwedstrijden buiten eigen clubverband plaatsvinden, met publiek. Ook geldt er een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.

Algemene maatregelen en adviezen

  • Er geldt voor alle locaties een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur.
  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
  • Ga je op bezoek of naar een drukke plek waar veel mensen zijn? Doe dan een zelftest.
  • Een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) geldt in en rond het openbaar vervoer. En in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, bioscopen en de horeca. Voor bioscopen, theaters en horeca geldt dat als je zit, het mondkapje af kan.
  • Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, ook buiten. Bijvoorbeeld in drukke winkelstraten.
  • In alle publieke binnenruimtes, zoals horecatheater en bioscopen, is een vaste zitplaats verplicht.
  • Een coronatoegangsbewijsis verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in onder meer de horeca, theaters en concertzalen, musea, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna’s en casino’s. Op sportlocaties geldt het coronatoegangsbewijs vanaf 18 jaar.
  • Op doorstroomlocaties, zoals een museum, geldt een maximum van 1 bezoeker per 5m2, tot maximaal 1.250 personen per ruimte.
  • Op locaties met een vaste zitplaats geldt een maximum aantal bezoekers van 100% van de maximale capaciteit op 1,5 meter. Dit is circa 1/3 van de reguliere capaciteit.
  • Voor sportevenementen, kunst en cultuur geldt binnen een maximum van 1.250 personen per ruimte.
  • Evenementen zonder vaste zitplaats, zoals festivals, zijn nog niet toegestaan.
  • Grote evenementen (met meer dan 1.250 bezoekers) met vaste zitplaats, zijn alleen buiten toegestaan.
  • Het thuiswerkadviesis: werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
  • Bekijk het korte overzicht van alle basisregels, maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen.

Quarantaine

Het quarantaineadvies verandert.

Je hoeft niet meer in quarantaine na contact met een positief getest persoon als je

  • geen klachten hebt

EN:

  • een kind of leerling bent die naar de kinderopvang, het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs gaat; OF
  • een mbo- of ho-student onder de 18 jaar bent; OF
  • in overleg met je werkgever hebt afgestemd dat je een werknemer in een essentieel bedrijfsproces bent en dat je voldoet aan de voorwaardenOF
  • langer dan een week geleden een boosterprik hebt gehad OF
  • korter dan 8 weken geleden positief bent getest.

Voor iedereen met klachten blijft gelden:

  • Blijf thuis en doe direct een zelftest.
  • Bij een positieve uitslag van de zelftest laat je zo snel mogelijk testen bij de GGD.
  • Bij een positieve uitslag van de zelftest ga je thuis in isolatie.
  • In alle situaties geldt het advies om contact met ouderen en kwetsbaren te vermijden tot 10 dagen na het laatste contact met iemand met corona.

Kijk voor de actuele quarantaineregels in de Quarantainecheck. In verband met de benodigde tijd voor de uitwerking van het beleid en de implementatie ervan, kan de informatievoorziening van het RIVM en de GGD hier nog van afwijken.

Persconferentie 14 januari 2022

Vanaf zaterdag 15 januari 2022 mogen winkels, sportclubs en muziekscholen weer open. Ook de contactberoepen, zoals kappers, schoonheidssalons, nagelstudio’s en sekswerkers kunnen weer aan de slag. Het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs mag ook weer worden hervat. Op dinsdag 25 januari a.s. besluit het kabinet of er meer open kan, zoals horeca, en de cultuur- en evenementen sector.

Winkels open zonder afspraak
De niet essentiële winkels, zoals boekwinkels en kledingwinkels, mogen dagelijks open van 05.00 tot 17.00 uur, zonder dat een afspraak verplicht is. Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden. Er geldt een bezoekersnorm die o.a. gebaseerd is op de grootte van de winkel en die neerkomt op: één persoon per 5 m2. In de winkel zijn mondkapjes verplicht en gelden de hygiënemaatregelen.

Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens en groothandels mogen open van 05.00 tot 20.00 uur.

Contactberoepen
Kappers, schoonheidssalons, nagelstudio’s, sekswerkers en andere contactberoepen mogen hun deuren weer openen, ook tot 17.00 uur. Het dragen van een mondkapje is zowel voor jou als ondernemer als voor de klant verplicht. Als het om een behandeling van het gezicht gaat, dan mag de klant het mondkapje afdoen. Je kunt als ondernemer eigen huisregels opstellen.

Onderwijs
Het fysiek onderwijs in het mbo en het hoger onderwijs mag ook weer worden hervat. Volgens het OMT is dat verantwoord, terwijl het fysieke onderwijs ook van groot belang wordt geacht voor de mentale gezondheid en ontwikkelingen van jongeren.

  • Mondkapjes binnen en buiten de les- en collegezalen zijn verplicht.
  • De maximale groepsgrootte is 75 studenten, behalve bij tentamens en examens.
  • Ook blijft het dringende advies gelden om preventief en bij klachten zelftesten te gebruiken. Deze zijn voor studenten en docenten gratis en kunnen bij de onderwijsinstelling worden aangevraagd of via: www.zelftestonderwijs.nl
  • De hygiëne maatregelen moeten worden aangehouden, als ook de quarantaine richtlijnen.
  • Ook moeten er looproutes in de gebouwen worden gevolgd, zodat het contact beperkt blijft.
  • De ventilatie moet optimaal zijn.

In het primair en voortgezet onderwijs blijven de nu geldende maatregelen van kracht, zoals twee keer in de week een zelftest voor leerlingen in groep 6, 7 en 8, leerlingen het voortgezet (speciaal) onderwijs en al het onderwijspersoneel. Ook hier zijn mondkapjes in de gangen verplicht, maar niet in de klas.

Deze versoepelingen gaan morgen in, maar de onderwijsinstellingen krijgen t/m volgende de tijd om de onderwijsprogramma’s in te regelen.

De subsidieregeling voor het verbeteren van ventilatie in de scholen (SUVIS) wordt met drie maanden verlengd. Schoolbesturen kunnen nog tot en met 30 april 2022 via de gemeente subsidie aanvragen.

Kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar is open.

Soorten mondkapjes
Het advies is om geen stoffen of eigen gemaakte mondkapjes meer te dragen. Je kunt beter wegwerpmondkapjes gebruiken die je kunt kopen bij supermarkten en drogisterijen. Het mondkapje dat zowel de neus, mond en kin bedekt heeft de voorkeur.

Voor mensen met een kwetsbare gezondheid raad de overheid aan om een medisch mondkapje van minimaal type II te dragen. Type II en type II-R houden de druppels tegen die vrijkomen naar anderen als je ademt, praat of zingt. Ook houden type II en type II-R druppels tot een bepaalde grootte tegen die je zelf inademt. Daardoor ben je ook als drager beter beschermd tegen het virus. Op de website van de RIVM kun je informatie vinden over de verschillende mondkapjes, zie https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/mondkapjes

Reizen

  • Reizen binnen Nederland: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
  • Reizen naar het buitenland: op vakantie gaan kan. Hou ook op je vakantieadres altijd aan de geldende regels. Ga je op vakantie naar het buitenland? Houd je aan de lokale regels en volg de inreisvoorwaarden. En controleer het reisadviesop www.wijsopreis.nl.

Quarantaine
Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon. Mits iemand geen klachten heeft. Deze wijziging gaat per direct in. Het quarantaine advies voor mensen met bepaalde beroepen die geen booster of infectie hebben gehad, wordt nog verder uitgewerkt. Lees meer over In quarantaine of in isolatie door corona en testadvies.

Overige maatregelen
Per 15 januari gelden deze maatregelen:

  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Blijf thuis bij klachten en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag testen bij de GGD.
  • Ontvang thuisniet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek.
  • Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.
  • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
  • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur.
  • Voor onder andere tankstations, apotheken, rijscholen, de notaris of advocaat gelden reguliere openingstijden.

Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen en adviezen die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht, het advies om een zelftest te doen voor je bij anderen op bezoek gaat en het thuiswerkadvies. Mensen vanaf 70 jaar wordt geadviseerd om zoveel mogelijk hun contacten te beperken, ook met kinderen en 1,5 meter afstand van hen te houden.

Persconferentie 14 december 2021

Het kabinet verlengt coronasteun ondernemers t/m maart 2022
De aangescherpte coronamaatregelen worden verlengd tot 14 januari a.s.. Die beperken de ruimte om te ondernemen. Tegelijkertijd verlengt het kabinet het economisch steunpakket, t.w.:

  • NOW 6: deze kan voor de maanden januari, februari en maart 2022 worden aangevraagd.
  • Bbz (voorheen Tozo): de versoepeling van de Bbz wordt ook met drie maanden verlengd t/m maart 2022.
  • TVL: deze regeling wordt verlengd t/m Q1 2022
  • Grenswerkers: de afspraken die Nederland heeft met België en Duitsland heeft over de belastingheffing van grenswerkers worden verlengd tot en met 31 maart 2022.
  • Een aantal andere belastingmaatregelen die wegens de coronacrisis genomen is lopen wel af per 31 december 2021, zoals de onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken.
  • Garantieregeling evenementen (TRSEC) en de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) verlengt het kabinet t/m derde kwartaal van 2022.
  • Coronafinancieringsregelingen: het kabinet wil ook de coronafinancieringsregelingen KKC, GO-C, BMKB-C, BL-C en de Qredits-overbruggingsfaciliteiten in het eerste en tweede kwartaal van 2022 beschikbaar houden.
  • Culturele en creatieve sector: het kabinet maakt extra geld vrij voor een specifiek steunpakket om de culturele sector ook in de maand januari te ondersteunen.
  • De leenfaciliteit bij Cultuur+Ondernemen wordt verlengd t/m het tweede kwartaal van 2022.
  • Sport: voor de amateursport zet het kabinet de eerdere compensatieregelingen (TASO en TVS) door om de sector te compenseren voor de vaste lasten en de huurkosten tot en met januari. Ook krijgen gemeenten de mogelijkheid om de ijsbanen en zwembaden te ondersteunen.
Persconferentie 12 november 2021

Tijdens de persconferentie heeft het demissionaire kabinet maatregelen aangekondigd op de korte termijn en de lange termijn om het aantal besmettingen terug te dringen.

De maatregelen op de korte termijn gaan in op zaterdag, 13 november 2021 in om 18.00 uur en duren tot 4 december a.s. Deze zijn gericht om het aantal dagelijkse contactmomenten tussen mensen te verminderen. Het dagelijkse leven (school, werk, sport, etc.) moet zoveel doorgaan, terwijl in de avonduren het aantal contactmomenten meer wordt beperkt.

De maatregelen zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
  • Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
  • Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s zijn open tot 18.00 uur.
  • Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
  • In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.
  • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1.250 personen per ruimte.
  • Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.
  • Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.
  • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
  • Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.
  • Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.
  • Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Op vrijdag 3 december a.s. worden de maatregelen opnieuw beoordeeld.

 

Maatregelen langere termijn
Het demissionaire kabinet wil de 2G-maatregel invoeren: het verlenen van toegang met het coronatoegangsbewijs aan mensen die Gevaccineerd of Genezen zijn. De wetvoorstellen hiervoor zijn vorige week al aangekondigd. Daarnaast komt er een nieuw wetsvoorstel, waardoor je als ondernemer straks kunt kiezen tussen

  • 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of
  • 2G (gevaccineerd of genezen) zonder zitplaats.

Basisregels
De basisregels blijven, terwijl vanaf zaterdag 18.00 uur de 1,5 meter afstand weer geldt. Waar geen coronabewijs verplicht is, geldt een mondkapjesplicht.

Versneld boosterprik
Vanaf vrijdag 19 november a.s. wordt gestart met het geven van de boosterprik aan zorgpersoneel met patiëntencontact en ouderen. Tachtigplussers, die mobiel zijn, kunnen vanaf 19 november a.s. terecht bij de GGD-locaties; hun partner kan ook een boosterprik krijgen mits die minimaal 60 jaar oud is. De GGD begint met 70 locaties, oplopend tot ruim 80.

Inwoners van zorginstellingen krijgen vanaf 23 november a.s. een boosterprik. Gestart wordt met de instellingen die een eigen arts hebben. Die kunnen vanaf volgende week maandag de vaccins bestellen bij het RIVM. Instellingen die niet zelf kunnen vaccineren kunnen een beroep doen op de GGD; opgeven kan per donderdag 18 november a.s.

Medewerkers in de zorg en ondersteuners die contact hebben met patiënten en cliënten krijgen een aanbod voor een booster. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen personeel en zijn gevraagd ook ambulancepersoneel, huisartsen en hun medewerkers te vaccineren. Medewerkers in andere zorgsectoren kunnen terecht op de GGD-locaties. Op deze locaties prikken medewerkers uit de zorg de zorgmedewerkers onder verantwoordelijkheid van de GGD. Deze zorgbrede solidariteit is gisterenavond met alle betrokken partijen overeengekomen en wordt regionaal georganiseerd. Zorginstellingen die dat kunnen en willen, kunnen ook voor de optie kiezen om zelf hun personeel te prikken.

Na de eerste groep worden de mensen tussen 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eersten een uitnodiging krijgen. Als de 60-plussers zijn geweest krijgt de rest de gelegenheid.

Nieuw steunpakket ondernemers
Mark Rutte gaf aan dat op kortst mogelijke termijn er een nieuw steunpakket voor ondernemers zal komen voor de ondernemers die nadeel ondervinden van de nieuwe coronamaatregelen. Wanneer precies en welke maatregelen, kon hij nog niet aangeven.

Persconferentie 2 november 2021

Extra maatregelen om stijging besmettingen te keren
Het kabinet neemt extra maatregelen om de om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al gelden zoals de sluitingstijden voor de horeca en het maximale aantal van 75 procent bezoekers voor evenementen binnen zonder zitplaats.

Meer aandacht voor de basisregels
Het kabinet benadrukt het belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.

Onder de basisregels wordt verstaan:

  • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Thuiswerken en advies voor onderweg
Vanaf 3 november wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen. Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Mondkapjesplicht
Per 6 november a.s. gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:

  • In alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals: supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken.
  • Het openbaar vervoer, in stations, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.
  • Op luchthavens en in vliegtuigen.
  • Bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten. Als je zit mag het mondkapje af.
  • Bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zowel voor de klant als voor de dienstverlener.

Op deze plekken is het dragen van een mondkapje verplicht. Je riskeert een boete van 95 euro als je geen mondkapje draagt.

Verbreden van de inzet van het coronatoegangsbewijs
Vanaf 6 november a.s. geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Door alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn wordt het besmettingsrisico aanzienlijk verminderd voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november a.s. verplicht voor:
Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.

  • Casino’s.
  • Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen;
  • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
  • Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
  • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.

Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Boostervaccinatie
In december a.s. start de boostervaccinatie voor alle mensen vanaf 80 jaar die naar een GGD-locatie kunnen komen. Ook wordt gestart met het aanbieden van een booster aan alle volwassen inwoners van boven de 18 jaar die in een zorginstelling wonen met een eigen medische dienst. Dat betekent dat deze mensen bovenop de twee vaccinaties die zij eerder haalden (of na één prik met het Janssen-vaccin) een extra vaccinatie kunnen krijgen, als extra bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames. Vanaf januari a.s. worden vervolgens mensen tussen 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eersten een uitnodiging krijgen. Ook wordt volgende maand gestart met het aanbieden van een booster aan zorgmedewerkers met direct patiëntencontact.

Meer coronatoegangsbewijzen vragen
Het kabinet bereidt andere maatregelen voor die wellicht in de nabije toekomst nodig zullen hebben als de trend niet te keren is. Daar waar nu al voor bezoekers om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, bijvoorbeeld in de horeca, wil het kabinet dat de werkgever ook aan zijn werknemers een coronatoegangsbewijs vraagt. Daarnaast wil het kabinet het ook voor werkgevers in andere sectoren mogelijk maken om te kiezen voor coronatoegangsbewijzen. Deze mogelijkheid moet dan ook voor de zorg worden geboden. Zowel voor werknemers als voor bezoekers. En tot slot wil het kabinet het coronatoegangsbewijs in kunnen voeren op andere plekken waar veel mensen dagelijks bij elkaar komen. Zoals in de niet-essentiële detailhandel. Maar ook in dierentuinen en pretparken. Deze maatregelen moeten specifiek gebruikt kunnen worden in dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is.

12 november a.s.
Deze maatregelen worden voorbereid. In afstemming met bijvoorbeeld werkgevers en werknemers. En het vergt instemming van het parlement. De situatie wordt op 12 november aan de hand van een OMT-advies opnieuw beoordeeld.

Persconferenties 14 september 2021

Tijdens de persconferentie van vanavond zijn de volgende maatregelen aangekondigd vanaf 25 september a.s.:

  • Opheffing verplichte 1,5 meter-maatregel; wel dringend advies om afstand te houden
  • Coronatoegangsbewijs voor extra veiligheid
  • Basisregels blijven (handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes)
  • Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.
  • Mondkapjes in OV en op luchthavens blijven verplicht
  • Afschaffing maximale groepsgrootte van 75 personen in het mbo en hoger onderwijs.
  • Sommige mensen worden uitgenodigd voor een derde prik

Reizen
Daarnaast veranderen de quarantaineregels vanaf 22 september a.s. voor reizen naar Nederland. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden, hoeven niet meer in quarantaine.

Persconferentie 13 augustus 2021

Tijdens de persconferentie kondigden Mark Rutte en Hugo de Jonge aan dat de huidige coronamaatregelen verlengd worden t/m 19 september a.s. Alleen voor het fysiek onderwijs hoeft het mbo en het hoger onderwijs geen 1,5 meter afstand meer aan te houden. Op 17 september a.s. besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten.

Overige coronamaatregelen verlengd
Alle overige maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Entertainment en beeldschermen mogen nog niet. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten tot 1 november a.s. Ook de coronamaatregelen voor evenementen  worden verlengd. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en om reizen in de spits te mijden blijft staan.

Gratis testen
Gratis testen voor reizen wordt verlengd tot 1 oktober. Dit betekent dat mensen die op reis gaan ook in de maand september een gratis reistest kunnen laten afnemen. Een afspraak voor een gratis test maak je via het online afsprakenportaal testenvoorjereis.nl.

20 september: nergens meer 1,5 meter afstand
Het kabinet neemt zich voor om vanaf 20 september a.s. de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving los te laten. Hiermee vervallen dan ook de meeste andere maatregelen. Nachtclubs en discotheken blijven in deze stap ook nog gesloten.

Vanaf 20 september moet er in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen bij meer dan 75 personen. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Op een nog nader te bepalen datum zal het testen voor een coronatoegangsbewijs niet meer gratis zijn, maar zal er om een eigen bijdrage worden gevraagd.

Thuiswerkadvies vervalt 20 september
Vanaf 20 september komt het thuiswerkadvies te vervallen en mogen werknemers weer naar kantoor. ‘Hier hebben veel werkgevers en werknemers lang naar uit gekeken.’ Het kabinet merkt daarbij wel op dat mensen met klachten nog steeds thuis moeten blijven en zich laten testen. Het is dan wel belangrijk dat mensen die zich laten testen, snel de uitslag krijgen.

OMT advies
Om dit besluit te kunnen nemen en deze beoogde stap in september daadwerkelijk te zetten, vraagt het kabinet advies aan het OMT. De vaccinatiegraad en het verloop van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zijn daarbij van doorslaggevend belang. Het streven is om het coronatoegangsbewijs (voor gebruik in Nederland) en de overige beperkingen te laten vervallen per 1 november.

Zonder afspraak vaccineren
Het kabinet doet er alles aan om het halen van een prik zo eenvoudig mogelijk te maken. Als je nog geen afspraak hebt gemaakt, dan kun je je op ​een aantal GGD vaccinatielocaties zonder afspraak laten vaccineren tegen het coronavirus. Op Prikkenzonderafspraak.nl ​kun je zien waar je bij jou in de buurt direct je eerste prik kunt krijgen​.

Basisregels blijven
De basisregels blijven onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. 1,5 meter afstand houden (tot het besluit om dit los te laten daadwerkelijk is genomen), handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes.

Een hoge vaccinatiegraad betekent niet dat het coronavirus helemaal weg is. Het virus blijft circuleren, ook in Nederland. Er kunnen nieuwe varianten komen. Het blijft dan ook belangrijk dat iedereen zich bij klachten laat testen, ook als je al gevaccineerd bent. Zo houden we zicht op het virus en zijn nieuwe oplevingen op tijd in beeld.

Verontrustende coronacijfers en persconferentie 9 juli 2021

De Tweede Kamer komt woensdag samen voor een debat over de forse stijging van het aantal coronabesmettingen. Het gemiddeld aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners ligt met 59,4 flink hoger dan dat van de afgelopen zeven dagen (25,7 mensen per 100.000 inwoners positief getest).

Oproep MKB-Nederland en VNO-NCW
De beide ondernemersorganisaties maken zich grote zorgen over het weer sterk oplopend aantal coronabesmettingen. De voorzitters Jacco Vonhof en Ingrid Thijssen roepen hun leden met klem op om de basisregels goed in acht te blijven nemen en bij testen voor toegang strikt te controleren en te handhaven.

Opnieuw maatregelen
Anders dreigen er mogelijk opnieuw vrijheidsbeperkende maatregelen, met alle economische en sociale schade van dien. Ook raakt het loslaten van de 1,5 meter regel, die je als ondernemer nu nog altijd beperkt, zo verder uit beeld. Onder het motto ‘Wij willen open blijven’ roepen de ondernemersorganisaties de achterban op hier gezamenlijk de schouders onder te zetten.

Samenvatting persconferentie 9 juli 2021

Door het snel stijgende aantal besmettingen in Nederland heeft het kabinet een aantal extra maatregelen aangekondigd. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Bovendien blijkt de ‘deltavariant’ tot meer ziektegevallen te leiden dan gedacht onder degenen die niet of nog niet volledig gevaccineerd zijn. Ondanks dat de toename op dit moment geen gevolgen heeft voor het beschermen van de kwetsbaren en de druk op de zorg, maakt het kabinet zich zorgen. Vandaar dat er extra maatregelen zijn aangekondigd voor de zomer.

Maatregelen per 10 juli 2021
Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter

Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 2021 maar 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
Evenementen duren maximaal 24 uur.

Geen verandering voor doorstroomlocaties
Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Je mag 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.

Houd feestjes klein en beheersbaar
De basisregels blijven belangrijk (vaak en goed handen wassen – 1,5 meter afstand – blijf thuis bij klachten en laat je testen). Als je anderhalve meter afstand houdt is er veel mogelijk. Ook om samen te komen en bijvoorbeeld iets te vieren. Maar de oproep van het kabinet is en blijft: doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid. Houd je feestjes klein en beheersbaar, en houd anderhalve meter afstand.

Reisadvies
Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen. Zoals in Europa verplicht reizen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als coronabewijs. Of een verplichte quarantaine bij aankomst. Deze eisen kunnen per land verschillen.

Check altijd voor vertrek het reisadvies op Wijopreis.nl of op Nederland Wereldwijd. En kijk niet alleen naar de kleur van je favoriete vakantieland, maar lees het hele reisadvies. In het reisadvies staat precies welke maatregelen gelden voor het land waar je naartoe wilt en de landen waar je doorheen reist. Dus bereid je goed voor: zet je coronabewijzen klaar in de CoronaCheck-app of print ze uit. Ben je nog niet bent gevaccineerd? Kun je gratis testen voor vertrek.

Bericht geplaatst op 12 juli 2021

Persconferentie van 18 juni 2021

Het kabinet heeft besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en op een aantal punten te verruimen. Vanaf 26 juni a.s. zijn alle deuren open, waarbij de 1,5-meter-norm blijft. Als het niet lukt om 1,5 meter afstand te houden, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een ‘coronatoegangsbewijs’ (een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona).

Stap 4 openingsplan vanaf 26 juni a.s.

  • Beperkingen thuisbezoek en groepsvorming vervallen
    Vanaf 26 juni a.s. zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Nu geldt dat mensen in groepen van maximaal 4 personen samen mogen komen, bijvoorbeeld in het park of in een restaurant. Deze regel vervalt. Wel is het belangrijk anderhalve meter afstand te blijven houden van bezoekers thuis en van anderen buitenshuis.
  • Mondkapjesplicht vervalt grotendeels
    De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplichtgelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het OV en op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations. Ook op luchthavens en in vliegtuigen. En in het voortgezet onderwijs.
  • Van thuis werken naar deels op kantoor
    Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan.
  • Alle locaties en evenementen open op anderhalve meter, met voorwaarden
    Vanaf 26 juni a.s. is alles open met reguliere openingstijden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen-als buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen geplaceerd moeten worden met onderling anderhalve meter afstand. Dat wil zeggen dat in een theater niet elke stoel bezet kan worden en dat in een restaurant de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het  museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit.
    Vanaf 26 juni a.s. zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100% van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. En op doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, kan 1 bezoeker per 5 m2ontvangen worden. Vanaf 30 juni 2021 zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan.
  • Sport en de anderhalve meter
    Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni a.s. voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.
  • Locaties en evenementen met coronatoegangsbewijs zonder anderhalve meter
    Daar waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeft de anderhalve meter niet in acht te worden genomen. Vanaf 23 juni a.s. geldt dat, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs. Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de (update van de) CoronaCheck app. Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs open zonder beperkingen.
  • Alcoholverkoop en zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies
    Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Ook het zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies vervalt.
  • Gratis coronatest voor reizen
    Reizigers die in juli of augustus 2021 vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

Basisregels
Alle basisregels gelden dus nog steeds (vaak handenwassen, 1,5 meter afstand houden. thuisblijven bij klachten en direct laten testen). Half augustus a.s. bekijkt het kabinet op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan (het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels) gezet kan worden.

Bericht geplaatst op 19 juni 2021
bron: Coronaregelingen.nl

Persconferentie van vrijdag 28 mei 2021 - Aankondiging stap 3

Stap 3 van het openingsplan gaat in vanaf 5 juni a.s. Dat betekent dat de meeste locaties weer onder voorwaarden open kunnen. De basisregels blijven gelden, d.w.z. 1,5 meter afstand, handen wassen en testen bij klachten.

Thuisbezoek naar 4 personen
Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 4 mensen per dag. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

Groepsgrootte buiten 4 personen
De maximale groepsgrootte gaat naar 4 personen. Dit betekent dat iemand met 3 anderen buiten samen mag zijn. Of met 3 anderen een activiteit kan doen. Wel op 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

Thuiswerken
Thuiswerken blijft de norm. Samenkomsten van interne teams voor bijvoorbeeld training, ontwikkeling en scholing zijn wel weer toegestaan.

Grote zalen 
Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met 1000 of meer vaste zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand. Dit geldt voor alle grote zalen binnen en buiten. Bijvoorbeeld evenementenhallen, openluchttheaters, concertzalen, etc.

Culturele instellingen 
Musea en monumenten mogen binnen weer open. Meer informatie hierover vind je bij het bericht “Musea, theaters, bioscopen en concertzalen weer open voor publiek

Recreatie
De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open. Zoals reptielenverblijven of overdekte attracties. Ook casino’s en spellocaties, sauna’s en wellnesscentra mogen open. Hierbij geldt maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter of maximaal 50 personen per ruimte op 1,5 meter afstand. Wat er geldt is afhankelijk van de aard van de activiteit. Dus of men zich verplaatst of grotendeels zit. Reserveren, registratie en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 4 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. Bezoekers dragen binnen een mondkapje.

Sporten
Volwassenen  mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten.

Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan. Nog wel zonder toeschouwers. Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan. Publiek bij amateurwedstrijden is nog niet toegestaan. Kleedkamers, douches en sauna’s gaan ook open. En ook de sportkantines mogen open. Reserveren en een gezondheidscheck blijft verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

Horeca
Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor  kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen per ruimte zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Zelfbediening is niet toegestaan. Entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is ook niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht.

Alcoholverkoop en coffeeshops
Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. Eerder ging dit verbod in om 20.00 uur. Afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur. Dit was 20.00 uur.

Winkels
Alle winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden. Dit betekent dat ook koopavonden weer zijn toegestaan. Ook mogen er meer mensen in een winkel: 1 per 10 vierkante meter.

Coronatoegangsbewijzen: 1,5 meter de norm in plaats van maximaal aantal
Het kabinet heeft besloten om bij stap 3 coronatoegangsbewijzen mogelijk te maken. Horeca, culturele instellingen en organisatoren van professionele sportwedstrijden kunnen ervoor kiezen om gebruik te maken van verplichte toegangsbewijzen. Daarmee kunnen ze op een veilige manier voor meer mensen hun deuren openen. Zo mogen theaters of restaurants die geen gebruik maken van toegangsbewijzen maximaal 50 mensen binnen ontvangen. Als zij wél gebruikmaken van toegangsbewijzen, mogen zij net zoveel gasten ontvangen als er in hun zaal of zaak passen terwijl iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar zit. Evenementen met een vaste zitplaats en op 1,5 meter, zowel binnen als buiten, zijn ook weer mogelijk. Natuurlijk onder voorbehoud van lokale regels, zoals een vergunning. Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over testen voor toegang.

Vervolgstappen openingsplan
Het openingsplan is aangepast. Er wordt één grote stap 4 gezet. Deze vierde stap in het openingsplan staat nu op 30 juni a.s. gepland. Dan wordt bijvoorbeeld het advies voor bezoek thuis en de groepsgrootte aangepast. Ook zijn dan onder voorwaarden en met 1,5 meter afstand of met toegangsbewijzen, evenementen met doorstroom (dus zonder vaste zitplaatsen) toegestaan. Zoals festivals, concerten en kermissen. Onder voorbehoud van lokale regels, zoals een vergunning. Dit geldt ook voor dansgelegenheden zoals discotheken en nachtclubs. Op 22 juni besluit het kabinet of stap 4 gezet wordt. Welke maatregelen dan verder nog worden losgelaten, is te zien in dit overzicht van het openingsplan.

De laatste, vijfde stap, het loslaten van de basisregels, het opheffen van de laatste beperkingen en het stoppen met toegangsbewijzen, kan pas worden genomen als het aantal besmettingen en de instroom in het ziekenhuis dit toelaat.

Bericht geplaatst op 31 mei 2021
bron: Coronaregelingen.nl

Versoepelingen - Derde stap op 9 juni?

De tweede stap van het openingsplan is vanaf 19 mei gezet. In het bericht hieronder over de persconferentie van 11 mei lees je de versoepelingen die vanaf deze datum van kracht zijn.

Derde stap 9 juni?
Vandaag heeft het kabinet een nieuwe planning voor het openingsplan gemaakt. Als de cijfers het toelaten zal de derde stap op 9 juni worden gezet. Op 1 juni a.s. horen we inderdaad of deze datum realistisch is. De versoepelingen van de derde stap zijn (op hoofdlijnen):

  • Thuis ontvangst max. 4 personen
  • Groepsgrootte max. 4 personen
  • Doorstroomlocaties open
  • Horeca voor uit eten open
  • Culturele instellingen open
  • Uitbreidingen sporten binnen en buiten

Toegangstesten
Met toegangstesten kunnen (sport)evenementen, culturele instellingen en horeca eerder of voor meer mensen op verantwoorde wijze open. Bezoekers laten zich daarvoor eerst kosteloos testen bij een speciale teststraat. Vervolgens laten ze bij de ingang van bijvoorbeeld een theater een negatief testbewijs zien. Op dit moment bereiden 7 nieuwe testaanbieders zich voor om het testen voor toegang landelijk mogelijk te maken. Dat kan zodra het wetsvoorstel toegangstesten in werking treedt. De Tweede Kamer is al akkoord, de Eerste Kamer zal dit wetsvoorstel naar verwachting 25 mei a.s. behandelen.

Vanaf deze week worden een aantal nieuwe pilots georganiseerd, zodat de testaanbieders praktijkervaring opdoen en meteen goed van start kunnen als toegangstesten landelijk worden ingezet. Er zijn onder andere pilots met sportwedstrijden en een cultureel festival.

Bericht geplaatst op 20 mei 2021
bron: Coronaregelingen.nl

Persconferentie 11 mei 2021

Tijdens de laatste persconferentie werd de tweede stap in het openingsplan van 19 mei aangekondigd. De voorwaarde is dat het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames op maandag 17 mei a.s. verder gedaald zijn. De afname moet 20% zijn t.o.v. de piek van eind april. Als dat niet het geval is, wordt de pauzeknop ingedrukt en wordt de tweede stap uitgesteld.

Tweede stap per 19 mei
Als 17 mei a.s. het kabinet groen licht geeft, gelden de volgende versoepelingen:

Binnen sporten
Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

Buiten sporten in groepen
Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Jongeren tot en met 26 jaar mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.

Recreatie buiten
Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.

Kunst- en cultuurbeoefening binnen
Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneelles kan volgen. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, behalve als het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Er mogen maximaal 30 personen in een ruimte. Mensen houden 1,5 meter afstand, behalve als dit niet kan voor het uitoefenen van de activiteit. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dansen. Publiek is niet toegestaan. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af als dit nodig is om te kunnen oefenen of repeteren.

Kunst en cultuur buiten
Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook hier gelden voorwaarden zoals: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Reservering is verplicht en kan voor maximaal 2 personen. Tenzij het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Een gezondheidscheck is ook verplicht.
Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor de buitenlocaties podiumkunsten die hierboven genoemd zijn.

Verhuurlocaties open
Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.

Terrassen langer open
Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. In de eerste stap in het openingsplan gingen terrassen al open van 12.00 tot 18.00 uur. Deze tijden zijn nu verruimd. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.
Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.

Contactberoepen
Alle contactberoepen zijn toegestaan. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mogen openen.

Reizen met openbaar vervoer
Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen. Vermijd drukte onderweg en op stations.

Vervolgstappen openingsplan
De derde stap in het openingsplan staat nu op z’n vroegst op 9 juni gepland. Dan wordt bijvoorbeeld het thuisbezoekadvies verhoogd naar 4 personen en kan de horeca voor uiteten binnen open. Op 1 juni horen we of deze derde stap gezet kan worden. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan.

Bericht geplaatst op 13 mei 2021
bron: Coronaregelingen.nl

Persconferentie 20 april 2021

Het versoepelen van de coronamaatregelen een ‘balanceeract’ is volgens demissionair premier Rutte. De versoepelingen zijn geen gok, maar een verantwoorde stap gebaseerd op de modellen, aldus Rutte. Demissionair minister De Jonge gaf aan dat vanaf morgen gestart wordt met de vaccinatie van het Janssen vaccin, waardoor de vaccinaties op koers blijven.

Onderwijs

Vanaf 26 april a.s. mogen studenten aan hogescholen en universiteiten één dag per week fysiek les op locatie volgen. Hierbij gelden de gebruikelijke voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden, mondkapjes bij verplaatsingen, etc. Bibliotheken van onderwijsinstellingen voor mbo, hbo en wo gaan weer open voor zelfstudie. 

Versoepelingen vanaf 28 april 2021:

Einde avondklok
Op 28 april a.s. om 4.30 uur eindigt de avondklok

Thuisbezoek
Thuis mag je maximaal 2 personen per dag ontvangen i.p.v. 1 persoon (exclusief kinderen t/m 12 jaar). Daarnaast geldt nog steeds het advies: ga maximaal 1 x per dag op bezoek. Als je op bezoek gaat, was dan bij binnenkomst je handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand. Beperk ook het aantal verschillende contacten die je in een week hebt.

Uitvaarten
Maximaal 100 bezoekers mogen de uitvaart bijwonen i.p.v. 50 bezoekers nu.

Horeca buiten
Buitenterrassen van eet- en drinkgelegenheden mogen weer open. Het gaat over terrassen in de buitenlucht, waarbij de bovenkant open is of het terras aan drie  kanten open is. Het kan ook een buitenterras zijn op bijvoorbeeld een boot die stilligt aan de kade met een horecafunctie. Buitenterrassen van sportaccommodaties en -kantines zijn uitgesloten. Buitenterrassen van locaties die nog gesloten zijn, zoals pretparken, rondvaartboten of dierenparken, blijven gesloten.

Voor de toegestane buitenterrassen gelden de volgende voorwaarden:

  • Buitenterrassen mogen open van 12 tot 18 uur.
  • Per tafel zijn maximaal 2 personen toegestaan (excl. kinderen t/m 12 jaar) of mensen uit één huishouden
  • Per buitenterras mogen maximaal 50 personen plaatsnemen
  • Reserveren voor een zitplaats is verplicht; dit kan online, telefonisch of aan de deur.
  • Een gezondheidscheck is verplicht.
  • Bezoekers moeten zich laten registreren.
  • Bezoekers mogen alleen naar binnen voor het toilet, de gaderobe of om te betalen. Binnen moet je een mondkapje dragen.
  • Er is geen zelfbediening
  • Er mag niet met tafels geschoven worden.
  • Feesten en bruiloften op terrassen zij niet mogelijk.
  • Er wordt zoveel mogelijk contactloos betaald.
  • Er is geen entertainment (zoals live optredens en videoschermen) op of rondom het terras.
  • Terrassen van sportaccommodaties blijven gesloten; alleen het afhalen van eten en drinken is toegestaan .

Winkels en markten
Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Dus ook niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, mogen weer open. De voorwaarden hiervoor zijn:

  • Winkels mogen open zijn tussen 6 uur tot 20 uur.
  • Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer volgens hun reguliere openingstijden open.
  • Er geldt een maximum aantal bezoekers per winkel, waarbij het winkeloppervlakte bepalend is. Niet essentiële winkels mogen max. 1 klant per 25 m2 ontvangen. Er mogen in elk geval 2 klanten per verdieping worden ontvangen, ongeacht de grootte van de winkel. Kinderen t/m 12 jaar worden niet meegeteld.
  • Een hulpbehoevende en ondersteuner tellen samen als één klant.
  • Winkelpersoneel wordt niet meegeteld. Het advies is echter: zet alleen de hoogstnodige bezetting in.
  • Warenmarkten voor zowel levensmiddelen als niet-essentiële producten mogen open.
  • Dringend advies: kom alleen en winkel op rustige momenten.

Theorie-examens
Deze zijn weer toegestaan voor rij-, vaar- of vliegbewijs.

Bericht geplaatst op 21 april 2021

Persconferentie 23 maart 2021

Tijdens de persconferentie van 23 maart was de boodschap: alle huidige maatregelen worden verlengd t/m 20 april a.s. Op 13 april a.s. is de volgende persconferentie; dan zal gemeld worden wat er na 20 april a.s. mogelijk is. Mochten de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel eerder worden aangepast. De keerzijde is, dat als de cijfers tegenvallen, dan kan een maatregel eerder worden aangescherpt.

Avondklok om 22 uur
Komend weekend zal de zomertijd ingaan. De avondklok zal vanaf woensdag 31 maart a.s. één uur later ingaan, t.w. om 22 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends. Voor winkeliers van vooral levensmiddelen betekent dit dat zij tot 21.45 uur open mogen zijn. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

Verlenging reisadvies t/m 15 mei 2021
Het reisadvies wordt verlengd tot na de meivakantie. Het devies is nog steeds: blijf in Nederland, reis niet naar het buitenland t/m 15 mei a.s. tenzij dit strikt noodzakelijk is.

Testen
Zelftesten: naar verwachting zijn vanaf midden april corona-zelfstesten beschikbaar. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden.

Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat kan dan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden.

Toegangstesten: op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Voordat een evenement of activiteit begint, moet dan een test gedaan zijn. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Deze kan getoond worden via een app. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan met kleinschalige evenementen en activiteiten.

Horeca en detailhandel
Tijdens de vorige persconferentie op 8 maart werd gezegd dat terrassen mogelijk voor Pasen open konden en dat er dan ook meer ruimte kwam voor de detailhandel. Dat kon alleen onder de strenge voorwaarden dat het aantal bezette ic-bedden stabiel zou zijn en het reproductiegetal rond de 1 zou blijven. Helaas is dat niet het geval. Er liggen nu 623 mensen met corona op de ic. Het reproductiegetal staat op 1,11. Dit getal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Meer weten over deze en andere cijfers? Meer informatie hierover vind je op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Bericht geplaatst op 24 maart 2021

Persconferentie 8 maart 2021

Mark Rutte en Hugo de Jonge geven aan dat een verder verruiming van de lockdown nog niet verantwoord is. Alle huidige maatregelen worden verlengd t/m 30 maart a.s. op een paar kleine aanpassingen van maatregelen, die per 16 maart a.s. ingaan.

Avondklok verlengd t/m 31 maart a.s.
Ook de avondklok wordt verlengd tot 31 maart 04.30 uur. Tijdens de verkiezingen gelden er een paar uitzonderingen.

Reisadvies verlengd t/m 15 april a.s.
Reizen buiten Nederland wordt afgeraden, tenzij het echt noodzakelijk is. Op 23 maart a.s., op de volgende persconferentie, komt er een reisadvies voor de periode hierna.

Reizigers Verenigd Koninkrijk
Met ingang van 9 maart a.s. wordt het ‘vlieg- en aanmeerverbod’ voor het Verenigd Koninkrijk opgeheven. De huidige testverplichtingen voor reizigers uit Engeland blijft wel gelden, net zoals het dringende quarantaineadvies.

Reizigers uit landen buiten de EU
Het is nog niet toegestaan om vanuit landen buiten de Europese Unie naar Nederland te reizen. Maar voor bepaalde mensen wordt er nu een uitzondering gemaakt. Zo mogen zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en mensen met langeafstandsrelatie wel naar Nederland reizen.

Bezoekregeling verpleeghuizen versoepeld
De bezoekregeling voor verpleeghuizen is weer verruimd: als de bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, mogen de bewoners twee bezoekers per dag ontvangen. Dat mogen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn.

Aanpassingen vanaf dinsdag 16 maart a.s.

Winkelen op afspraak – uitbreiding
Voor winkels tot 50m² mogen er twee klanten per verdieping binnen zijn. Vanaf 16 maart a.s. geldt voor grotere winkels geldt dat er één klant per 25 vierkante meter is toegestaan, met een maximum van 50 klanten per winkel. Nog steeds geldt de regel dat klanten minimaal 4 uur van te voren een afspraak moeten maken en dat de winkel moet werken met tijdvakken van minimaal 10 minuten.

Theorie-examens
Op locatie mag je weer theorielessen en -examens organiseren. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van bepaalde beroepen of voor bepaalde bedrijven. Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd kregen om hun rijgedrag te verbeteren, kunnen weer theorie-examen doen.

Sporten
Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen sporten. Voorwaarden is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. T/m 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband, zonder 1,5 meter afstand te houden. De gemeente kan buiten de sportaccommodaties om meer mogelijkheden bieden voor georganiseerd sporten.

Zwemles
Zwemles is mogelijk voor kinderen t/m 12 jaar, zodat zij hun A-, B- of C-diploma kunnen halen.

Mogelijke versoepelingen vanaf woensdag 31 maart a.s.
Vanaf 31 maart a.s. staat een aantal versoepelingen gepland. Deze gaan alleen door als het aantal bezette ic-bedden stabiel blijft en het reproductiegetal rond de 1 blijft. Op 23 maart a.s. wordt hierover een besluit genomen. De mogelijke versoepelingen zijn:

Terrassen
Als horecaondernemer mag je dan onder bepaalde voorwaarden de buitenterrassen openen. Registratie, een check-gesprek en placering zijn verplicht. Er mogen er maximaal 50 mensen op een terras zitten.

Detailhandel
Er komt dan meer ruimte voor het verder opengaan van winkels.

Bezoek thuis
Er mogen dan twee mensen, vanaf 13 jaar, per dag op bezoek komen.

Onderwijs
Onder voorwaarden wordt er meer mogelijk voor het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo). Studenten mogen dan maximaal één dag per week fysiek onderwijs krijgen.

Verlenging en uitbreiding steunmaatregelen
Mark Rutte gaf tijdens de persconferentie aan dat het kabinet op dit moment onderzoekt welke steunmaatregelen er verlengd moeten worden en wat er verder moet gebeuren.

Bericht geplaatst op 9 maart 2021

Persconferentie 23 februari 2021

Gisteren is er weer een persconferentie geweest. Het aantal besmettingen per dag daalt minder dan een paar weken geleden, of neemt zelfs toe. Een derde golf lijkt onvermijdelijk. Toch vindt het kabinet het verantwoord om iets meer risico te nemen

Contactberoepen

Vanaf 3 maart a.s. mogen de contactberoepen, zoals kappers, masseurs, schoonheidssalons, nagelstylisten, etc. weer open. Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen. De zonnebankstudio valt niet onder het contactberoep en kan niet open. De voorwaarden voor openstelling zijn, naast de hygiënemaatregelen en het thuisblijven bij klachten:

  • Reserveren is verplicht
  • Gezondheidscheck bij binnenkomst
  • Registratie t.b.v. bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting
  • Mondkapje dragen is verplicht (zowel de dienstverlener als de klant).
  • Probeer zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden.

Rij-instructeurs
Als rij-instructeur kun je vanaf 3 maart de klanten weer rijles geven. Ook kun je de klanten praktijkexamen laten doen. Theorie-examens afnemen is op dit moment nog niet toegestaan; er volgt nog een uitwerking hoe deze zo snel mogelijk op een veilige manier afgenomen kunnen worden.

Winkelen op afspraak
Als winkelier mag je vanaf 3 maart a.s. klanten op afspraak ontvangen. Hieraan zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • Per verdieping mag je maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel hebben.
  • De klant moet zich 4 uur van tevoren aanmelden.
  • Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit om contacten tussen klanten die elkaar snel afwisselen te voorkomen
  • Het dragen van een mondkapje is verplicht, net als het houden van 1,5 meter afstand en hygiënemaatregelen. Bij klachten mag een klant niet komen.

Onderwijs

Vanaf 1 maart openen het voortgezet onderwijs (VO) en het mbo deels weer hun deuren. Dit betekent dat alle leerlingen van het VO onder voorwaarden minimaal 1 dag per week naar school gaan. Voor mbo-studenten wordt dit één dag per week. Net als bij het primair onderwijs, is het de intentie van het kabinet om het voortgezet onderwijs en het mbo niet meer te sluiten.

De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contact tussen scholieren van verschillende scholen leidt.

Buiten sporten
Vanaf 3 maart a.s. mogen jongeren tot 27 jaar buiten sporten op sportaccommodaties. Sporten in competitieverband is nog niet toegestaan. Sporten met het eigen team binnen de eigen club wel. Eerder was dit alleen mogelijk voor jongeren tot 18 jaar. De sporters hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona, moeten thuisblijven.

Vliegverboden
Om het risico op verspreiding van mutaties van het virus te verminderen, geldt er vanaf 23 januari jl.  een vliegverbod voor passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit wordt verlengd tot donderdag 4 maart a.s. Het kabinet heeft het OMT gevraagd om advies op een (al dan niet gedeeltelijke) verlenging van deze verboden. De eerder vastgestelde uitzonderingen op dit verbod voor enkele groepen reizigers, waaronder medisch personeel, blijven eveneens van kracht.

Lockdown
Het doel van de lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben. Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. Het devies is daarom nog steeds: blijf en werk zo veel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, (medische) zorg voor jezelf, voor anderen of voor dieren, een frisse neus en onderwijs of werk als dat echt niet thuis kan. Als je toch bezoek ontvangt, ontvang dan per dag maximaal één gast van 13 jaar of ouder. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek.

8 maart volgende persconferentie
Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

Bericht geplaatst op 24 februari 2021

Persconferentie 20 januari 2021

Avondklok
Tijdens de persconferentie hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge aangekondigd dat zij de avondklok willen invoeren. Hiervoor moeten zij morgenmiddag wel de steun van de Tweede Kamer krijgen. Onduidelijk is nog wanneer de avondklok ingaat; vermoedelijk zal dat zaterdagavond of zondagavond zijn. De avondklok eindigt in principe op 10 februari om 04.30 uur. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Meer informatie & formulieren

Extra reisbeperkingen
Om de kans op het verspreiden van besmettingen en het meenemen van nieuwe varianten te beperken is het dringende advies: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen die tot 31 maart a.s. plaatsvinden.

Daarnaast gelden de volgende extra maatregelen:

Vliegverbod en aanmeerverbod voor veerboten voor passagiers uit Verenigd Koninkrijk
Een vliegverbod geldt ook voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.

Reizigers uit ‘hoogrisicogebieden’
Wanneer reizigers uit een hoogrisicogebied per vliegtuig of schip naar Nederland komen vlak voor vertrek naar Nederland een negatieve sneltest kunnen tonen.
Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Deze maatregelen gelden ook voor reizigers naar Caribisch Nederland. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. Omdat sneltesten niet overal in de buurt van (lucht)havens voorhanden zijn, zal naar verwachting in de praktijk de dubbele testverplichting zorgen voor een afname van het aantal reizen naar ons land. Dat betekent dat het voor sommige mensen moeilijk wordt om naar huis te komen. Nederlanders die vanwege een noodsituatie naar Nederland moeten reizen en niet op tijd een negatieve PCR/sneltest kunnen overleggen, kunnen zich melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod.
Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden die voor kort verblijf komen Nederland niet meer mogen inreizen.

Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.

Thuiswerken en bezoek
Het dringende advies is:

  • thuiswerken om contacten te vermijden. Alleen mensen die niet thuis kunnen werken, zoals een buschauffeur gaan naar het werk, maar bijvoorbeeld kantoormedewerkers werken volledig thuis. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken, dat ook daadwerkelijk doen.
  • ontvang maximaal één gast per dag van 13 jaar of ouder
  • ga niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek

Quarantaineplicht
Wie positief is getest op corona of in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die vanuit hoogrisicogebied naar Nederland reizen. En voor mensen die klachten hebben en wachten op hun testuitslag. Maar niet iedereen houdt zich goed aan de quarantaineregels. Met de nieuwe virusvarianten vormt dat een extra groot risico voor verspreiding van het virus. Daarom werkt het kabinet aan een manier om quarantaine verplicht te stellen. Daarvoor worden o.a. voorbereidingen getroffen om reizigers die naar Nederland reizen te registreren en om mensen die in quarantaine moeten na te bellen. Daar zal meer informatie over volgen.

Uitvaarten
Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

Fieldlabs
Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.

Bericht geplaatst op 21 januari 2021

Toespraak Mark Rutte 14-12-2020

Premier Rutte heeft ons vanuit het Torentje toegesproken om de lockdown vanaf 15 december 2020 aan te kondigen. Alle maatregelen zijn erop gericht om het aantal contacten te verminderen en daarmee het aantal besmettingen. De lockdown zal tenminste tot dinsdag 19 januari 2021 duren.

Thuis mag je maximaal 2 personen van 13 jaar of ouder ontvangen. Op 24, 25 en 26 december a.s. mag je thuis 3 personen van 13 jaar of ouder ontvangen.

Openstelling
Heb je een niet-essentiële winkel dan moet je de deuren sluiten. Winkels die gericht zijn op de eerste levensbehoeften mogen wel open blijven. Hierbij gaat het om:

  • Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening (banken, hypotheekverstrekkers, makelaars, etc.);
  • Levensmiddelenwinkels;
  • Warenmarkten voor levensmiddelen;
  • Apotheken en drogisterijen;
  • Dierenspeciaalzaken;
  • Audiciens en opticiens;
  • Tankstations;
  • Winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen;
  • Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen;
  • Wasserijen en stomerijen;
  • Doe-het-zelf-zaken mogen een afhaalfunctie inrichten voor het afhalen van bestellingen;
  • Winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop;
  • Groothandels (business to business);
  • Servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten

Wel of niet-essentiële winkel? Bekijk het bericht over de afspraken over winkels en detailhandel.

Contactberoepen
Kappers, nagelstylisten en tatoeëerders moeten eveneens op slot. Alleen als je als (para)medicus tegen betaling zorg verleent op basis van bepaalde zorgwetten of in het kader van bloedafname en bloedvoorziening, kun je blijven werken. Zie de pagina op www.rijksoverheid.nl van uitgezonderde contactberoepen tijden de lockdown.

Cultuursector
Buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen, terwijl het afhalen van boeken bij bibliotheken mogelijk blijft. Zogenaamde ‘doorstroomlocaties’ worden gesloten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om:

  • Musea
  • Theaters
  • Concertzalen,
  • Bioscopen,
  • Casino’s
  • Dierenparken
  • Pretparken
  • Zwembaden
  • Sauna’s en wellness

Horeca
Hotels mogen open blijven, maar de restaurants en de roomservice in een hotel moeten sluiten. De overige horeca, waaronder cafés en restaurants blijven dicht. Afhalen van eten en drinken mag wel bij de horeca.

Sporten
Sportscholen gaan eveneens dicht. Buitensporten mag maar met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Teamtrainingen en competitiewedstrijden kunnen niet meer. Voor jongeren onder 18 jaar blijven de buitensportlocaties open. Zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. De topsportcompetities, zoals de Eredivisie in het voetbal, mogen doorgaan, maar wel zonder publiek, zoals nu al het geval is.

Reizen
Het dringende advies is om thuis te werken; het openbaar vervoer is alleen beschikbaar voor noodzakelijke reizen. Ook wordt afgeraden om tot medio maart geen reizen naar het buitenland te boeken. Het reizen naar het buitenland wordt dringend afgeraden.

Onderwijs
Vanaf woensdag 16 december t/m minimaal 17 januari a.s. is online onderwijs het devies. In het voortgezet onderwijs kan praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten.

Kinderopvang
De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn gedurende de lockdown gesloten. Alleen kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, kunnen wel naar de basisschool of naar de kinderopvang en buitenschoolse opvang. Op de website van www.rijksoverheid.nl is een overzicht te vinden van cruciale beroepen tijdens de lockdown (zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/cruciale-beroepen).

Steunmaatregelen
Volgens de premier zijn alle steunmaatregelen zo ingericht dat deze meebewegen met de omvang van de steun. Regelingen als de NOW (tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid), de Tozo, TLV, TOA, etc. staan open voor je als ondernemer.

Bericht geplaatst op 15 december 2020

Samenvatting persconferentie 17 november 2020

Dinsdag hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge bevestigd dat we weer teruggaan naar de gedeeltelijke lockdown. De extra maatregelen die 3 november jl. zijn aangekondigd, vervallen m.i.v. 19 november a.s. Dus na een sluiting van twee weken kunnen de musea, theaters, bioscopen, zwembaden, pretparken, bibliotheken, seksclubs en ‘andere publieke ruimtes’ weer open. Om deze locaties te bezoeken moet er wel eerst een reservering geplaatst worden.

Begin december beslist het kabinet of de maatregelen die vanaf 19 november a.s. gelden, weer kunnen worden aangepast.
De maatregelen die (weer) vanaf 19 november a.s. gelden zijn als volgt.

Groepen:

  • Thuis ontvang je maximaal 3 personen per dag. Je ontvangt maximaal 1 groep mensen per dag.
  • Buitenshuis mag je met maximaal 4 personen van verschillende huishoudens samen een groep vormen.
  • In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.

Het dagelijks leven:

  • Reis zo min mogelijk.
  • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
  • Iedereen van 13 jaar of ouder draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
  • In het voorgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden houden de deuren nog steeds gesloten. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:
    o   Hotels voor hotelgasten die er overnachten.
    o   Uitvaartcentra.
    o   Luchthavens voorbij de security check.
    o   Bedrijfskantines.
    o   Eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten.
    o   Eet- en drinkgelegenheden bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen.
    o   Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.
  • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur.
  • Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen mogen wel later openblijven.
  • Tussen 20:00 uur en 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
  • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
  • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
    o   Warenmarkten (de gewone weekmarkten).
    o   Beurzen en congressen.
    o   Bioscopen, theaters, concertzalen, musea, etc.
    o   Wedstrijden van sporters in instellingen voor topsport, wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie van het voetbal en personen tot 18 jaar die sport beoefenen op de eigen club.
    o   Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestatie.
  • In de detailhandel blijft strikte naleving van de protocollen belangrijk. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
  • Bij dierenparken, musea, bibliotheken en andere doorstroomlocaties geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Dit geldt niet voor detailhandel en warenmarkten (de gewone weekmarkten).
  • Verbod op zingen in groepsverband, met uitzondering van:
    o   Professionele zangers.
    o   Kinderen tot en met 12 jaar.
    o   Zingen als onderdeel van de belijdenis van een geloof of levensovertuiging.
    o   Zingen als onderdeel van een demonstratie.
  • Bij uitvaarten mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn.

Sporten is beperkt mogelijk:

  • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand. Sporten mag individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn:
    o   Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal).
    o   Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
  • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
  • Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
  • Geen publiek bij sport.

Reizen:

Voor reizen in Nederland geldt:

  • Reis zo min mogelijk.
  • Ga je toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
  • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Voor reizen naar het buitenland geldt:

Bericht geplaatst op 19 november 2020

Samenvatting persconferentie 3 november 2020

Tijdens de persconferentie van vanavond hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdelijk extra maatregelen aangekondigd om de daling van het aantal besmettingen te versnellen. Deze maatregelen gelden vanaf 4 november om 22.00 uur en duren t/m 18 november a.s.
Vanaf 19 november a.s. gaan we weer terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober jl. Half december a.s. beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg voor de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Blijf thuis

Het devies is: blijf zoveel mogelijk thuis. Doel is om zo weinig mogelijk contacten te hebben met anderen. Reis zo weinig mogelijk, alleen als het noodzakelijk is. Het dringende advies is: boek geen buitenlandse reizen.
Vanaf 4 november 22 uur t/m 18 november geldt het volgende:

Groepen

  • Thuis ontvangt u maximaal 2 personen per dag.
  • Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens.
  • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.
  • Bij uitvaarten geldt vanaf 9 november een maximum van 30 personen.
  • Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 20 personen.

Het dagelijks leven

  • Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens feestdagen.
  • Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
  • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
  • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
  • In het voortgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
  • Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten. Zoals musea, theaters, concertzalen en alle muziekpodia, sexclubs, casino’s, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden, bibliotheken, casino’s, speelhallen, rondvaartboten en monumenten met een publieksfunctie.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:
    –     Hotels voor hotelgasten
    –     Uitvaartcentra
    –     Luchthavens voorbij de security check
    –     Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
  • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
    –     Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
    –     Warenmarkten blijven open.
  • Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
  • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
  • Evenementen (binnen en buiten) zijn verboden, met uitzondering van:
    –     Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.
  • In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk

  • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen (exclusief instructeur). Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  • Uitgezonderd zijn:
    –     Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
    –     Voetballers (inclusief overig personeel in ‘bubbel’) van de Eredivisie en Eerste divisie.
  • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
  • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
  • Groepslessen zijn verboden.
  • Geen publiek bij sport.

Reizen

Voor reizen in Nederland geldt:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
  • Ga je toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
  • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Voor reizen naar het buitenland geldt:

Zalencentra en feestlocaties

Voor zalencentra en feestlocaties (binnen én buiten) gelden dezelfde regels als voor de horeca: deze zijn dus gesloten.

Evenementen

De meeste evenementen zijn verboden. Kermissen mogen ook niet meer plaatsvinden. Uitzonderingen zijn:

  • Warenmarkten

Bruiloften

  • Bij een huwelijksvoltrekking mogen maximaal 20 personen aanwezig zijn. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel.
  • Buiten is het niet toegestaan om bij elkaar te zijn in groepen van meer dan 2 personen of 1 huishouden. De uitzondering van 20 personen geldt alleen voor de huwelijksvoltrekking zelf en niet voor een (spontane) samenkomst na afloop.
  • De plechtigheid is alleen voor genodigden. De uitnodiging is de reservering.
  • Voor een huwelijksvoltrekking als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging, gelden alle regels die gelden voor het belijden van een geloof of levensovertuiging (max 30 personen, met het advies niet te zingen tijdens een dienst). Zangkoren mogen zingen als zij de richtlijnen van het RIVM volgen.
  • Voor de receptie of feestelijkheden na afloop van de huwelijksvoltrekking bij een eet- en drinkgelegenheid gelden de regels voor de horeca. Dit wil zeggen dat horecagelegenheden gesloten zijn, afhalen en bezorgen kan (na 20 uur geen alcoholverkoop)

Uitvaarten

  • Vanaf 9 november a.s. geldt een maximum van 30 personen.
  • Alle bezoekers hebben een vast zitplaats.

Contactberoepen

Het uitoefenen van alle contactberoepen is toegestaan. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • rij-instructeurs;
  • sekswerkers (seksclubs zijn gesloten);
  • masseurs;
  • medewerkers in uiterlijke verzorging (zoals de kapper, schoonheidsspecialist of pedicure);
  • medewerkers in alternatieve geneeswijzen (zoals een acupuncturist of homeopaat).

Het werk wordt zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand georganiseerd. Ook wordt er gewerkt op afspraak. Hierbij bespreken de ondernemer of medewerker en de klant in een checkgesprek of het bezoek een risico oplevert voor de gezondheid van de medewerkers en andere klanten.

Bericht geplaatst 04-11-2020

Samenvatting persconferentie 13 oktober 2020

Het kabinet heeft een gedeeltelijke lockdown afgekondigd vanaf 14 oktober 2020 om 22 uur. Doel is het aantal besmettingen de kop in te drukken door het aantal contactmomenten van personen te verminderen. Op dit moment blijken 250 personen uit een groep van 100.000 inwoners die getest worden, positief te zijn, waardoor reguliere zorg onder druk staat. Dagelijks worden er 20 of meer coronapatiënten op de intensive care opgenomen. Vandaar dat de maatregelen voor minimaal twee weken gelden, maar waarschijnlijk vier weken.

Cafés en restaurants en coffeeshops
Alle cafés en restaurants moeten vier weken sluiten. Het aantal horecamedewerkers dat getest wordt in de teststraten is relatief hoog. Hotels mogen hun eigen hotelgasten eten aanbieden. Ook de eetgelegenheden in uitvaartcentra en de cafés en restaurants op de luchthavens (voorbij de security check) mogen open blijven. Cafés en restaurants in andere gebouwen, zoals musea, moeten dicht. Afhalen en bezorging is toegestaan tot 20 uur ’s avonds.

Alcohol en softdrugs
Tussen 20 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends is het verboden om alcohol en softdrugs op straat of in openbare ruimtes te gebruiken. Alcohol en softdrugs mogen ook niet worden thuisbezorgd.

Evenementen
Alle evenementen zijn verboden, zoals kermissen. De evenementen die nog wel kunnen doorgaan zijn:

  • Markten voor levensmiddelen
  • Beurzen en congressen
  • Bioscopen en theaters
  • Wedstrijden
  • Demonstraties, samenkomsten en vergaderingen (volgens Wet Openbare Manifestaties)

Detailhandel
De detailhandel moet om 20 uur de deuren sluiten, behalve supermarkten, die mogen langer open blijven. Deurbeleid voor het toegestane aantal personen moet worden nageleefd. Zijn er teveel mensen in de zaak, dan kan (een deel van) de locatie worden gesloten. Ook wordt er met de brancheorganisaties overlegd om meer winkeltijden voor kwetsbare groepen te reserveren.
De koopavonden worden geschrapt.

Doorstoomlocaties
Op zogenaamde ‘doorstroomlocaties’ (bibliotheken, musea, monumenten, etc.) moeten de bezoeken plaatsvinden met reservering per tijdvak. Ook hier geldt een groepsgrootte van maximaal 4 personen of 1 huishouden.

Voor dierentuinen, pretparken, markten en andere buitenlocaties met een continue doorstroom van bezoekers geldt een norm van 1 bezoeker per 10 vierkante meter. Veiligheidsregio’s bepalen in overleg met de locatie hoeveel bezoekers tegelijk kunnen worden toegelaten op basis van oppervlakte en de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te houden.

Sporten
Sporten mag alleen op 1,5 meter afstand van anderen; of in teamverband van maximaal 4 personen (vanaf 18 jaar). Wedstrijden zijn niet toegestaan.

Uitzondering hierop gelden voor:

  • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
  • Voetballers (inclusief overig personeel in ‘bubble’) van de Eredivisie en Eerste divisie

Sportscholen mogen open blijven.
Tot 18 jaar is sporten in grotere teams toegestaan, waarbij wedstrijden zijn toegestaan tussen de teams van de eigen club.
Sportkantines blijven gesloten, terwijl publiek niet is toegestaan.
Douches en kleedkamers moeten ook sluiten.

Groepsgrootte
Je mag thuis maximaal 3 personen per dag ontvangen (kinderen tot 12 jaar niet meegerekend).
Buiten mag je met een groep van maximaal 4 personen afspreken óf met iedereen die tot jouw huishouden behoort, om bijvoorbeeld samen naar een bioscoop te gaan. Kinderen tot 12 jaar niet meegerekend.
In een binnenruimte mogen maximaal 30 mensen, inclusief kinderen, bijeen komen

Thuiswerken
Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Het kabinet zal met werkgevers- en werknemersorganisaties om de tafel gaan om het thuiswerken nog meer te bevorderen.

Mondkapjes
Het kabinet onderzoekt hoe het dragen van mondkapjes verplicht kan worden. Het gaat dan om het dragen van mondkapjes in publieke ruimten (winkels, bibliotheek, stations, gemeentehuizen, etc.). Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer blijft verplicht. Daarnaast gaat er een draagplicht gelden voor mondkapjes voor kinderen vanaf 13 jaar op de middelbare school, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. Alleen tijdens de les mag het mondkapje worden afgedaan.

Reizen
Het advies is om zo weinig mogelijk te reizen, ook niet tijdens de herfstvakantie. Als je wel reist, blijf dan zoveel mogelijk op je vakantieadres, bijvoorbeeld in je vakantiehuis. Volg altijd de reisadviezen van Buitenlandse Zaken (Wijs op reis) als je naar het buitenland gaat. Reizigers die uit risicogebieden komen moeten meewerken aan registratie en quarantaine. De thuisquarantaine is 10 dagen.

Ondersteunende maatregelen ondernemers
Er zijn nog geen aanvullende steunmaatregelen aangekondigd voor de ondernemers die nu verplicht zijn hun deuren weer te sluiten.

Bericht geplaatst 14-10-2020

Samenvatting persconferentie 28 september 2020

Gisteravond zijn tijdens de persconferentie nieuwe maatregelen afgekondigd. Doel van de maatregelen is om de kans op grote drukte te beperken en daarmee het indammen van aantal ‘sociale contactmomenten’, zonder in lock down te hoeven gaan.

De onderstaande maatregelen gaan in op 29 september om 18 uur en gelden voor 3 weken.

Thuiswerken

Het devies is: laat je werknemers zoveel mogelijk thuis werken en werk zelf ook zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Als er op de werksituatie een besmetting plaatsvindt, dan kan je werklocatie 14 dagen worden gesloten.

Beperkingen groepsgrootte

Max 40 personen: buiten mogen maximaal 40 mensen bijeenkomen. Hiervoor geldt een uitzondering voor openbare plekken met veel doorstromingen, zoals pretparken en dierentuinen).

  • Max 30 personen: voor binnen geldt dat er maximaal 30 mensen per ruimte bijeen mogen komen. Voor zogenaamde ‘doorstroomlocaties’ in grote gebouwen, zoals musea, bibliotheken en dierentuinen, zijn reservering per tijdvak verplicht. Dat geldt niet voor winkels en markten. In overleg met de Veiligheidsregio zal het aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers worden bepaald per locatie, rekening houdend met de oppervlakte én het garanderen van 1,5 meter afstand.
  • De detailhandel moet deurbeleid voeren om de 1,5 meter afstand te bewaken.
  • Supermarkten moeten verplicht 2 x per dag een uur voor ouderen en kwetsbare mensen open zijn. Hierin zal in overleg met brancheorganisaties op basis van de lokale situatie invulling worden gegeven.
  • Max 4 personen: gezelschappen mogen niet groter zijn dan maximaal 4 personen, bijvoorbeeld op een terras, tenzij je allemaal tot één huishouden behoort. Dus bij een restaurant of een bioscoop kun je voor maximaal 1 huishouden of maximaal 4 personen reserveren (exclusief kinderen t/m 12 jaar).
  • Max 3 personen: thuis, in de eigen woning-tuin-balkon. Dringend advies: ontvang maximaal 3 personen, je eigen huishouden en kinderen t/m 12 jaar niet meegerekend.

Horecastop

  • Eet- en drinkgelegenheden moeten om 22 uur sluiten.
  • De laatste inloop van gasten kan tot 21 uur.
  • Maximaal 30 gasten (horecapersoneel niet meegerekend), afhankelijk van oppervlakte én het garanderen van 1,5 meter afstand.
  • Verplicht om een register van bezoekers bij te houden t.b.v. bron- en contactonderzoek GGD
  • Voor horeca aan de airside van luchthavens geldt een uitzondering op de laatste inloop van 21 uur en het om 22 uur sluiten van de zaak

Supermarkten

Afhankelijk van de lokale situatie moeten supermarkten 2 x per dag een uur voor ouderen en kwetsbare mensen open zijn. Hierin zal in overleg met brancheorganisaties op basis van de lokale situatie invulling worden gegeven.

Contactberoepen

Verplichte registratie voor alle contactberoepen. Dit geldt nu dus niet alleen voor de horeca, maar ook voor kappers, schoonheidssalons, etc. Deze verplichting geldt niet voor beroepen waarvoor de registratieplicht het uitoefenen van het beroep, of de veiligheid of welzijn van betrokkenen in de weg zou staan, zoals zorgverleners, handhavers, opsporingsambtenaren, etc.

Sport

  • Sportkantines zijn gesloten.
  • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel, zonder publiek.
  • Sporten in teamverband mag nog wel

Uitzonderingen beperkingen groepsgrootte (binnen 30 en buiten 40)

Voor de volgende categorieën gelden de beperkingen voor de groepsgrootte niet.

  • personen bij een uitvaart
  • samenkomsten in een gebouw die noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties met ten hoogste 100 personen per zelfstandige ruimte
  • betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties
  • personen die in gemeenschap met anderen godsdienst of levensovertuiging belijden
  • de vergaderingen van de Staten-Generaal of van een commissie daaruit (in de desbetreffende veiligheidsregio), van de gemeenteraad, provinciale staten en het algemeen bestuur van een waterschap, of van een door deze organen ingestelde commissie, en andere wettelijk verplichte bijeenkomsten;
  • een bijeenkomst van een internationale organisatie, die gevestigd is op het grondgebied van het Koninkrijk, of van een verdragspartij van een verdrag waarbij het Koninkrijk partij is
  • detailhandel, markten, bibliotheken, musea, monumenten, presentatie-instellingen, dierentuinen, pretparken, kermissen, en daarbij vergelijkbare samenkomsten waarbij sprake is van doorstroom van bezoekers. Hierbij gelden twee voorwaarden voor de uitzondering van deze groep:
    –     detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden en venstertijden invoeren voor kwetsbaren (vast te leggen in de aanwijzing en uit te werken in sectorprotocollen)
    –     veiligheidsregio’s bepalen na overleg met doorstroomlocaties m.u.v. detailhandel en markten, per locatie het maximum aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers, daarbij rekening houdend met oppervlakte van de locatie én kunnen garanderen van met name 1,5 meter afstand.
  • onderwijsinstellingen, trainingsinstellingen en kinderopvang;
  • openbaar vervoer en overig bedrijfsmatig personenvervoer (geen rondvaartboten e.d.)
  • sportgelegenheden;
  • jeugdverenigingen 0 tot 18 (bv. scouting, cultuur en kunst).
  • luchthavens.

Uitzondering op nieuw maximum gezelschapsgrootte (max 4):

  • gezamenlijk huishouden;
  • kinderen tot 13 jaar;
  • persoon die in gemeenschap met anderen godsdienst of levensovertuiging belijdt;
  • vergadering of betoging Wet openbare manifestaties;
  • vergaderingen Staten-Generaal, gemeenteraad, provinciale staten, algemeen bestuur waterschap of commissies daaruit;
  • bijeenkomst internationale organisatie of verdragspartij;
  • personen bij een uitvaart;
  • personen die theater, dans, sport of muziek in de vorm van culturele uiting beoefenen;
  • beroep, bedrijf of vereniging.
  • N.B. studenten en leerlingen vormen in het onderwijs geen gezelschap.

Bericht geplaatst 29-09-2020

Samenvatting persconferentie 1 september 2020

Tijdens de persconferentie gaven premier Rutten en minister De Jonge aan waar we nu staan, een half jaar na het begin van de uitbraak van het coronavrius.

Evenementenbranche, discotheken en nachtclubs
Als ondernemer in de evenementenbranche of als eigenaar van een discotheek of nachtclub kreeg je vanavond te horen dat je langer moet wachten alvorens je weer open mag. Er komt voorlopig nog geen versoepeling.

Juichverbod blijft gelden
Ook het verbod op schreeuwen en zingen in groepsverband blijft gelden, dus ook het juichverbod bij demonstraties, sportwedstrijden en concerten.

Alle kinderen naar school en opvang
Bij gezinnen in quarantaine was in sommige gevallen de regel dat kinderen van 4 t/m 12 jaar wel naar de opvang en school mochten, maar kinderen van 0 tot 4 jaar niet. Dat gold bijvoorbeeld voor gezinnen die terugkeren uit een code oranje-gebied. Vandaag is besloten dat ook kinderen van 0 tot 4 jaar naar de opvang, school en sport mogen.

Verpleeghuizen
Personeel in verpleeghuizen wordt beter voorbereid op mogelijke besmettingen. Onder andere door het leren herkennen van symptomen, ervaring opdoen met isoleren en extra persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast wordt onderzocht of bewoners en medewerkers preventief kunnen worden getest, bij toename van besmetting in de directe omgeving. Bij een uitbraak in een verpleeghuis worden alle bewoners en medewerkers wekelijks getest.

Uitbreiding Dashboard Coronavirus
Het dashboard wordt steeds verder uitgebreid. Zo staan er vanaf 1 september 2020 nu ook de cijfers per gemeente op. Hierdoor wordt het steeds beter mogelijk om gerichter maatregelen te treffen.

Bericht geplaatst 02-09-2020

Verlenging Noodpakket voor Caribisch Nederland

Het noodpakket voor inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, is met vier maanden verlengd tot 12 oktober 2020. Inwoners en bedrijven van deze eilanden zijn onderdeel van Nederland en kunnen daarom van vergelijkbare maatregelen, zoals ook in Europees Nederland getroffen, gebruik maken.

De coronacrisis heeft een enorme impact op de samenleving van Caribisch Nederland. In termen van gezondheid zijn de eilanden tot nu toe goeddeels gevrijwaard gebleven van het coronavirus. In economische zin zijn Bonaire, Sint Eustatius en Saba zwaar getroffen. De toeristische sector waar een groot deel van de economie op drijft, is tot stilstand gekomen.

Het kabinet voegt naast al bestaande maatregelen ook enkele nieuwe maatregelen toe. Zo is er onder meer de tijdelijke loondervingsregeling, wordt de tijdelijke regeling tegemoetkoming voor vaste lasten uitgebreid (tot een maximum van € 50.000,– voor bedrijven) en wordt tijdelijk de KCC-regeling (Klein Krediet Corona-regeling) toegevoegd voor kleine ondernemers. Daarnaast stelt het kabinet € 1,3 miljoen beschikbaar zodat de openbare lichamen burgers en bedrijven die dat nodig hebben aanvullend tegemoet kunnen komen vanuit eilandelijk beleid.

Dit tweede noodpakket is op 19 juni jl. namens de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de bewindspersonen van Economische Zaken en Klimaat, de bewindspersonen van Financiën, de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bericht geplaatst 24-06-2020

Verlenging maatregelen

Eet- en drinkgelegenheden moeten hun deuren blijven sluiten tot 19 mei 2020. Ook kappers, visagisten, schoonheidssalons en nagelstudio’s moeten voldoen aan de verlenging tot 19 mei a.s.  Daarnaast geldt dit ook voor casino’s (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs, sportverenigingen, sauna’s, speelhallen en seksinrichtingen. Dit geldt ook voor andere zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging. Voor eet- en drinkgelegenheden geldt dat bezorgen en afhalen mogelijk blijft, ook voor coffeeshops. Deze maatregelen gelden tot en met 19 mei 2020.

De tandartsen en mondhygiënisten kunnen hun werk weer hervatten.

Het huidige verbod op evenementen met een vergunnings- en meldplicht is verlengd tot 1 september 2020.

In de week voor 19 mei 2020 beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna gaat gebeuren.

Bericht geplaatst 23-06-2020

Uitleg en inhoud Noodpakket

Na de eerder genomen maatregelen ter bestrijding van de coronacrisis komt het kabinet nu met een noodpakket aan bijzondere maatregelen. Dit noodpakket geldt voorlopig voor een periode van drie maanden en omvat drie hoofdelelementen:

  1. een noodpakket banen en economie;
  2. de instelling van een noodloket;
  3. liquiditeitssteun.

Noodpakket banen en economie

Werktijdverkorting

De huidige regeling voor werktijdverkorting is met onmiddellijke ingang ingetrokken. De regeling wordt vervangen door een Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW).

Deze regeling maakt het mogelijk om meer werkgevers sneller financieel tegemoet te komen dan binnen de ingetrokken regeling mogelijk was. De noodmaatregel geldt voor alle bedrijven, ongeacht hun omvang. Het aanvraagproces staat los van de WW-regeling. Werknemers verliezen hierdoor geen WW-rechten.

Werkgevers met een verwacht omzetverlies van ten minste 20% kunnen bij het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen tot maximaal 90% van de loonsom. De werkgever betaalt het loon van de betrokken werknemers volledig door. De tegemoetkoming geldt voor een periode van drie maanden. Deze periode kan éénmalig worden verlengd met drie maanden. Aan verlenging zullen nadere voorwaarden worden gesteld. De regeling ziet op omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.

Reeds ingediende aanvragen voor werktijdverkorting worden beschouwd als ingediende aanvragen voor de nieuwe regeling. Voorwaarde voor de aanvraag is dat de werkgever geen ontslag om bedrijfseconomische redenen zal aanvragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt. De regeling betreft niet alleen de loonkosten van vaste werknemers maar ook van werknemers met een flexibel contract voor zover zij in dienst blijven gedurende de aanvraagperiode. Het UWV verstrekt op basis van de aanvraag een voorschot. Achteraf wordt vastgesteld wat het daadwerkelijke verlies in omzet is geweest. Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt mogelijk een correctie plaats. Op dit moment is nog niet bekend vanaf welke datum aanvragen kunnen worden ingediend.

Extra tijdelijke ondersteuning voor ondernemers

Voor zelfstandige ondernemers (zzp’ers en eenmanszaken) met financiële problemen komt er een tijdelijke voorziening voor drie maanden. De voorziening bestaat uit een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en een lening voor bedrijfskapitaal. De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. De toets op levensvatbaarheid van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen wordt niet toegepast om een snelle behandeling van aanvragen mogelijk te maken.

De hoogte van de inkomensondersteuning is afhankelijk van het inkomen en de samenstelling van het huishouden. Deze bedraagt maximaal ca. € 1.500 per maand netto. Deze ondersteuning hoeft niet te worden terugbetaald.

De versnelde procedure geldt ook voor aanvragen voor een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157. Uitstel van de aflossingsverplichting is mogelijk. Tevens zal een lagere rente worden gehanteerd.

WW-premiedifferentiatie

De hoge WW-premie voor flexibele contracten geldt niet voor voor vaste werknemers die door het coronavirus in een kalenderjaar meer dan 30% hebben overgewerkt. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal deze aanpassing van de wet voor kalenderjaar 2020 zo spoedig mogelijk uitwerken. Het uitstel, dat werkgevers hebben gekregen om een vaste arbeidsovereenkomst op schrift te stellen, wordt verlengd tot 1 juli. Ook de coulanceregeling om het lage WW-percentage te hanteren voor werknemers, die op 31 december 2019 voor onbepaalde tijd in dienst waren, wordt verlengd tot en met 30 juni 2020.

Noodloket

Er komt een noodloket waar ondernemers een gift voor de eerste nood kunnen vragen. Deze gift geldt voor ondernemers die direct zijn getroffen door overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis en die daardoor een groot deel van hun omzet verliezen. De tegemoetkoming en de voorwaarden moeten nog worden uitgewerkt. Het betreft een eenmalig forfaitair bedrag van € 4.000 voor de periode van drie maanden.

Liquiditeitssteun

Belastingmaatregelen

Uitstel van betaling van belastingen
Al eerder is aangekondigd dat de Belastingdienst bijzonder uitstel van betaling verleent aan alle ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen zijn gekomen of zullen komen. De Belastingdienst verleent het uitstel direct nadat het verzoek is ontvangen. Individuele beoordeling van het verzoek vindt later plaats.

De komende tijd legt de Belastingdienst geen verzuimboete op voor het niet (tijdig) betalen van belasting. De behandeling van verzoeken om uitstel van betaling moet handmatig plaatsvinden, zodat behandeltijden kunnen oplopen indien veel verzoeken binnenkomen.

Energiebelasting
De heffing van de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE) voor bedrijven in de tweede, derde en vierde belastingschijf zal tijdelijk worden uitgesteld. Het kabinet onderzoekt hoe dit kan worden vormgegeven.

Invorderingsrente en belastingrente
De invorderingsrente wordt vanaf 23 maart 2020 tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%. Deze verlaging geldt voor alle belastingschulden. Ook de belastingrente gaat tijdelijk omlaag van 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor overige belastingen naar 0,01%. Deze verlaging gaat in op 1 juni 2020. De tijdelijke verlaging van de belastingrente in de inkomstenbelasting gaat in op 1 juli 2020.

Voorlopige aanslagen
Ondernemers die een lagere winst verwachten door de coronacrisis kunnen een verzoek indienen voor een verlaging van de voorlopige aanslag. Deze verzoeken zullen door de Belastingdienst worden ingewilligd.

Verruiming Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft de BMKB tijdelijk verruimd om de liquiditeitsrisico’s in verband met het coronavirus te matigen, zodat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven. De regeling houdt in dat de overheid voor een deel van de lening borg staat als bedrijven niet genoeg zekerheden kunnen bieden. De verruiming houdt in dat de borgstelling omhooggaat van 50% naar 75% van het krediet. Deze maatregel is bestemd voor een overbruggingskrediet of verhoging van een rekening-courantkrediet met een maximale looptijd van twee jaar. Ook een aantal overige voorwaarden in de regeling is versoepeld. Aanmelding is mogelijk vanaf maandag 16 maart 2020. Ondernemers die voor de regeling in aanmerking willen komen, kunnen zich melden bij hun bank of kredietverstrekker.

GO-regeling

De GO-regeling kent een 50% garantie op bankleningen en bankgaranties vanaf € 1,5 miljoen tot maximaal € 50 miljoen per onderneming. Het garantiebudget van de GO wordt verhoogd van € 400 miljoen tot € 1,5 miljard. Het maximum per onderneming wordt verhoogd naar € 150 miljoen. De verruimingen zullen binnen een week geëffectueerd worden.

Qredits

Qredits is een sociale kredietverstrekker voor bedrijven. Het kabinet is bereid Qredits financieel te ondersteunen met € 6 miljoen voor een termijn van negen maanden. De ondersteuning wordt gebruikt voor het verlenen van uitstel van de aflossingsverplichting voor maximaal zes maanden en een rentekorting over deze periode. De tegemoetkoming geldt uitsluitend voor coronagerelateerde aanvragen.

Borgstelling MKB-Landbouwkredieten

De regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten wordt tijdelijk verruimd door een gunstigere borgstelling voor werkkapitaal. De verruiming moet de financiering van land- en tuinbouwbedrijven vergemakkelijken. De aangepaste regeling geldt met ingang van 18 maart 2020.

Persconferenties 18 december 2021

Vanwege de zeer snelle verspreiding van het omikron-virus heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december t/m 14 januari 2022 in lockdown gaat.

De maatregelen en dringende adviezen op een rij:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.
  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  •  Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Met uitzondering van Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling. Dan geldt maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.
  • Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
  • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
  • Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.
  • Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten t/m ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.
  • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
  • Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.
  • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.
  • Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.
  • Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
  • Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.
  • Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Onderwijs
Vanaf maandag 20 december t/m 9 januari a.s. gaan de scholen in het voortgezet (speciaal) onderwijs, het mbo en hogescholen en universiteiten dicht. Het besluit om de basisscholen een extra week dicht te doen is al op 14 december jl. genomen.

Uitzonderingen zijn er voor praktijkonderwijs, examens en tentamens en kwetsbare leerlingen en studenten. Het uitgangspunt is dat het onderwijs na de kerstvakantie weer open kan. Hier neemt het kabinet uiterlijk 3 januari een besluit over. Ook de BSO is tot en met 9 januari gesloten. Wel blijft er noodopvang mogelijk voor kinderen van ouders uit cruciale beroepsgroepen en voor kwetsbare kinderen. Kinderopvanglocaties, voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud, blijven open.

Boosteren
Om de bescherming tegen de omikronvariant te verbeteren, krijgen alle 18-plussers zo snel mogelijk een booster aangeboden. Alleen met een booster ben je beter beschermd tegen deze variant. Het streven is dat zo veel mogelijk 60-plussers voor de jaarwisseling hun boosterprik halen. Daar waar de capaciteit het toelaat zullen 60-plussers die in januari pas een afspraak hebben, worden uitgenodigd hun afspraak te vervroegen. Ze krijgen hierover in de loop van volgende week een sms. Het verzoek is om hierover niet zelf contact op te nemen met de GGD, gezien de drukte bij de GGD’s. Rond 7 januari zullen alle 18-plussers de kans hebben gekregen om een online afspraak te maken voor een boostervaccin. In de tweede helft van januari moet iedereen van 18 jaar en ouder, die meer dan drie maanden geleden is gevaccineerd of een infectie heeft doorgemaakt, de kans hebben gehad een boostervaccinatie te halen.

Het verzoek is om je afspraak zo veel als mogelijk online te maken. Dat helpt de GGD om de boostercampagne zo soepel en zo snel mogelijk te laten verlopen. Ben je  niet handig met de computer, vraag dan hulp aan kinderen of kennissen. Ook bij de bibliotheek zijn mensen die u kunnen helpen.

Zorg
Door de snelle verspreiding van de omikronvariant kan de druk op de hele zorg hoog worden. Niet alleen in de ziekenhuizen, maar ook in de thuiszorg, de GGZ, de huisartsenzorg en de ouderen- en gehandicaptenzorg. Er worden scenario’s uitgewerkt om de zorg ook zo goed als mogelijk te blijven organiseren en te verlenen. Het doel van die voorbereidingen is dat er ook onder de zwaarste omstandigheden voor iedereen die dat dringend nodig heeft zorg beschikbaar blijft.

Persconferenties 14 december 2021

Het kabinet verlengt coronasteun ondernemers t/m maart 2022
De aangescherpte coronamaatregelen worden verlengd tot 14 januari a.s.. Die beperken de ruimte om te ondernemen. Tegelijkertijd verlengt het kabinet het economisch steunpakket, t.w.:

  • NOW 6: deze kan voor de maanden januari, februari en maart 2022 worden aangevraagd.
  • Bbz (voorheen Tozo): de versoepeling van de Bbz wordt ook met drie maanden verlengd t/m maart 2022.
  • TVL: deze regeling wordt verlengd t/m Q1 2022
  • Grenswerkers: de afspraken die Nederland heeft met België en Duitsland heeft over de belastingheffing van grenswerkers worden verlengd tot en met 31 maart 2022.
  • Een aantal andere belastingmaatregelen die wegens de coronacrisis genomen is lopen wel af per 31 december 2021, zoals de onbelaste reiskostenvergoeding en de betaalpauze voor hypotheken.
  • Garantieregeling evenementen (TRSEC) en de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) verlengt het kabinet t/m derde kwartaal van 2022.
  • Coronafinancieringsregelingen: het kabinet wil ook de coronafinancieringsregelingen KKC, GO-C, BMKB-C, BL-C en de Qredits-overbruggingsfaciliteiten in het eerste en tweede kwartaal van 2022 beschikbaar houden.
  • Culturele en creatieve sector: het kabinet maakt extra geld vrij voor een specifiek steunpakket om de culturele sector ook in de maand januari te ondersteunen.
  • De leenfaciliteit bij Cultuur+Ondernemen wordt verlengd t/m het tweede kwartaal van 2022.
  • Sport: voor de amateursport zet het kabinet de eerdere compensatieregelingen (TASO en TVS) door om de sector te compenseren voor de vaste lasten en de huurkosten tot en met januari. Ook krijgen gemeenten de mogelijkheid om de ijsbanen en zwembaden te ondersteunen.
Persconferenties 12 november 2021

Tijdens de persconferentie heeft het demissionaire kabinet maatregelen aangekondigd op de korte termijn en de lange termijn om het aantal besmettingen terug te dringen.

De maatregelen op de korte termijn gaan in op zaterdag, 13 november 2021 in om 18.00 uur en duren tot 4 december a.s. Deze zijn gericht om het aantal dagelijkse contactmomenten tussen mensen te verminderen. Het dagelijkse leven (school, werk, sport, etc.) moet zoveel doorgaan, terwijl in de avonduren het aantal contactmomenten meer wordt beperkt.

De maatregelen zijn:

  • Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is.
  • Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
  • Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper en casino’s zijn open tot 18.00 uur.
  • Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
  • In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.
  • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1.250 personen per ruimte.
  • Deze verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.
  • Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.
  • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
  • Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.
  • Als een huisgenoot besmet is dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.
  • Voor het MBO, HBO en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Op vrijdag 3 december a.s. worden de maatregelen opnieuw beoordeeld.

 

Maatregelen langere termijn
Het demissionaire kabinet wil de 2G-maatregel invoeren: het verlenen van toegang met het coronatoegangsbewijs aan mensen die Gevaccineerd of Genezen zijn. De wetvoorstellen hiervoor zijn vorige week al aangekondigd. Daarnaast komt er een nieuw wetsvoorstel, waardoor je als ondernemer straks kunt kiezen tussen

  • 3G (gevaccineerd, genezen of getest) met een verplichte vaste zitplaats of
  • 2G (gevaccineerd of genezen) zonder zitplaats.

Basisregels
De basisregels blijven, terwijl vanaf zaterdag 18.00 uur de 1,5 meter afstand weer geldt. Waar geen coronabewijs verplicht is, geldt een mondkapjesplicht.

Versneld boosterprik
Vanaf vrijdag 19 november a.s. wordt gestart met het geven van de boosterprik aan zorgpersoneel met patiëntencontact en ouderen. Tachtigplussers, die mobiel zijn, kunnen vanaf 19 november a.s. terecht bij de GGD-locaties; hun partner kan ook een boosterprik krijgen mits die minimaal 60 jaar oud is. De GGD begint met 70 locaties, oplopend tot ruim 80.

Inwoners van zorginstellingen krijgen vanaf 23 november a.s. een boosterprik. Gestart wordt met de instellingen die een eigen arts hebben. Die kunnen vanaf volgende week maandag de vaccins bestellen bij het RIVM. Instellingen die niet zelf kunnen vaccineren kunnen een beroep doen op de GGD; opgeven kan per donderdag 18 november a.s.

Medewerkers in de zorg en ondersteuners die contact hebben met patiënten en cliënten krijgen een aanbod voor een booster. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen personeel en zijn gevraagd ook ambulancepersoneel, huisartsen en hun medewerkers te vaccineren. Medewerkers in andere zorgsectoren kunnen terecht op de GGD-locaties. Op deze locaties prikken medewerkers uit de zorg de zorgmedewerkers onder verantwoordelijkheid van de GGD. Deze zorgbrede solidariteit is gisterenavond met alle betrokken partijen overeengekomen en wordt regionaal georganiseerd. Zorginstellingen die dat kunnen en willen, kunnen ook voor de optie kiezen om zelf hun personeel te prikken.

Na de eerste groep worden de mensen tussen 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eersten een uitnodiging krijgen. Als de 60-plussers zijn geweest krijgt de rest de gelegenheid.

Nieuw steunpakket ondernemers
Mark Rutte gaf aan dat op kortst mogelijke termijn er een nieuw steunpakket voor ondernemers zal komen voor de ondernemers die nadeel ondervinden van de nieuwe coronamaatregelen. Wanneer precies en welke maatregelen, kon hij nog niet aangeven.

Persconferenties 2 november 2021

Extra maatregelen om stijging besmettingen te keren
Het kabinet neemt extra maatregelen om de om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al gelden zoals de sluitingstijden voor de horeca en het maximale aantal van 75 procent bezoekers voor evenementen binnen zonder zitplaats.

Meer aandacht voor de basisregels
Het kabinet benadrukt het belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.

Onder de basisregels wordt verstaan:

  • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Thuiswerken en advies voor onderweg
Vanaf 3 november wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen. Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Mondkapjesplicht
Per 6 november a.s. gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:

  • In alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals: supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken.
  • Het openbaar vervoer, in stations, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.
  • Op luchthavens en in vliegtuigen.
  • Bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten. Als je zit mag het mondkapje af.
  • Bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zowel voor de klant als voor de dienstverlener.

Op deze plekken is het dragen van een mondkapje verplicht. Je riskeert een boete van 95 euro als je geen mondkapje draagt.

Verbreden van de inzet van het coronatoegangsbewijs
Vanaf 6 november a.s. geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Door alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn wordt het besmettingsrisico aanzienlijk verminderd voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november a.s. verplicht voor:
Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.

  • Casino’s.
  • Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen;
  • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
  • Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
  • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.

Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Boostervaccinatie
In december a.s. start de boostervaccinatie voor alle mensen vanaf 80 jaar die naar een GGD-locatie kunnen komen. Ook wordt gestart met het aanbieden van een booster aan alle volwassen inwoners van boven de 18 jaar die in een zorginstelling wonen met een eigen medische dienst. Dat betekent dat deze mensen bovenop de twee vaccinaties die zij eerder haalden (of na één prik met het Janssen-vaccin) een extra vaccinatie kunnen krijgen, als extra bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames. Vanaf januari a.s. worden vervolgens mensen tussen 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eersten een uitnodiging krijgen. Ook wordt volgende maand gestart met het aanbieden van een booster aan zorgmedewerkers met direct patiëntencontact.

Meer coronatoegangsbewijzen vragen
Het kabinet bereidt andere maatregelen voor die wellicht in de nabije toekomst nodig zullen hebben als de trend niet te keren is. Daar waar nu al voor bezoekers om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, bijvoorbeeld in de horeca, wil het kabinet dat de werkgever ook aan zijn werknemers een coronatoegangsbewijs vraagt. Daarnaast wil het kabinet het ook voor werkgevers in andere sectoren mogelijk maken om te kiezen voor coronatoegangsbewijzen. Deze mogelijkheid moet dan ook voor de zorg worden geboden. Zowel voor werknemers als voor bezoekers. En tot slot wil het kabinet het coronatoegangsbewijs in kunnen voeren op andere plekken waar veel mensen dagelijks bij elkaar komen. Zoals in de niet-essentiële detailhandel. Maar ook in dierentuinen en pretparken. Deze maatregelen moeten specifiek gebruikt kunnen worden in dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is.

12 november a.s.
Deze maatregelen worden voorbereid. In afstemming met bijvoorbeeld werkgevers en werknemers. En het vergt instemming van het parlement. De situatie wordt op 12 november aan de hand van een OMT-advies opnieuw beoordeeld.

Persconferenties 14 september 2021

Tijdens de persconferentie van vanavond zijn de volgende maatregelen aangekondigd vanaf 25 september a.s.:

  • Opheffing verplichte 1,5 meter-maatregel; wel dringend advies om afstand te houden
  • Coronatoegangsbewijs voor extra veiligheid
  • Basisregels blijven (handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes)
  • Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.
  • Mondkapjes in OV en op luchthavens blijven verplicht
  • Afschaffing maximale groepsgrootte van 75 personen in het mbo en hoger onderwijs.
  • Sommige mensen worden uitgenodigd voor een derde prik

Reizen
Daarnaast veranderen de quarantaineregels vanaf 22 september a.s. voor reizen naar Nederland. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden, hoeven niet meer in quarantaine.

Persconferenties 13 augustus 2021

Tijdens de persconferentie kondigden Mark Rutte en Hugo de Jonge aan dat de huidige coronamaatregelen verlengd worden t/m 19 september a.s. Alleen voor het fysiek onderwijs hoeft het mbo en het hoger onderwijs geen 1,5 meter afstand meer aan te houden. Op 17 september a.s. besluit het kabinet of het verantwoord is om de volgende stap te zetten.

Overige coronamaatregelen verlengd
Alle overige maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. In de horeca blijft een vaste zitplaats verplicht en de sluitingstijd blijft middernacht. Entertainment en beeldschermen mogen nog niet. Nachtclubs en discotheken blijven gesloten tot 1 november a.s. Ook de coronamaatregelen voor evenementen  worden verlengd. De uitbreiding van de Garantieregeling Evenementen en de aanvullende tegemoetkoming voor evenementen wordt daarom verlengd tot en met 19 september. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en om reizen in de spits te mijden blijft staan.

Gratis testen
Gratis testen voor reizen wordt verlengd tot 1 oktober. Dit betekent dat mensen die op reis gaan ook in de maand september een gratis reistest kunnen laten afnemen. Een afspraak voor een gratis test maak je via het online afsprakenportaal testenvoorjereis.nl.

20 september: nergens meer 1,5 meter afstand
Het kabinet neemt zich voor om vanaf 20 september a.s. de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving los te laten. Hiermee vervallen dan ook de meeste andere maatregelen. Nachtclubs en discotheken blijven in deze stap ook nog gesloten.

Vanaf 20 september moet er in de horeca, bij evenementen (zoals festivals en publiek bij sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen bij meer dan 75 personen. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Op een nog nader te bepalen datum zal het testen voor een coronatoegangsbewijs niet meer gratis zijn, maar zal er om een eigen bijdrage worden gevraagd.

Thuiswerkadvies vervalt 20 september
Vanaf 20 september komt het thuiswerkadvies te vervallen en mogen werknemers weer naar kantoor. ‘Hier hebben veel werkgevers en werknemers lang naar uit gekeken.’ Het kabinet merkt daarbij wel op dat mensen met klachten nog steeds thuis moeten blijven en zich laten testen. Het is dan wel belangrijk dat mensen die zich laten testen, snel de uitslag krijgen.

OMT advies
Om dit besluit te kunnen nemen en deze beoogde stap in september daadwerkelijk te zetten, vraagt het kabinet advies aan het OMT. De vaccinatiegraad en het verloop van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zijn daarbij van doorslaggevend belang. Het streven is om het coronatoegangsbewijs (voor gebruik in Nederland) en de overige beperkingen te laten vervallen per 1 november.

Zonder afspraak vaccineren
Het kabinet doet er alles aan om het halen van een prik zo eenvoudig mogelijk te maken. Als je nog geen afspraak hebt gemaakt, dan kun je je op ​een aantal GGD vaccinatielocaties zonder afspraak laten vaccineren tegen het coronavirus. Op Prikkenzonderafspraak.nl ​kun je zien waar je bij jou in de buurt direct je eerste prik kunt krijgen​.

Basisregels blijven
De basisregels blijven onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. 1,5 meter afstand houden (tot het besluit om dit los te laten daadwerkelijk is genomen), handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes.

Een hoge vaccinatiegraad betekent niet dat het coronavirus helemaal weg is. Het virus blijft circuleren, ook in Nederland. Er kunnen nieuwe varianten komen. Het blijft dan ook belangrijk dat iedereen zich bij klachten laat testen, ook als je al gevaccineerd bent. Zo houden we zicht op het virus en zijn nieuwe oplevingen op tijd in beeld.

Verontrustende coronacijfers en persconferenties 9 juli 2021

De Tweede Kamer komt woensdag samen voor een debat over de forse stijging van het aantal coronabesmettingen. Het gemiddeld aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners ligt met 59,4 flink hoger dan dat van de afgelopen zeven dagen (25,7 mensen per 100.000 inwoners positief getest).

Oproep MKB-Nederland en VNO-NCW
De beide ondernemersorganisaties maken zich grote zorgen over het weer sterk oplopend aantal coronabesmettingen. De voorzitters Jacco Vonhof en Ingrid Thijssen roepen hun leden met klem op om de basisregels goed in acht te blijven nemen en bij testen voor toegang strikt te controleren en te handhaven.

Opnieuw maatregelen
Anders dreigen er mogelijk opnieuw vrijheidsbeperkende maatregelen, met alle economische en sociale schade van dien. Ook raakt het loslaten van de 1,5 meter regel, die je als ondernemer nu nog altijd beperkt, zo verder uit beeld. Onder het motto ‘Wij willen open blijven’ roepen de ondernemersorganisaties de achterban op hier gezamenlijk de schouders onder te zetten.

Samenvatting persconferentie 9 juli 2021

Door het snel stijgende aantal besmettingen in Nederland heeft het kabinet een aantal extra maatregelen aangekondigd. De meeste mensen raakten besmet op plekken waar grote groepen mensen feesten en uitgaan. Bovendien blijkt de ‘deltavariant’ tot meer ziektegevallen te leiden dan gedacht onder degenen die niet of nog niet volledig gevaccineerd zijn. Ondanks dat de toename op dit moment geen gevolgen heeft voor het beschermen van de kwetsbaren en de druk op de zorg, maakt het kabinet zich zorgen. Vandaar dat er extra maatregelen zijn aangekondigd voor de zomer.

Maatregelen per 10 juli 2021
Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter

Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.
Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.
Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.
Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.
Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 2021 maar 24 uur geldig. Dit was 40 uur.
Evenementen duren maximaal 24 uur.

Geen verandering voor doorstroomlocaties
Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea of kermissen, verandert er niks. Je mag 1 bezoeker per 5 m2 ontvangen.

Houd feestjes klein en beheersbaar
De basisregels blijven belangrijk (vaak en goed handen wassen – 1,5 meter afstand – blijf thuis bij klachten en laat je testen). Als je anderhalve meter afstand houdt is er veel mogelijk. Ook om samen te komen en bijvoorbeeld iets te vieren. Maar de oproep van het kabinet is en blijft: doe het verstandig, neem je verantwoordelijkheid. Houd je feestjes klein en beheersbaar, en houd anderhalve meter afstand.

Reisadvies
Reizen naar het buitenland is en blijft een risico. De toename van het aantal besmettingen in Nederland kan gevolgen hebben voor een ontspannen vakantie naar het buitenland. Doordat andere landen ons op basis van de toename in besmettingen als risico zien, kan het zijn dat zij extra maatregelen nemen voor Nederlandse toeristen. Zoals in Europa verplicht reizen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) als coronabewijs. Of een verplichte quarantaine bij aankomst. Deze eisen kunnen per land verschillen.

Check altijd voor vertrek het reisadvies op Wijopreis.nl of op Nederland Wereldwijd. En kijk niet alleen naar de kleur van je favoriete vakantieland, maar lees het hele reisadvies. In het reisadvies staat precies welke maatregelen gelden voor het land waar je naartoe wilt en de landen waar je doorheen reist. Dus bereid je goed voor: zet je coronabewijzen klaar in de CoronaCheck-app of print ze uit. Ben je nog niet bent gevaccineerd? Kun je gratis testen voor vertrek.

Bericht geplaatst op 12 juli 2021

Persconferentie van 18 juni 2021

Het kabinet heeft besloten om stap 4 van het openingsplan te zetten en op een aantal punten te verruimen. Vanaf 26 juni a.s. zijn alle deuren open, waarbij de 1,5-meter-norm blijft. Als het niet lukt om 1,5 meter afstand te houden, zoals in het openbaar vervoer, in het voortgezet onderwijs of bij evenementen en festivals, geldt de mondkapjesplicht of kun je alleen naar binnen met een ‘coronatoegangsbewijs’ (een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona).

Stap 4 openingsplan vanaf 26 juni a.s.

  • Beperkingen thuisbezoek en groepsvorming vervallen
    Vanaf 26 juni a.s. zijn er geen beperkingen meer voor het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen. Ook de beperking op groepsvorming vervalt. Nu geldt dat mensen in groepen van maximaal 4 personen samen mogen komen, bijvoorbeeld in het park of in een restaurant. Deze regel vervalt. Wel is het belangrijk anderhalve meter afstand te blijven houden van bezoekers thuis en van anderen buitenshuis.
  • Mondkapjesplicht vervalt grotendeels
    De mondkapjesplicht vervalt grotendeels. Alleen waar de anderhalve meter echt niet kan worden gehandhaafd blijft de mondkapjesplichtgelden. Dit is het geval in het personenvervoer, in het OV en op aangewezen plekken rond het OV, bijvoorbeeld stations. Ook op luchthavens en in vliegtuigen. En in het voortgezet onderwijs.
  • Van thuis werken naar deels op kantoor
    Het advies ‘Werk thuis, tenzij het niet anders kan’ verandert. Werknemers die nu nog thuis werken, mogen in overleg met hun werkgever maximaal de helft van hun tijd ook op kantoor werken. Op kantoor geldt altijd de anderhalvemeterregel, ook in de lift of de kantine. Het kabinet roept op om zoveel mogelijk buiten de spits naar kantoor te gaan.
  • Alle locaties en evenementen open op anderhalve meter, met voorwaarden
    Vanaf 26 juni a.s. is alles open met reguliere openingstijden. Wel gelden er nog een aantal voorwaarden voor zowel binnen-als buitenruimtes. In ruimtes waar mensen een vaste zitplaats hebben, geldt dat mensen geplaceerd moeten worden met onderling anderhalve meter afstand. Dat wil zeggen dat in een theater niet elke stoel bezet kan worden en dat in een restaurant de tafels en stoelen ver genoeg uit elkaar moeten staan. Registratie en een checkgesprek blijven verplicht. In ruimtes waar mensen geen vaste plek hebben, zoals in een winkel of het  museum, geldt een maximale capaciteit van 1 bezoeker per 5m2. Als er gebruik gemaakt wordt van het coronatoegangsbewijs, dan vervalt de verplichting van de anderhalve meter en geldt de reguliere capaciteit.
    Vanaf 26 juni a.s. zijn alle evenementen die plaatsvinden in reguliere publieke plaatsen, zoals in de horeca, bioscoop, beurs en congrescentra of poppodia, toegestaan. Dit houdt in dat locaties met een vaste zitplek 100% van de anderhalvemetercapaciteit kunnen gebruiken. En op doorstroomlocaties, zoals winkels en musea, kan 1 bezoeker per 5 m2ontvangen worden. Vanaf 30 juni 2021 zijn overige evenementen met een vergunningsplicht onder voorwaarden toegestaan.
  • Sport en de anderhalve meter
    Amateurwedstrijden zijn vanaf 26 juni a.s. voor iedereen weer toegestaan. Ook met publiek, zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.
  • Locaties en evenementen met coronatoegangsbewijs zonder anderhalve meter
    Daar waar coronatoegangsbewijzen gelden, hoeft de anderhalve meter niet in acht te worden genomen. Vanaf 23 juni a.s. geldt dat, naast testen voor toegang, ook een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs gebruikt kan worden als coronatoegangsbewijs. Deze drie mogelijkheden kunnen getoond worden in de (update van de) CoronaCheck app. Een coronatoegangsbewijs zal waarschijnlijk vooral een optie zijn voor bijvoorbeeld een evenement of festival. Ook dansgelegenheden, zoals nachtclubs en discotheken, kunnen door gebruik te maken van het coronatoegangsbewijs open zonder beperkingen.
  • Alcoholverkoop en zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies
    Het verbod om alcohol te verkopen na 22.00 vervalt vanaf 26 juni. Dit geldt ook voor het verbod van het hebben en drinken van alcohol na 22.00 in de openbare ruimte. Ook het zang-, schreeuw- en blaasinstrumentenadvies vervalt.
  • Gratis coronatest voor reizen
    Reizigers die in juli of augustus 2021 vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen.

Basisregels
Alle basisregels gelden dus nog steeds (vaak handenwassen, 1,5 meter afstand houden. thuisblijven bij klachten en direct laten testen). Half augustus a.s. bekijkt het kabinet op welke manier en wanneer de laatste stap van het openingsplan (het loslaten van de anderhalve meter en de overige basisregels) gezet kan worden.

Bericht geplaatst op 19 juni 2021
bron: Coronaregelingen.nl

Persconferentie van vrijdag 28 mei 2021 - Aankondiging stap 3

Stap 3 van het openingsplan gaat in vanaf 5 juni a.s. Dat betekent dat de meeste locaties weer onder voorwaarden open kunnen. De basisregels blijven gelden, d.w.z. 1,5 meter afstand, handen wassen en testen bij klachten.

Thuisbezoek naar 4 personen
Het advies voor thuisbezoek verandert. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 4 mensen per dag. Was altijd bij binnenkomst de handen en houd 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

Groepsgrootte buiten 4 personen
De maximale groepsgrootte gaat naar 4 personen. Dit betekent dat iemand met 3 anderen buiten samen mag zijn. Of met 3 anderen een activiteit kan doen. Wel op 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.

Thuiswerken
Thuiswerken blijft de norm. Samenkomsten van interne teams voor bijvoorbeeld training, ontwikkeling en scholing zijn wel weer toegestaan.

Grote zalen 
Per ruimte of zaal geldt een maximum van 50 bezoekers op 1,5 meter afstand. Een uitzondering hierop zijn de grote zalen met 1000 of meer vaste zitplaatsen. Hiervoor geldt een maximum van 250 bezoekers op 1,5 meter afstand. Dit geldt voor alle grote zalen binnen en buiten. Bijvoorbeeld evenementenhallen, openluchttheaters, concertzalen, etc.

Culturele instellingen 
Musea en monumenten mogen binnen weer open. Meer informatie hierover vind je bij het bericht “Musea, theaters, bioscopen en concertzalen weer open voor publiek

Recreatie
De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open. Zoals reptielenverblijven of overdekte attracties. Ook casino’s en spellocaties, sauna’s en wellnesscentra mogen open. Hierbij geldt maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter of maximaal 50 personen per ruimte op 1,5 meter afstand. Wat er geldt is afhankelijk van de aard van de activiteit. Dus of men zich verplaatst of grotendeels zit. Reserveren, registratie en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 4 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. Bezoekers dragen binnen een mondkapje.

Sporten
Volwassenen  mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten.

Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan. Nog wel zonder toeschouwers. Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan. Publiek bij amateurwedstrijden is nog niet toegestaan. Kleedkamers, douches en sauna’s gaan ook open. En ook de sportkantines mogen open. Reserveren en een gezondheidscheck blijft verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

Horeca
Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Een vaste zitplek aan een tafel is verplicht, zitten aan de bar is niet toegestaan. Aan een tafel mogen maximaal 4 mensen zitten. Zij houden 1,5 meter afstand. Dit geldt niet voor  kinderen tot en met 12 jaar of mensen uit hetzelfde huishouden. Er mogen maximaal 50 personen per ruimte zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Zelfbediening is niet toegestaan. Entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is ook niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht.

Alcoholverkoop en coffeeshops
Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. Eerder ging dit verbod in om 20.00 uur. Afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur. Dit was 20.00 uur.

Winkels
Alle winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden. Dit betekent dat ook koopavonden weer zijn toegestaan. Ook mogen er meer mensen in een winkel: 1 per 10 vierkante meter.

Coronatoegangsbewijzen: 1,5 meter de norm in plaats van maximaal aantal
Het kabinet heeft besloten om bij stap 3 coronatoegangsbewijzen mogelijk te maken. Horeca, culturele instellingen en organisatoren van professionele sportwedstrijden kunnen ervoor kiezen om gebruik te maken van verplichte toegangsbewijzen. Daarmee kunnen ze op een veilige manier voor meer mensen hun deuren openen. Zo mogen theaters of restaurants die geen gebruik maken van toegangsbewijzen maximaal 50 mensen binnen ontvangen. Als zij wél gebruikmaken van toegangsbewijzen, mogen zij net zoveel gasten ontvangen als er in hun zaal of zaak passen terwijl iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar zit. Evenementen met een vaste zitplaats en op 1,5 meter, zowel binnen als buiten, zijn ook weer mogelijk. Natuurlijk onder voorbehoud van lokale regels, zoals een vergunning. Op de website van de Rijksoverheid staat meer informatie over testen voor toegang.

Vervolgstappen openingsplan
Het openingsplan is aangepast. Er wordt één grote stap 4 gezet. Deze vierde stap in het openingsplan staat nu op 30 juni a.s. gepland. Dan wordt bijvoorbeeld het advies voor bezoek thuis en de groepsgrootte aangepast. Ook zijn dan onder voorwaarden en met 1,5 meter afstand of met toegangsbewijzen, evenementen met doorstroom (dus zonder vaste zitplaatsen) toegestaan. Zoals festivals, concerten en kermissen. Onder voorbehoud van lokale regels, zoals een vergunning. Dit geldt ook voor dansgelegenheden zoals discotheken en nachtclubs. Op 22 juni besluit het kabinet of stap 4 gezet wordt. Welke maatregelen dan verder nog worden losgelaten, is te zien in dit overzicht van het openingsplan.

De laatste, vijfde stap, het loslaten van de basisregels, het opheffen van de laatste beperkingen en het stoppen met toegangsbewijzen, kan pas worden genomen als het aantal besmettingen en de instroom in het ziekenhuis dit toelaat.

Bericht geplaatst op 31 mei 2021
bron: Coronaregelingen.nl

Versoepelingen - Derde stap op 9 juni?

De tweede stap van het openingsplan is vanaf 19 mei gezet. In het bericht hieronder over de persconferentie van 11 mei lees je de versoepelingen die vanaf deze datum van kracht zijn.

Derde stap 9 juni?
Vandaag heeft het kabinet een nieuwe planning voor het openingsplan gemaakt. Als de cijfers het toelaten zal de derde stap op 9 juni worden gezet. Op 1 juni a.s. horen we inderdaad of deze datum realistisch is. De versoepelingen van de derde stap zijn (op hoofdlijnen):

  • Thuis ontvangst max. 4 personen
  • Groepsgrootte max. 4 personen
  • Doorstroomlocaties open
  • Horeca voor uit eten open
  • Culturele instellingen open
  • Uitbreidingen sporten binnen en buiten

Toegangstesten
Met toegangstesten kunnen (sport)evenementen, culturele instellingen en horeca eerder of voor meer mensen op verantwoorde wijze open. Bezoekers laten zich daarvoor eerst kosteloos testen bij een speciale teststraat. Vervolgens laten ze bij de ingang van bijvoorbeeld een theater een negatief testbewijs zien. Op dit moment bereiden 7 nieuwe testaanbieders zich voor om het testen voor toegang landelijk mogelijk te maken. Dat kan zodra het wetsvoorstel toegangstesten in werking treedt. De Tweede Kamer is al akkoord, de Eerste Kamer zal dit wetsvoorstel naar verwachting 25 mei a.s. behandelen.

Vanaf deze week worden een aantal nieuwe pilots georganiseerd, zodat de testaanbieders praktijkervaring opdoen en meteen goed van start kunnen als toegangstesten landelijk worden ingezet. Er zijn onder andere pilots met sportwedstrijden en een cultureel festival.

Bericht geplaatst op 20 mei 2021
bron: Coronaregelingen.nl

Persconferentie 11 mei 2021

Tijdens de laatste persconferentie werd de tweede stap in het openingsplan van 19 mei aangekondigd. De voorwaarde is dat het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames op maandag 17 mei a.s. verder gedaald zijn. De afname moet 20% zijn t.o.v. de piek van eind april. Als dat niet het geval is, wordt de pauzeknop ingedrukt en wordt de tweede stap uitgesteld.

Tweede stap per 19 mei
Als 17 mei a.s. het kabinet groen licht geeft, gelden de volgende versoepelingen:

Binnen sporten
Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een trainer op 1,5 meter afstand gesport. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn ook niet toegestaan. Kleedkamers zijn gesloten, behalve in zwembaden. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

Buiten sporten in groepen
Buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Jongeren tot en met 26 jaar mochten eerder al meer op het gebied van buiten sporten. Zij mogen buiten gezamenlijk sporten zonder 1,5 meter afstand te houden.

Recreatie buiten
Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter en bezoekers houden 1,5 meter afstand. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 2 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. De binnenruimtes op deze terreinen, zoals een attractie binnen of een dierenverblijf binnen, blijven gesloten. Toiletten zijn wel open, net als looproutes door een binnenruimte, die nodig zijn om een deel van het buitenterrein te bereiken.

Kunst- en cultuurbeoefening binnen
Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Dit betekent bijvoorbeeld dat iemand weer muziekles, dansles en toneelles kan volgen. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, behalve als het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Er mogen maximaal 30 personen in een ruimte. Mensen houden 1,5 meter afstand, behalve als dit niet kan voor het uitoefenen van de activiteit. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dansen. Publiek is niet toegestaan. Reservering en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af als dit nodig is om te kunnen oefenen of repeteren.

Kunst en cultuur buiten
Buitenlocaties voor podiumkunsten en filmvertoningen mogen open. Dit zijn bijvoorbeeld openluchttheaters. Ook hier gelden voorwaarden zoals: maximaal 30 personen en 1,5 meter afstand houden. Reservering is verplicht en kan voor maximaal 2 personen. Tenzij het gaat om kinderen of mensen uit eenzelfde huishouden. Een gezondheidscheck is ook verplicht.
Openluchtmusea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open. Hier geldt: 1 persoon per 10 vierkante meter. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor de buitenlocaties podiumkunsten die hierboven genoemd zijn.

Verhuurlocaties open
Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Dit betekent dat er bijvoorbeeld weer boten, kano’s en fietsen verhuurd worden.

Terrassen langer open
Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. In de eerste stap in het openingsplan gingen terrassen al open van 12.00 tot 18.00 uur. Deze tijden zijn nu verruimd. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden.
Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.

Contactberoepen
Alle contactberoepen zijn toegestaan. Dat betekent dat ook de laatste categorie, de sekswerkers, de deuren weer mogen openen.

Reizen met openbaar vervoer
Vanaf 19 mei vervalt het dringende advies om het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen te gebruiken. Het nieuwe advies voor alle manieren van vervoer is dan om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen. Vermijd drukte onderweg en op stations.

Vervolgstappen openingsplan
De derde stap in het openingsplan staat nu op z’n vroegst op 9 juni gepland. Dan wordt bijvoorbeeld het thuisbezoekadvies verhoogd naar 4 personen en kan de horeca voor uiteten binnen open. Op 1 juni horen we of deze derde stap gezet kan worden. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan.

Bericht geplaatst op 13 mei 2021
bron: Coronaregelingen.nl

Persconferentie 20 april 2021

Het versoepelen van de coronamaatregelen een ‘balanceeract’ is volgens demissionair premier Rutte. De versoepelingen zijn geen gok, maar een verantwoorde stap gebaseerd op de modellen, aldus Rutte. Demissionair minister De Jonge gaf aan dat vanaf morgen gestart wordt met de vaccinatie van het Janssen vaccin, waardoor de vaccinaties op koers blijven.

Onderwijs

Vanaf 26 april a.s. mogen studenten aan hogescholen en universiteiten één dag per week fysiek les op locatie volgen. Hierbij gelden de gebruikelijke voorwaarden, zoals 1,5 meter afstand houden, mondkapjes bij verplaatsingen, etc. Bibliotheken van onderwijsinstellingen voor mbo, hbo en wo gaan weer open voor zelfstudie. 

Versoepelingen vanaf 28 april 2021:

Einde avondklok
Op 28 april a.s. om 4.30 uur eindigt de avondklok

Thuisbezoek
Thuis mag je maximaal 2 personen per dag ontvangen i.p.v. 1 persoon (exclusief kinderen t/m 12 jaar). Daarnaast geldt nog steeds het advies: ga maximaal 1 x per dag op bezoek. Als je op bezoek gaat, was dan bij binnenkomst je handen en houd ook binnen 1,5 meter afstand. Beperk ook het aantal verschillende contacten die je in een week hebt.

Uitvaarten
Maximaal 100 bezoekers mogen de uitvaart bijwonen i.p.v. 50 bezoekers nu.

Horeca buiten
Buitenterrassen van eet- en drinkgelegenheden mogen weer open. Het gaat over terrassen in de buitenlucht, waarbij de bovenkant open is of het terras aan drie  kanten open is. Het kan ook een buitenterras zijn op bijvoorbeeld een boot die stilligt aan de kade met een horecafunctie. Buitenterrassen van sportaccommodaties en -kantines zijn uitgesloten. Buitenterrassen van locaties die nog gesloten zijn, zoals pretparken, rondvaartboten of dierenparken, blijven gesloten.

Voor de toegestane buitenterrassen gelden de volgende voorwaarden:

  • Buitenterrassen mogen open van 12 tot 18 uur.
  • Per tafel zijn maximaal 2 personen toegestaan (excl. kinderen t/m 12 jaar) of mensen uit één huishouden
  • Per buitenterras mogen maximaal 50 personen plaatsnemen
  • Reserveren voor een zitplaats is verplicht; dit kan online, telefonisch of aan de deur.
  • Een gezondheidscheck is verplicht.
  • Bezoekers moeten zich laten registreren.
  • Bezoekers mogen alleen naar binnen voor het toilet, de gaderobe of om te betalen. Binnen moet je een mondkapje dragen.
  • Er is geen zelfbediening
  • Er mag niet met tafels geschoven worden.
  • Feesten en bruiloften op terrassen zij niet mogelijk.
  • Er wordt zoveel mogelijk contactloos betaald.
  • Er is geen entertainment (zoals live optredens en videoschermen) op of rondom het terras.
  • Terrassen van sportaccommodaties blijven gesloten; alleen het afhalen van eten en drinken is toegestaan .

Winkels en markten
Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Dus ook niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, mogen weer open. De voorwaarden hiervoor zijn:

  • Winkels mogen open zijn tussen 6 uur tot 20 uur.
  • Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer volgens hun reguliere openingstijden open.
  • Er geldt een maximum aantal bezoekers per winkel, waarbij het winkeloppervlakte bepalend is. Niet essentiële winkels mogen max. 1 klant per 25 m2 ontvangen. Er mogen in elk geval 2 klanten per verdieping worden ontvangen, ongeacht de grootte van de winkel. Kinderen t/m 12 jaar worden niet meegeteld.
  • Een hulpbehoevende en ondersteuner tellen samen als één klant.
  • Winkelpersoneel wordt niet meegeteld. Het advies is echter: zet alleen de hoogstnodige bezetting in.
  • Warenmarkten voor zowel levensmiddelen als niet-essentiële producten mogen open.
  • Dringend advies: kom alleen en winkel op rustige momenten.

Theorie-examens
Deze zijn weer toegestaan voor rij-, vaar- of vliegbewijs.

Bericht geplaatst op 21 april 2021

Persconferentie 23 maart 2021

Tijdens de persconferentie van 23 maart was de boodschap: alle huidige maatregelen worden verlengd t/m 20 april a.s. Op 13 april a.s. is de volgende persconferentie; dan zal gemeld worden wat er na 20 april a.s. mogelijk is. Mochten de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel eerder worden aangepast. De keerzijde is, dat als de cijfers tegenvallen, dan kan een maatregel eerder worden aangescherpt.

Avondklok om 22 uur
Komend weekend zal de zomertijd ingaan. De avondklok zal vanaf woensdag 31 maart a.s. één uur later ingaan, t.w. om 22 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends. Voor winkeliers van vooral levensmiddelen betekent dit dat zij tot 21.45 uur open mogen zijn. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

Verlenging reisadvies t/m 15 mei 2021
Het reisadvies wordt verlengd tot na de meivakantie. Het devies is nog steeds: blijf in Nederland, reis niet naar het buitenland t/m 15 mei a.s. tenzij dit strikt noodzakelijk is.

Testen
Zelftesten: naar verwachting zijn vanaf midden april corona-zelfstesten beschikbaar. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden.

Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat kan dan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden.

Toegangstesten: op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Voordat een evenement of activiteit begint, moet dan een test gedaan zijn. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Deze kan getoond worden via een app. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan met kleinschalige evenementen en activiteiten.

Horeca en detailhandel
Tijdens de vorige persconferentie op 8 maart werd gezegd dat terrassen mogelijk voor Pasen open konden en dat er dan ook meer ruimte kwam voor de detailhandel. Dat kon alleen onder de strenge voorwaarden dat het aantal bezette ic-bedden stabiel zou zijn en het reproductiegetal rond de 1 zou blijven. Helaas is dat niet het geval. Er liggen nu 623 mensen met corona op de ic. Het reproductiegetal staat op 1,11. Dit getal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Meer weten over deze en andere cijfers? Meer informatie hierover vind je op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Bericht geplaatst op 24 maart 2021

Persconferentie 8 maart 2021

Mark Rutte en Hugo de Jonge geven aan dat een verder verruiming van de lockdown nog niet verantwoord is. Alle huidige maatregelen worden verlengd t/m 30 maart a.s. op een paar kleine aanpassingen van maatregelen, die per 16 maart a.s. ingaan.

Avondklok verlengd t/m 31 maart a.s.
Ook de avondklok wordt verlengd tot 31 maart 04.30 uur. Tijdens de verkiezingen gelden er een paar uitzonderingen.

Reisadvies verlengd t/m 15 april a.s.
Reizen buiten Nederland wordt afgeraden, tenzij het echt noodzakelijk is. Op 23 maart a.s., op de volgende persconferentie, komt er een reisadvies voor de periode hierna.

Reizigers Verenigd Koninkrijk
Met ingang van 9 maart a.s. wordt het ‘vlieg- en aanmeerverbod’ voor het Verenigd Koninkrijk opgeheven. De huidige testverplichtingen voor reizigers uit Engeland blijft wel gelden, net zoals het dringende quarantaineadvies.

Reizigers uit landen buiten de EU
Het is nog niet toegestaan om vanuit landen buiten de Europese Unie naar Nederland te reizen. Maar voor bepaalde mensen wordt er nu een uitzondering gemaakt. Zo mogen zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en mensen met langeafstandsrelatie wel naar Nederland reizen.

Bezoekregeling verpleeghuizen versoepeld
De bezoekregeling voor verpleeghuizen is weer verruimd: als de bewoners van verpleeghuizen gevaccineerd zijn, mogen de bewoners twee bezoekers per dag ontvangen. Dat mogen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn.

Aanpassingen vanaf dinsdag 16 maart a.s.

Winkelen op afspraak – uitbreiding
Voor winkels tot 50m² mogen er twee klanten per verdieping binnen zijn. Vanaf 16 maart a.s. geldt voor grotere winkels geldt dat er één klant per 25 vierkante meter is toegestaan, met een maximum van 50 klanten per winkel. Nog steeds geldt de regel dat klanten minimaal 4 uur van te voren een afspraak moeten maken en dat de winkel moet werken met tijdvakken van minimaal 10 minuten.

Theorie-examens
Op locatie mag je weer theorielessen en -examens organiseren. Dit geldt alleen voor mensen die dit nodig hebben voor het uitoefenen van bepaalde beroepen of voor bepaalde bedrijven. Ook mensen die een educatieve maatregel opgelegd kregen om hun rijgedrag te verbeteren, kunnen weer theorie-examen doen.

Sporten
Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen buiten op sportaccommodaties met maximaal vier mensen sporten. Voorwaarden is wel dat zij 1,5 meter afstand houden. T/m 26 jaar was sporten bij sportaccommodaties al toegestaan, in teamverband, zonder 1,5 meter afstand te houden. De gemeente kan buiten de sportaccommodaties om meer mogelijkheden bieden voor georganiseerd sporten.

Zwemles
Zwemles is mogelijk voor kinderen t/m 12 jaar, zodat zij hun A-, B- of C-diploma kunnen halen.

Mogelijke versoepelingen vanaf woensdag 31 maart a.s.
Vanaf 31 maart a.s. staat een aantal versoepelingen gepland. Deze gaan alleen door als het aantal bezette ic-bedden stabiel blijft en het reproductiegetal rond de 1 blijft. Op 23 maart a.s. wordt hierover een besluit genomen. De mogelijke versoepelingen zijn:

Terrassen
Als horecaondernemer mag je dan onder bepaalde voorwaarden de buitenterrassen openen. Registratie, een check-gesprek en placering zijn verplicht. Er mogen er maximaal 50 mensen op een terras zitten.

Detailhandel
Er komt dan meer ruimte voor het verder opengaan van winkels.

Bezoek thuis
Er mogen dan twee mensen, vanaf 13 jaar, per dag op bezoek komen.

Onderwijs
Onder voorwaarden wordt er meer mogelijk voor het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo). Studenten mogen dan maximaal één dag per week fysiek onderwijs krijgen.

Verlenging en uitbreiding steunmaatregelen
Mark Rutte gaf tijdens de persconferentie aan dat het kabinet op dit moment onderzoekt welke steunmaatregelen er verlengd moeten worden en wat er verder moet gebeuren.

Bericht geplaatst op 9 maart 2021

Persconferentie 23 februari 2021

Gisteren is er weer een persconferentie geweest. Het aantal besmettingen per dag daalt minder dan een paar weken geleden, of neemt zelfs toe. Een derde golf lijkt onvermijdelijk. Toch vindt het kabinet het verantwoord om iets meer risico te nemen

Contactberoepen

Vanaf 3 maart a.s. mogen de contactberoepen, zoals kappers, masseurs, schoonheidssalons, nagelstylisten, etc. weer open. Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen. De zonnebankstudio valt niet onder het contactberoep en kan niet open. De voorwaarden voor openstelling zijn, naast de hygiënemaatregelen en het thuisblijven bij klachten:

  • Reserveren is verplicht
  • Gezondheidscheck bij binnenkomst
  • Registratie t.b.v. bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting
  • Mondkapje dragen is verplicht (zowel de dienstverlener als de klant).
  • Probeer zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden.

Rij-instructeurs
Als rij-instructeur kun je vanaf 3 maart de klanten weer rijles geven. Ook kun je de klanten praktijkexamen laten doen. Theorie-examens afnemen is op dit moment nog niet toegestaan; er volgt nog een uitwerking hoe deze zo snel mogelijk op een veilige manier afgenomen kunnen worden.

Winkelen op afspraak
Als winkelier mag je vanaf 3 maart a.s. klanten op afspraak ontvangen. Hieraan zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • Per verdieping mag je maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel hebben.
  • De klant moet zich 4 uur van tevoren aanmelden.
  • Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit om contacten tussen klanten die elkaar snel afwisselen te voorkomen
  • Het dragen van een mondkapje is verplicht, net als het houden van 1,5 meter afstand en hygiënemaatregelen. Bij klachten mag een klant niet komen.

Onderwijs

Vanaf 1 maart openen het voortgezet onderwijs (VO) en het mbo deels weer hun deuren. Dit betekent dat alle leerlingen van het VO onder voorwaarden minimaal 1 dag per week naar school gaan. Voor mbo-studenten wordt dit één dag per week. Net als bij het primair onderwijs, is het de intentie van het kabinet om het voortgezet onderwijs en het mbo niet meer te sluiten.

De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contact tussen scholieren van verschillende scholen leidt.

Buiten sporten
Vanaf 3 maart a.s. mogen jongeren tot 27 jaar buiten sporten op sportaccommodaties. Sporten in competitieverband is nog niet toegestaan. Sporten met het eigen team binnen de eigen club wel. Eerder was dit alleen mogelijk voor jongeren tot 18 jaar. De sporters hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona, moeten thuisblijven.

Vliegverboden
Om het risico op verspreiding van mutaties van het virus te verminderen, geldt er vanaf 23 januari jl.  een vliegverbod voor passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit wordt verlengd tot donderdag 4 maart a.s. Het kabinet heeft het OMT gevraagd om advies op een (al dan niet gedeeltelijke) verlenging van deze verboden. De eerder vastgestelde uitzonderingen op dit verbod voor enkele groepen reizigers, waaronder medisch personeel, blijven eveneens van kracht.

Lockdown
Het doel van de lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben. Want hoe minder contacten, hoe minder besmettingen. Het devies is daarom nog steeds: blijf en werk zo veel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten voor bijvoorbeeld boodschappen, (medische) zorg voor jezelf, voor anderen of voor dieren, een frisse neus en onderwijs of werk als dat echt niet thuis kan. Als je toch bezoek ontvangt, ontvang dan per dag maximaal één gast van 13 jaar of ouder. Ga ook niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek.

8 maart volgende persconferentie
Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.

Bericht geplaatst op 24 februari 2021

Persconferentie 20 januari 2021

Avondklok
Tijdens de persconferentie hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge aangekondigd dat zij de avondklok willen invoeren. Hiervoor moeten zij morgenmiddag wel de steun van de Tweede Kamer krijgen. Onduidelijk is nog wanneer de avondklok ingaat; vermoedelijk zal dat zaterdagavond of zondagavond zijn. De avondklok eindigt in principe op 10 februari om 04.30 uur. Het is dan de bedoeling dat iedereen van 20.30 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Het is verboden om dan zonder geldige reden op straat te zijn. Dit is een zware coronamaatregel bovenop de huidige lockdown om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegen te gaan.

Meer informatie & formulieren

Extra reisbeperkingen
Om de kans op het verspreiden van besmettingen en het meenemen van nieuwe varianten te beperken is het dringende advies: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen die tot 31 maart a.s. plaatsvinden.

Daarnaast gelden de volgende extra maatregelen:

Vliegverbod en aanmeerverbod voor veerboten voor passagiers uit Verenigd Koninkrijk
Een vliegverbod geldt ook voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt vooralsnog maximaal een maand, of tot de voorgenomen verplichte quarantaine voor reizigers wettelijk is geregeld.

Reizigers uit ‘hoogrisicogebieden’
Wanneer reizigers uit een hoogrisicogebied per vliegtuig of schip naar Nederland komen vlak voor vertrek naar Nederland een negatieve sneltest kunnen tonen.
Dat komt bovenop de al verplichte negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. Deze maatregelen gelden ook voor reizigers naar Caribisch Nederland. Bovendien moeten zij 10 dagen in quarantaine bij aankomst in Nederland. Na 5 dagen kan iemand zich laten testen. Als de uitkomst van deze PCR-test negatief is, dan eindigt de quarantaine. Omdat sneltesten niet overal in de buurt van (lucht)havens voorhanden zijn, zal naar verwachting in de praktijk de dubbele testverplichting zorgen voor een afname van het aantal reizen naar ons land. Dat betekent dat het voor sommige mensen moeilijk wordt om naar huis te komen. Nederlanders die vanwege een noodsituatie naar Nederland moeten reizen en niet op tijd een negatieve PCR/sneltest kunnen overleggen, kunnen zich melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor bepaalde groepen reizigers uit landen buiten de EU geldt al sinds maart een inreisverbod.
Het kabinet heeft besloten de lijst met uitzonderingen op dit verbod in te korten. Dit betekent dat zakenreizigers, studenten, kennismigranten, professionals uit de culturele en creatieve sector en langeafstandsgeliefden die voor kort verblijf komen Nederland niet meer mogen inreizen.

Deze maatregelen gaan in op zaterdag 23 januari 2021 om 00:01 uur.

Thuiswerken en bezoek
Het dringende advies is:

  • thuiswerken om contacten te vermijden. Alleen mensen die niet thuis kunnen werken, zoals een buschauffeur gaan naar het werk, maar bijvoorbeeld kantoormedewerkers werken volledig thuis. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers die thuis kunnen werken, dat ook daadwerkelijk doen.
  • ontvang maximaal één gast per dag van 13 jaar of ouder
  • ga niet vaker dan één keer per dag ergens op bezoek

Quarantaineplicht
Wie positief is getest op corona of in direct contact is geweest met iemand die positief is getest op corona, moet in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die vanuit hoogrisicogebied naar Nederland reizen. En voor mensen die klachten hebben en wachten op hun testuitslag. Maar niet iedereen houdt zich goed aan de quarantaineregels. Met de nieuwe virusvarianten vormt dat een extra groot risico voor verspreiding van het virus. Daarom werkt het kabinet aan een manier om quarantaine verplicht te stellen. Daarvoor worden o.a. voorbereidingen getroffen om reizigers die naar Nederland reizen te registreren en om mensen die in quarantaine moeten na te bellen. Daar zal meer informatie over volgen.

Uitvaarten
Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

Fieldlabs
Het kabinet heeft bovendien ingestemd met de organisatie van fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Zodat we zicht krijgen op mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.

Bericht geplaatst op 21 januari 2021

Toespraak Mark Rutte 14-12-2020

Premier Rutte heeft ons vanuit het Torentje toegesproken om de lockdown vanaf 15 december 2020 aan te kondigen. Alle maatregelen zijn erop gericht om het aantal contacten te verminderen en daarmee het aantal besmettingen. De lockdown zal tenminste tot dinsdag 19 januari 2021 duren.

Thuis mag je maximaal 2 personen van 13 jaar of ouder ontvangen. Op 24, 25 en 26 december a.s. mag je thuis 3 personen van 13 jaar of ouder ontvangen.

Openstelling
Heb je een niet-essentiële winkel dan moet je de deuren sluiten. Winkels die gericht zijn op de eerste levensbehoeften mogen wel open blijven. Hierbij gaat het om:

  • Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening (banken, hypotheekverstrekkers, makelaars, etc.);
  • Levensmiddelenwinkels;
  • Warenmarkten voor levensmiddelen;
  • Apotheken en drogisterijen;
  • Dierenspeciaalzaken;
  • Audiciens en opticiens;
  • Tankstations;
  • Winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen;
  • Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen;
  • Wasserijen en stomerijen;
  • Doe-het-zelf-zaken mogen een afhaalfunctie inrichten voor het afhalen van bestellingen;
  • Winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop;
  • Groothandels (business to business);
  • Servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten

Wel of niet-essentiële winkel? Bekijk het bericht over de afspraken over winkels en detailhandel.

Contactberoepen
Kappers, nagelstylisten en tatoeëerders moeten eveneens op slot. Alleen als je als (para)medicus tegen betaling zorg verleent op basis van bepaalde zorgwetten of in het kader van bloedafname en bloedvoorziening, kun je blijven werken. Zie de pagina op www.rijksoverheid.nl van uitgezonderde contactberoepen tijden de lockdown.

Cultuursector
Buurthuizen blijven open voor dienstverlening aan kwetsbare mensen, terwijl het afhalen van boeken bij bibliotheken mogelijk blijft. Zogenaamde ‘doorstroomlocaties’ worden gesloten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om:

  • Musea
  • Theaters
  • Concertzalen,
  • Bioscopen,
  • Casino’s
  • Dierenparken
  • Pretparken
  • Zwembaden
  • Sauna’s en wellness

Horeca
Hotels mogen open blijven, maar de restaurants en de roomservice in een hotel moeten sluiten. De overige horeca, waaronder cafés en restaurants blijven dicht. Afhalen van eten en drinken mag wel bij de horeca.

Sporten
Sportscholen gaan eveneens dicht. Buitensporten mag maar met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Teamtrainingen en competitiewedstrijden kunnen niet meer. Voor jongeren onder 18 jaar blijven de buitensportlocaties open. Zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden. De topsportcompetities, zoals de Eredivisie in het voetbal, mogen doorgaan, maar wel zonder publiek, zoals nu al het geval is.

Reizen
Het dringende advies is om thuis te werken; het openbaar vervoer is alleen beschikbaar voor noodzakelijke reizen. Ook wordt afgeraden om tot medio maart geen reizen naar het buitenland te boeken. Het reizen naar het buitenland wordt dringend afgeraden.

Onderwijs
Vanaf woensdag 16 december t/m minimaal 17 januari a.s. is online onderwijs het devies. In het voortgezet onderwijs kan praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten.

Kinderopvang
De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn gedurende de lockdown gesloten. Alleen kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, kunnen wel naar de basisschool of naar de kinderopvang en buitenschoolse opvang. Op de website van www.rijksoverheid.nl is een overzicht te vinden van cruciale beroepen tijdens de lockdown (zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/ouders-scholieren-en-studenten-kinderopvang-en-onderwijs/cruciale-beroepen).

Steunmaatregelen
Volgens de premier zijn alle steunmaatregelen zo ingericht dat deze meebewegen met de omvang van de steun. Regelingen als de NOW (tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid), de Tozo, TLV, TOA, etc. staan open voor je als ondernemer.

Bericht geplaatst op 15 december 2020

Samenvatting persconferentie 17 november 2020

Dinsdag hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge bevestigd dat we weer teruggaan naar de gedeeltelijke lockdown. De extra maatregelen die 3 november jl. zijn aangekondigd, vervallen m.i.v. 19 november a.s. Dus na een sluiting van twee weken kunnen de musea, theaters, bioscopen, zwembaden, pretparken, bibliotheken, seksclubs en ‘andere publieke ruimtes’ weer open. Om deze locaties te bezoeken moet er wel eerst een reservering geplaatst worden.

Begin december beslist het kabinet of de maatregelen die vanaf 19 november a.s. gelden, weer kunnen worden aangepast.
De maatregelen die (weer) vanaf 19 november a.s. gelden zijn als volgt.

Groepen:

  • Thuis ontvang je maximaal 3 personen per dag. Je ontvangt maximaal 1 groep mensen per dag.
  • Buitenshuis mag je met maximaal 4 personen van verschillende huishoudens samen een groep vormen.
  • In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.

Het dagelijks leven:

  • Reis zo min mogelijk.
  • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
  • Iedereen van 13 jaar of ouder draagt een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
  • In het voorgezet onderwijs (VO), middelbaar beroepsonderwijs (MBO) en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden houden de deuren nog steeds gesloten. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:
    o   Hotels voor hotelgasten die er overnachten.
    o   Uitvaartcentra.
    o   Luchthavens voorbij de security check.
    o   Bedrijfskantines.
    o   Eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten.
    o   Eet- en drinkgelegenheden bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen.
    o   Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.
  • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur.
  • Winkels die voornamelijk levensmiddelen verkopen mogen wel later openblijven.
  • Tussen 20:00 uur en 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
  • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
  • Evenementen zijn verboden, met uitzondering van:
    o   Warenmarkten (de gewone weekmarkten).
    o   Beurzen en congressen.
    o   Bioscopen, theaters, concertzalen, musea, etc.
    o   Wedstrijden van sporters in instellingen voor topsport, wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie van het voetbal en personen tot 18 jaar die sport beoefenen op de eigen club.
    o   Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestatie.
  • In de detailhandel blijft strikte naleving van de protocollen belangrijk. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.
  • Bij dierenparken, musea, bibliotheken en andere doorstroomlocaties geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak. Dit geldt niet voor detailhandel en warenmarkten (de gewone weekmarkten).
  • Verbod op zingen in groepsverband, met uitzondering van:
    o   Professionele zangers.
    o   Kinderen tot en met 12 jaar.
    o   Zingen als onderdeel van de belijdenis van een geloof of levensovertuiging.
    o   Zingen als onderdeel van een demonstratie.
  • Bij uitvaarten mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn.

Sporten is beperkt mogelijk:

  • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand. Sporten mag individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn:
    o   Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal).
    o   Voetballers (inclusief overig personeel in “bubbel”) van de Eredivisie en Eerste divisie.
  • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
  • Sportkantines, douches en kleedkamers zijn gesloten.
  • Geen publiek bij sport.

Reizen:

Voor reizen in Nederland geldt:

  • Reis zo min mogelijk.
  • Ga je toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
  • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Voor reizen naar het buitenland geldt:

Bericht geplaatst op 19 november 2020

Samenvatting persconferentie 3 november 2020

Tijdens de persconferentie van vanavond hebben Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdelijk extra maatregelen aangekondigd om de daling van het aantal besmettingen te versnellen. Deze maatregelen gelden vanaf 4 november om 22.00 uur en duren t/m 18 november a.s.
Vanaf 19 november a.s. gaan we weer terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober jl. Half december a.s. beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg voor de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Blijf thuis

Het devies is: blijf zoveel mogelijk thuis. Doel is om zo weinig mogelijk contacten te hebben met anderen. Reis zo weinig mogelijk, alleen als het noodzakelijk is. Het dringende advies is: boek geen buitenlandse reizen.
Vanaf 4 november 22 uur t/m 18 november geldt het volgende:

Groepen

  • Thuis ontvangt u maximaal 2 personen per dag.
  • Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens.
  • Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.
  • Bij uitvaarten geldt vanaf 9 november een maximum van 30 personen.
  • Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 20 personen.

Het dagelijks leven

  • Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens feestdagen.
  • Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
  • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
  • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
  • In het voortgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.
  • Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten. Zoals musea, theaters, concertzalen en alle muziekpodia, sexclubs, casino’s, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden, bibliotheken, casino’s, speelhallen, rondvaartboten en monumenten met een publieksfunctie.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Uitgezonderd zijn:
    –     Hotels voor hotelgasten
    –     Uitvaartcentra
    –     Luchthavens voorbij de security check
    –     Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie
  • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
    –     Levensmiddelenwinkels mogen wel later openblijven.
    –     Warenmarkten blijven open.
  • Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht of bezorgd.
  • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
  • Evenementen (binnen en buiten) zijn verboden, met uitzondering van:
    –     Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.
  • In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.

Sporten is alleen nog beperkt mogelijk

  • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen (exclusief instructeur). Wedstrijden zijn niet toegestaan.
  • Uitgezonderd zijn:
    –     Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
    –     Voetballers (inclusief overig personeel in ‘bubbel’) van de Eredivisie en Eerste divisie.
  • Voor kinderen tot 18 jaar (sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan).
  • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
  • Groepslessen zijn verboden.
  • Geen publiek bij sport.

Reizen

Voor reizen in Nederland geldt:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis.
  • Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
  • Ga je toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
  • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Voor reizen naar het buitenland geldt:

Zalencentra en feestlocaties

Voor zalencentra en feestlocaties (binnen én buiten) gelden dezelfde regels als voor de horeca: deze zijn dus gesloten.

Evenementen

De meeste evenementen zijn verboden. Kermissen mogen ook niet meer plaatsvinden. Uitzonderingen zijn:

  • Warenmarkten

Bruiloften

  • Bij een huwelijksvoltrekking mogen maximaal 20 personen aanwezig zijn. Dit is inclusief kinderen en exclusief personeel.
  • Buiten is het niet toegestaan om bij elkaar te zijn in groepen van meer dan 2 personen of 1 huishouden. De uitzondering van 20 personen geldt alleen voor de huwelijksvoltrekking zelf en niet voor een (spontane) samenkomst na afloop.
  • De plechtigheid is alleen voor genodigden. De uitnodiging is de reservering.
  • Voor een huwelijksvoltrekking als onderdeel van het belijden van een geloof of levensovertuiging, gelden alle regels die gelden voor het belijden van een geloof of levensovertuiging (max 30 personen, met het advies niet te zingen tijdens een dienst). Zangkoren mogen zingen als zij de richtlijnen van het RIVM volgen.
  • Voor de receptie of feestelijkheden na afloop van de huwelijksvoltrekking bij een eet- en drinkgelegenheid gelden de regels voor de horeca. Dit wil zeggen dat horecagelegenheden gesloten zijn, afhalen en bezorgen kan (na 20 uur geen alcoholverkoop)

Uitvaarten

  • Vanaf 9 november a.s. geldt een maximum van 30 personen.
  • Alle bezoekers hebben een vast zitplaats.

Contactberoepen

Het uitoefenen van alle contactberoepen is toegestaan. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • rij-instructeurs;
  • sekswerkers (seksclubs zijn gesloten);
  • masseurs;
  • medewerkers in uiterlijke verzorging (zoals de kapper, schoonheidsspecialist of pedicure);
  • medewerkers in alternatieve geneeswijzen (zoals een acupuncturist of homeopaat).

Het werk wordt zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand georganiseerd. Ook wordt er gewerkt op afspraak. Hierbij bespreken de ondernemer of medewerker en de klant in een checkgesprek of het bezoek een risico oplevert voor de gezondheid van de medewerkers en andere klanten.

Bericht geplaatst 04-11-2020

Samenvatting persconferentie 13 oktober 2020

Het kabinet heeft een gedeeltelijke lockdown afgekondigd vanaf 14 oktober 2020 om 22 uur. Doel is het aantal besmettingen de kop in te drukken door het aantal contactmomenten van personen te verminderen. Op dit moment blijken 250 personen uit een groep van 100.000 inwoners die getest worden, positief te zijn, waardoor reguliere zorg onder druk staat. Dagelijks worden er 20 of meer coronapatiënten op de intensive care opgenomen. Vandaar dat de maatregelen voor minimaal twee weken gelden, maar waarschijnlijk vier weken.

Cafés en restaurants en coffeeshops
Alle cafés en restaurants moeten vier weken sluiten. Het aantal horecamedewerkers dat getest wordt in de teststraten is relatief hoog. Hotels mogen hun eigen hotelgasten eten aanbieden. Ook de eetgelegenheden in uitvaartcentra en de cafés en restaurants op de luchthavens (voorbij de security check) mogen open blijven. Cafés en restaurants in andere gebouwen, zoals musea, moeten dicht. Afhalen en bezorging is toegestaan tot 20 uur ’s avonds.

Alcohol en softdrugs
Tussen 20 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends is het verboden om alcohol en softdrugs op straat of in openbare ruimtes te gebruiken. Alcohol en softdrugs mogen ook niet worden thuisbezorgd.

Evenementen
Alle evenementen zijn verboden, zoals kermissen. De evenementen die nog wel kunnen doorgaan zijn:

  • Markten voor levensmiddelen
  • Beurzen en congressen
  • Bioscopen en theaters
  • Wedstrijden
  • Demonstraties, samenkomsten en vergaderingen (volgens Wet Openbare Manifestaties)

Detailhandel
De detailhandel moet om 20 uur de deuren sluiten, behalve supermarkten, die mogen langer open blijven. Deurbeleid voor het toegestane aantal personen moet worden nageleefd. Zijn er teveel mensen in de zaak, dan kan (een deel van) de locatie worden gesloten. Ook wordt er met de brancheorganisaties overlegd om meer winkeltijden voor kwetsbare groepen te reserveren.
De koopavonden worden geschrapt.

Doorstoomlocaties
Op zogenaamde ‘doorstroomlocaties’ (bibliotheken, musea, monumenten, etc.) moeten de bezoeken plaatsvinden met reservering per tijdvak. Ook hier geldt een groepsgrootte van maximaal 4 personen of 1 huishouden.

Voor dierentuinen, pretparken, markten en andere buitenlocaties met een continue doorstroom van bezoekers geldt een norm van 1 bezoeker per 10 vierkante meter. Veiligheidsregio’s bepalen in overleg met de locatie hoeveel bezoekers tegelijk kunnen worden toegelaten op basis van oppervlakte en de mogelijkheid om 1,5 meter afstand te houden.

Sporten
Sporten mag alleen op 1,5 meter afstand van anderen; of in teamverband van maximaal 4 personen (vanaf 18 jaar). Wedstrijden zijn niet toegestaan.

Uitzondering hierop gelden voor:

  • Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal)
  • Voetballers (inclusief overig personeel in ‘bubble’) van de Eredivisie en Eerste divisie

Sportscholen mogen open blijven.
Tot 18 jaar is sporten in grotere teams toegestaan, waarbij wedstrijden zijn toegestaan tussen de teams van de eigen club.
Sportkantines blijven gesloten, terwijl publiek niet is toegestaan.
Douches en kleedkamers moeten ook sluiten.

Groepsgrootte
Je mag thuis maximaal 3 personen per dag ontvangen (kinderen tot 12 jaar niet meegerekend).
Buiten mag je met een groep van maximaal 4 personen afspreken óf met iedereen die tot jouw huishouden behoort, om bijvoorbeeld samen naar een bioscoop te gaan. Kinderen tot 12 jaar niet meegerekend.
In een binnenruimte mogen maximaal 30 mensen, inclusief kinderen, bijeen komen

Thuiswerken
Werk zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Het kabinet zal met werkgevers- en werknemersorganisaties om de tafel gaan om het thuiswerken nog meer te bevorderen.

Mondkapjes
Het kabinet onderzoekt hoe het dragen van mondkapjes verplicht kan worden. Het gaat dan om het dragen van mondkapjes in publieke ruimten (winkels, bibliotheek, stations, gemeentehuizen, etc.). Het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer blijft verplicht. Daarnaast gaat er een draagplicht gelden voor mondkapjes voor kinderen vanaf 13 jaar op de middelbare school, mbo-scholen, hogescholen en universiteiten. Alleen tijdens de les mag het mondkapje worden afgedaan.

Reizen
Het advies is om zo weinig mogelijk te reizen, ook niet tijdens de herfstvakantie. Als je wel reist, blijf dan zoveel mogelijk op je vakantieadres, bijvoorbeeld in je vakantiehuis. Volg altijd de reisadviezen van Buitenlandse Zaken (Wijs op reis) als je naar het buitenland gaat. Reizigers die uit risicogebieden komen moeten meewerken aan registratie en quarantaine. De thuisquarantaine is 10 dagen.

Ondersteunende maatregelen ondernemers
Er zijn nog geen aanvullende steunmaatregelen aangekondigd voor de ondernemers die nu verplicht zijn hun deuren weer te sluiten.

Bericht geplaatst 14-10-2020

Samenvatting persconferentie 28 september 2020

Gisteravond zijn tijdens de persconferentie nieuwe maatregelen afgekondigd. Doel van de maatregelen is om de kans op grote drukte te beperken en daarmee het indammen van aantal ‘sociale contactmomenten’, zonder in lock down te hoeven gaan.

De onderstaande maatregelen gaan in op 29 september om 18 uur en gelden voor 3 weken.

Thuiswerken

Het devies is: laat je werknemers zoveel mogelijk thuis werken en werk zelf ook zoveel mogelijk thuis, tenzij het echt niet anders kan. Als er op de werksituatie een besmetting plaatsvindt, dan kan je werklocatie 14 dagen worden gesloten.

Beperkingen groepsgrootte

Max 40 personen: buiten mogen maximaal 40 mensen bijeenkomen. Hiervoor geldt een uitzondering voor openbare plekken met veel doorstromingen, zoals pretparken en dierentuinen).

  • Max 30 personen: voor binnen geldt dat er maximaal 30 mensen per ruimte bijeen mogen komen. Voor zogenaamde ‘doorstroomlocaties’ in grote gebouwen, zoals musea, bibliotheken en dierentuinen, zijn reservering per tijdvak verplicht. Dat geldt niet voor winkels en markten. In overleg met de Veiligheidsregio zal het aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers worden bepaald per locatie, rekening houdend met de oppervlakte én het garanderen van 1,5 meter afstand.
  • De detailhandel moet deurbeleid voeren om de 1,5 meter afstand te bewaken.
  • Supermarkten moeten verplicht 2 x per dag een uur voor ouderen en kwetsbare mensen open zijn. Hierin zal in overleg met brancheorganisaties op basis van de lokale situatie invulling worden gegeven.
  • Max 4 personen: gezelschappen mogen niet groter zijn dan maximaal 4 personen, bijvoorbeeld op een terras, tenzij je allemaal tot één huishouden behoort. Dus bij een restaurant of een bioscoop kun je voor maximaal 1 huishouden of maximaal 4 personen reserveren (exclusief kinderen t/m 12 jaar).
  • Max 3 personen: thuis, in de eigen woning-tuin-balkon. Dringend advies: ontvang maximaal 3 personen, je eigen huishouden en kinderen t/m 12 jaar niet meegerekend.

Horecastop

  • Eet- en drinkgelegenheden moeten om 22 uur sluiten.
  • De laatste inloop van gasten kan tot 21 uur.
  • Maximaal 30 gasten (horecapersoneel niet meegerekend), afhankelijk van oppervlakte én het garanderen van 1,5 meter afstand.
  • Verplicht om een register van bezoekers bij te houden t.b.v. bron- en contactonderzoek GGD
  • Voor horeca aan de airside van luchthavens geldt een uitzondering op de laatste inloop van 21 uur en het om 22 uur sluiten van de zaak

Supermarkten

Afhankelijk van de lokale situatie moeten supermarkten 2 x per dag een uur voor ouderen en kwetsbare mensen open zijn. Hierin zal in overleg met brancheorganisaties op basis van de lokale situatie invulling worden gegeven.

Contactberoepen

Verplichte registratie voor alle contactberoepen. Dit geldt nu dus niet alleen voor de horeca, maar ook voor kappers, schoonheidssalons, etc. Deze verplichting geldt niet voor beroepen waarvoor de registratieplicht het uitoefenen van het beroep, of de veiligheid of welzijn van betrokkenen in de weg zou staan, zoals zorgverleners, handhavers, opsporingsambtenaren, etc.

Sport

  • Sportkantines zijn gesloten.
  • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel, zonder publiek.
  • Sporten in teamverband mag nog wel

Uitzonderingen beperkingen groepsgrootte (binnen 30 en buiten 40)

Voor de volgende categorieën gelden de beperkingen voor de groepsgrootte niet.

  • personen bij een uitvaart
  • samenkomsten in een gebouw die noodzakelijk zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties met ten hoogste 100 personen per zelfstandige ruimte
  • betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de Wet openbare manifestaties
  • personen die in gemeenschap met anderen godsdienst of levensovertuiging belijden
  • de vergaderingen van de Staten-Generaal of van een commissie daaruit (in de desbetreffende veiligheidsregio), van de gemeenteraad, provinciale staten en het algemeen bestuur van een waterschap, of van een door deze organen ingestelde commissie, en andere wettelijk verplichte bijeenkomsten;
  • een bijeenkomst van een internationale organisatie, die gevestigd is op het grondgebied van het Koninkrijk, of van een verdragspartij van een verdrag waarbij het Koninkrijk partij is
  • detailhandel, markten, bibliotheken, musea, monumenten, presentatie-instellingen, dierentuinen, pretparken, kermissen, en daarbij vergelijkbare samenkomsten waarbij sprake is van doorstroom van bezoekers. Hierbij gelden twee voorwaarden voor de uitzondering van deze groep:
    –     detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden en venstertijden invoeren voor kwetsbaren (vast te leggen in de aanwijzing en uit te werken in sectorprotocollen)
    –     veiligheidsregio’s bepalen na overleg met doorstroomlocaties m.u.v. detailhandel en markten, per locatie het maximum aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers, daarbij rekening houdend met oppervlakte van de locatie én kunnen garanderen van met name 1,5 meter afstand.
  • onderwijsinstellingen, trainingsinstellingen en kinderopvang;
  • openbaar vervoer en overig bedrijfsmatig personenvervoer (geen rondvaartboten e.d.)
  • sportgelegenheden;
  • jeugdverenigingen 0 tot 18 (bv. scouting, cultuur en kunst).
  • luchthavens.

Uitzondering op nieuw maximum gezelschapsgrootte (max 4):

  • gezamenlijk huishouden;
  • kinderen tot 13 jaar;
  • persoon die in gemeenschap met anderen godsdienst of levensovertuiging belijdt;
  • vergadering of betoging Wet openbare manifestaties;
  • vergaderingen Staten-Generaal, gemeenteraad, provinciale staten, algemeen bestuur waterschap of commissies daaruit;
  • bijeenkomst internationale organisatie of verdragspartij;
  • personen bij een uitvaart;
  • personen die theater, dans, sport of muziek in de vorm van culturele uiting beoefenen;
  • beroep, bedrijf of vereniging.
  • N.B. studenten en leerlingen vormen in het onderwijs geen gezelschap.

Bericht geplaatst 29-09-2020

Samenvatting persconferentie 1 september 2020

Tijdens de persconferentie gaven premier Rutten en minister De Jonge aan waar we nu staan, een half jaar na het begin van de uitbraak van het coronavrius.

Evenementenbranche, discotheken en nachtclubs
Als ondernemer in de evenementenbranche of als eigenaar van een discotheek of nachtclub kreeg je vanavond te horen dat je langer moet wachten alvorens je weer open mag. Er komt voorlopig nog geen versoepeling.

Juichverbod blijft gelden
Ook het verbod op schreeuwen en zingen in groepsverband blijft gelden, dus ook het juichverbod bij demonstraties, sportwedstrijden en concerten.

Alle kinderen naar school en opvang
Bij gezinnen in quarantaine was in sommige gevallen de regel dat kinderen van 4 t/m 12 jaar wel naar de opvang en school mochten, maar kinderen van 0 tot 4 jaar niet. Dat gold bijvoorbeeld voor gezinnen die terugkeren uit een code oranje-gebied. Vandaag is besloten dat ook kinderen van 0 tot 4 jaar naar de opvang, school en sport mogen.

Verpleeghuizen
Personeel in verpleeghuizen wordt beter voorbereid op mogelijke besmettingen. Onder andere door het leren herkennen van symptomen, ervaring opdoen met isoleren en extra persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast wordt onderzocht of bewoners en medewerkers preventief kunnen worden getest, bij toename van besmetting in de directe omgeving. Bij een uitbraak in een verpleeghuis worden alle bewoners en medewerkers wekelijks getest.

Uitbreiding Dashboard Coronavirus
Het dashboard wordt steeds verder uitgebreid. Zo staan er vanaf 1 september 2020 nu ook de cijfers per gemeente op. Hierdoor wordt het steeds beter mogelijk om gerichter maatregelen te treffen.

Bericht geplaatst 02-09-2020

Verlenging Noodpakket voor Caribisch Nederland

Het noodpakket voor inwoners en bedrijven op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, vanwege het coronavirus, is met vier maanden verlengd tot 12 oktober 2020. Inwoners en bedrijven van deze eilanden zijn onderdeel van Nederland en kunnen daarom van vergelijkbare maatregelen, zoals ook in Europees Nederland getroffen, gebruik maken.

De coronacrisis heeft een enorme impact op de samenleving van Caribisch Nederland. In termen van gezondheid zijn de eilanden tot nu toe goeddeels gevrijwaard gebleven van het coronavirus. In economische zin zijn Bonaire, Sint Eustatius en Saba zwaar getroffen. De toeristische sector waar een groot deel van de economie op drijft, is tot stilstand gekomen.

Het kabinet voegt naast al bestaande maatregelen ook enkele nieuwe maatregelen toe. Zo is er onder meer de tijdelijke loondervingsregeling, wordt de tijdelijke regeling tegemoetkoming voor vaste lasten uitgebreid (tot een maximum van € 50.000,– voor bedrijven) en wordt tijdelijk de KCC-regeling (Klein Krediet Corona-regeling) toegevoegd voor kleine ondernemers. Daarnaast stelt het kabinet € 1,3 miljoen beschikbaar zodat de openbare lichamen burgers en bedrijven die dat nodig hebben aanvullend tegemoet kunnen komen vanuit eilandelijk beleid.

Dit tweede noodpakket is op 19 juni jl. namens de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de bewindspersonen van Economische Zaken en Klimaat, de bewindspersonen van Financiën, de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer gestuurd.

Bericht geplaatst 24-06-2020

Verlenging maatregelen

Eet- en drinkgelegenheden moeten hun deuren blijven sluiten tot 19 mei 2020. Ook kappers, visagisten, schoonheidssalons en nagelstudio’s moeten voldoen aan de verlenging tot 19 mei a.s.  Daarnaast geldt dit ook voor casino’s (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs, sportverenigingen, sauna’s, speelhallen en seksinrichtingen. Dit geldt ook voor andere zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging. Voor eet- en drinkgelegenheden geldt dat bezorgen en afhalen mogelijk blijft, ook voor coffeeshops. Deze maatregelen gelden tot en met 19 mei 2020.

De tandartsen en mondhygiënisten kunnen hun werk weer hervatten.

Het huidige verbod op evenementen met een vergunnings- en meldplicht is verlengd tot 1 september 2020.

In de week voor 19 mei 2020 beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna gaat gebeuren.

Bericht geplaatst 23-06-2020

Uitleg en inhoud Noodpakket

Na de eerder genomen maatregelen ter bestrijding van de coronacrisis komt het kabinet nu met een noodpakket aan bijzondere maatregelen. Dit noodpakket geldt voorlopig voor een periode van drie maanden en omvat drie hoofdelelementen:

  1. een noodpakket banen en economie;
  2. de instelling van een noodloket;
  3. liquiditeitssteun.

Noodpakket banen en economie

Werktijdverkorting

De huidige regeling voor werktijdverkorting is met onmiddellijke ingang ingetrokken. De regeling wordt vervangen door een Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW).

Deze regeling maakt het mogelijk om meer werkgevers sneller financieel tegemoet te komen dan binnen de ingetrokken regeling mogelijk was. De noodmaatregel geldt voor alle bedrijven, ongeacht hun omvang. Het aanvraagproces staat los van de WW-regeling. Werknemers verliezen hierdoor geen WW-rechten.

Werkgevers met een verwacht omzetverlies van ten minste 20% kunnen bij het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen tot maximaal 90% van de loonsom. De werkgever betaalt het loon van de betrokken werknemers volledig door. De tegemoetkoming geldt voor een periode van drie maanden. Deze periode kan éénmalig worden verlengd met drie maanden. Aan verlenging zullen nadere voorwaarden worden gesteld. De regeling ziet op omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.

Reeds ingediende aanvragen voor werktijdverkorting worden beschouwd als ingediende aanvragen voor de nieuwe regeling. Voorwaarde voor de aanvraag is dat de werkgever geen ontslag om bedrijfseconomische redenen zal aanvragen voor zijn werknemers gedurende de periode waarover de tegemoetkoming ontvangen wordt. De regeling betreft niet alleen de loonkosten van vaste werknemers maar ook van werknemers met een flexibel contract voor zover zij in dienst blijven gedurende de aanvraagperiode. Het UWV verstrekt op basis van de aanvraag een voorschot. Achteraf wordt vastgesteld wat het daadwerkelijke verlies in omzet is geweest. Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt mogelijk een correctie plaats. Op dit moment is nog niet bekend vanaf welke datum aanvragen kunnen worden ingediend.

Extra tijdelijke ondersteuning voor ondernemers

Voor zelfstandige ondernemers (zzp’ers en eenmanszaken) met financiële problemen komt er een tijdelijke voorziening voor drie maanden. De voorziening bestaat uit een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en een lening voor bedrijfskapitaal. De uitkering voor levensonderhoud vult het inkomen aan tot het sociaal minimum. De toets op levensvatbaarheid van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen wordt niet toegepast om een snelle behandeling van aanvragen mogelijk te maken.

De hoogte van de inkomensondersteuning is afhankelijk van het inkomen en de samenstelling van het huishouden. Deze bedraagt maximaal ca. € 1.500 per maand netto. Deze ondersteuning hoeft niet te worden terugbetaald.

De versnelde procedure geldt ook voor aanvragen voor een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157. Uitstel van de aflossingsverplichting is mogelijk. Tevens zal een lagere rente worden gehanteerd.

WW-premiedifferentiatie

De hoge WW-premie voor flexibele contracten geldt niet voor voor vaste werknemers die door het coronavirus in een kalenderjaar meer dan 30% hebben overgewerkt. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal deze aanpassing van de wet voor kalenderjaar 2020 zo spoedig mogelijk uitwerken. Het uitstel, dat werkgevers hebben gekregen om een vaste arbeidsovereenkomst op schrift te stellen, wordt verlengd tot 1 juli. Ook de coulanceregeling om het lage WW-percentage te hanteren voor werknemers, die op 31 december 2019 voor onbepaalde tijd in dienst waren, wordt verlengd tot en met 30 juni 2020.

Noodloket

Er komt een noodloket waar ondernemers een gift voor de eerste nood kunnen vragen. Deze gift geldt voor ondernemers die direct zijn getroffen door overheidsmaatregelen ter bestrijding van de coronacrisis en die daardoor een groot deel van hun omzet verliezen. De tegemoetkoming en de voorwaarden moeten nog worden uitgewerkt. Het betreft een eenmalig forfaitair bedrag van € 4.000 voor de periode van drie maanden.

Liquiditeitssteun

Belastingmaatregelen

Uitstel van betaling van belastingen
Al eerder is aangekondigd dat de Belastingdienst bijzonder uitstel van betaling verleent aan alle ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen zijn gekomen of zullen komen. De Belastingdienst verleent het uitstel direct nadat het verzoek is ontvangen. Individuele beoordeling van het verzoek vindt later plaats.

De komende tijd legt de Belastingdienst geen verzuimboete op voor het niet (tijdig) betalen van belasting. De behandeling van verzoeken om uitstel van betaling moet handmatig plaatsvinden, zodat behandeltijden kunnen oplopen indien veel verzoeken binnenkomen.

Energiebelasting
De heffing van de energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE) voor bedrijven in de tweede, derde en vierde belastingschijf zal tijdelijk worden uitgesteld. Het kabinet onderzoekt hoe dit kan worden vormgegeven.

Invorderingsrente en belastingrente
De invorderingsrente wordt vanaf 23 maart 2020 tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%. Deze verlaging geldt voor alle belastingschulden. Ook de belastingrente gaat tijdelijk omlaag van 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor overige belastingen naar 0,01%. Deze verlaging gaat in op 1 juni 2020. De tijdelijke verlaging van de belastingrente in de inkomstenbelasting gaat in op 1 juli 2020.

Voorlopige aanslagen
Ondernemers die een lagere winst verwachten door de coronacrisis kunnen een verzoek indienen voor een verlaging van de voorlopige aanslag. Deze verzoeken zullen door de Belastingdienst worden ingewilligd.

Verruiming Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat heeft de BMKB tijdelijk verruimd om de liquiditeitsrisico’s in verband met het coronavirus te matigen, zodat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven. De regeling houdt in dat de overheid voor een deel van de lening borg staat als bedrijven niet genoeg zekerheden kunnen bieden. De verruiming houdt in dat de borgstelling omhooggaat van 50% naar 75% van het krediet. Deze maatregel is bestemd voor een overbruggingskrediet of verhoging van een rekening-courantkrediet met een maximale looptijd van twee jaar. Ook een aantal overige voorwaarden in de regeling is versoepeld. Aanmelding is mogelijk vanaf maandag 16 maart 2020. Ondernemers die voor de regeling in aanmerking willen komen, kunnen zich melden bij hun bank of kredietverstrekker.

GO-regeling

De GO-regeling kent een 50% garantie op bankleningen en bankgaranties vanaf € 1,5 miljoen tot maximaal € 50 miljoen per onderneming. Het garantiebudget van de GO wordt verhoogd van € 400 miljoen tot € 1,5 miljard. Het maximum per onderneming wordt verhoogd naar € 150 miljoen. De verruimingen zullen binnen een week geëffectueerd worden.

Qredits

Qredits is een sociale kredietverstrekker voor bedrijven. Het kabinet is bereid Qredits financieel te ondersteunen met € 6 miljoen voor een termijn van negen maanden. De ondersteuning wordt gebruikt voor het verlenen van uitstel van de aflossingsverplichting voor maximaal zes maanden en een rentekorting over deze periode. De tegemoetkoming geldt uitsluitend voor coronagerelateerde aanvragen.

Borgstelling MKB-Landbouwkredieten

De regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten wordt tijdelijk verruimd door een gunstigere borgstelling voor werkkapitaal. De verruiming moet de financiering van land- en tuinbouwbedrijven vergemakkelijken. De aangepaste regeling geldt met ingang van 18 maart 2020.

Hulp nodig?

Kom jij in de problemen door (de maatregelen) rondom het coronavirus? Neem dan contact met ons op.

Copyright © Meulepas & partners
Financieringsconsulent is een product van Meulepas & partners

error: Deze content mag niet gekopieerd of gedupliceerd worden.