Gemakkelijker overbruggingskrediet (KKC) voor MKB

corona, leestijd ca. 1 min., regeling

Kleine ondernemers kunnen vanaf half mei gemakkelijker kredieten afsluiten. Deze regeling wordt de Kleine Kredieten Coronagarantieregeling (KKC) genoemd. Het doel van de regeling is om kleine ondernemers door de coronacrisis te helpen. Het kabinet en de banken stellen 750 miljoen euro aan extra financiering beschikbaar voor overbruggingsleningen aan bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Voorwaarden voor de regeling

Heb je een overbruggingsfinanciering nodig tot € 50.000,– en had je voor de uitbraak van het coronavirus een gezonde onderneming, dan kun je gebruikmaken van het zogenaamde Kleine Kredieten Coronagarantieregeling (KKC). De overheid staat voor 95% garant voor de hele lening, de rest is voor rekening van de banken.

Deze overbruggingsfinanciering is bedoeld voor ondernemers, die voor de coronacrisis een winstgevend bedrijf hadden. De voorwaarden zijn onder andere:

  • Je omzet bedraagt meer dan € 50.000,– per jaar
  • Je stond op 1 januari 2019 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
  • Je financieringsbehoefte ligt tussen de € 10.000,– en € 50.000,–
  • De looptijd van de leningen is maximaal 5 jaar
  • De rente bedraagt 4% per jaar en eenmalig 2%.

Met deze KKC-regeling (tot € 50.000,–), de BMKB-C-regeling (tot € 1,5 miljoen) en de Go-C-regeling (€ 1,5 – € 150 miljoen) zijn er nu kredietregelingen met overheidsgarantie beschikbaar in alle categorieën.

KKC (Klein Krediet Corona) blijft van kracht

Ondanks de afbouw van de steunmaatregelen vanaf 1 oktober a.s. heeft het kabinet besloten dat de coronafinancieringsregeling KKC (Klein Krediet Corona) heel 2021 van kracht blijft. Dit om marktfinanciering te blijven faciliteren. Heb je behoefte aan liquiditeit en voldoe je aan de voorwaarden van deze regeling, dan kun je een beroep doen op deze regeling.

Bericht geplaatst op 2 september 2021

Verlenging t/m 31 december 2021 en uitbreiding redenen

De KKC-regeling is verlengd t/m 31 december 2021. Kredieten tot 50.000 euro kunnen worden aangevraagd, niet alleen om rekeningen te betalen, maar ook om te investeren in nieuwe apparatuur of om voorraden aan te vullen. Ook voor het terugbrengen van leverancierskrediet naar een gebruikelijke termijn kan de regeling worden gebruikt. De kredieten kunnen worden aangevraagd bij geaccrediteerde banken en bij 22 non-bancaire financiers. Financiers kunnen een geautomatiseerde kredietbeoordeling toepassen, waardoor je sneller uitsluitsel kunt krijgen over je kredietaanvraag. Meer informatie over de regeling vind je op de website van het RVO.

Bericht geplaatst op 17 juni 2021

Regeling goedgekeurd door Europese Commissie

De Europese Commissie heeft de regeling Klein Krediet Corona (KKC) goedgekeurd. Sinds 29 mei jl. kun je daarom een beroep doen op deze regeling voor een financieringsbehoefte van € 10.000,– toto € 50.000,–. Leningen die vanaf 7 mei 2020 zijn verstrekt en voldoen aan de voorwaarden van de regeling kunnen bovendien sinds 29 mei 2020 worden geherfinancierd tegen de voorwaarden van de KKC.

De looptijd van de lening is maximaal 5 jaar. Ook niet-bancaire geaccrediteerde financiers kunnen de lening verstrekken. De overheid staat voor 95% garant. De financiers kunnen maximaal 4% van het kredietbedrag aan je doorrekenen. Daarnaast moet je de Staat een eenmalige premie van 2% als vergoeding betalen. Je kunt aanspraak maken op de regeling als je op 1 januari 2019 stond ingeschreven bij de KvK, je omzet minimaal € 50.000,– per jaar bedraagt en je bedrijf voor de coronacrisis voldoende winstgevend was. Ook moet de prognose aangeven dat je de lening kunt terugbetalen.

De aanvraag kun je indienen bij je bank (ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos, de Volksbank) of de andere financiers, die de regeling mogen aanbieden.

Bericht geplaatst op 2 juni 2021

Update bijzonder uitstel

Deze lening van minimaal € 10.000,– tot maximaal € 50.000,– voor ondernemingen die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren, wordt momenteel uitgevoerd.

De banken ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos en de Volksbank hebben in ieder geval toegezegd leningen via deze regeling aan te bieden. Andere financiers, die geaccrediteerd zijn voor de BMKB-C, mogen de regeling ook aanbieden. Overige financiers kunnen zich bij RVO.nl laten accrediteren als financier voor de KKC-regeling.

Bericht geplaatst op 21 mei 2020

Gebruik maken van de regeling?

Wil je gebruikmaken van de regeling? Of wil je weten of deze regeling voor jou van toepassing is?
Neem gerust contact met ons op. Wij geven je graag het juiste advies en dienen de aanvraag graag voor je in. 

Bron tekst: FD en Coronaregelingen.nl
foto: Pexels

Copyright © Meulepas & partners
Financieringsconsulent is een product van Meulepas & partners

error: Deze content mag niet gekopieerd of gedupliceerd worden.