Horeca-maatregelen

corona, regeling

Als gevolg van het oplopende aantal besmettingen moeten sociale contacten zoveel mogelijk beperkt worden. Op de website van de Rijksoverheid staan welke maatregelen er momenteel van kracht zijn.

Horeca en winkels om 20.00 uur dicht

Voor horecagelegenheden en winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, geldt vanaf 13 november a.s. een sluitingstijd van 20.00 uur. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, en de contactberoepen, zoals kapsalons, blijven open tot 18.00 uur. In de horeca wordt bovendien een vaste zitplaats verplicht. Een coronatoegangsbewijs was al een vereiste.

Evenementen mogen doorgaan, maar alleen tot 18.00 uur, en met een maximum van 1.250 personen per zaal. Een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats zijn verplicht. Voor theaters, bioscopen en concertzalen (met zitplaatsen) hoeven niet eerder dicht: voor deze plekken geldt de verplichte sluitingstijd niet.

Sportwedstrijden zijn toegestaan, maar vanaf morgen is publiek niet welkom.

Extra steun
Nieuwe steunpakketten voor getroffen ondernemers komen er op de kortst mogelijke termijn, aldus Rutte bekend. Hoe die steun er precies uit komt te zien en hoeveel extra geld ervoor beschikbaar komt, is nog niet duidelijk.

Bericht geplaatst op 15 november 2021

1,5 meter afstand niet meer verplicht

Per 25 september a.s. is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Bij bezoek aan plekken waar het drukker wordt, zoals in cafés, restaurants en sportkantines, heb je een coronatoegangsbewijs nodig.

De regels voor de openstelling van de horeca met coronabewijzen zijn als volgt:

  • Open tussen 6.00 uur ’s ochtends en 0.00 uur ’s nachts
  • Coronatoegangsbewijs verplicht
  • Gezondheidscheck verplicht
  • Geen maximaal aantal bezoekers
  • Entertainment, zoals live muziek, is toegestaan
  • Regulieren openingstijden voor afhalen en laten bezorgen

Het coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor o.a. wegrestaurants, horeca in uitvaartcentra en afhalen en laten bezorgen.

Bericht geplaatst op 20 september 2021

Regeling nachthoreca

Het kabinet is bezig met een regeling voor de nachtclubs en disco’s, die ook na 1 oktober a.s. niet open kunnen. Heb je een bedrijf in deze sector, dan moet je naar verwachting ook na 1 oktober a.s. nog verplicht gesloten blijven. Het kabinet is bezig met een gerichte compensatieregeling voor nachtclubs en discotheken voor het geval deze sector niet open kan na 1 oktober 2021.

De uitvoering van zo’n gerichte regeling is volgens het kabinet erg complex en vraagt veel van de uitvoeringsorganisaties. Daarom houdt het kabinet scherp in de gaten wat uitvoeringstechnisch en juridisch mogelijk is.

Bericht geplaatst op 2 september 2021

Horeca tijdens de zomer

Vanaf 10 juli 2021 vanaf 6 uur ’s ochtends tot en met 13 augustus 2021 gelden er extra maatregelen, ook voor de horeca. De lokale regels zoals de vergunningen van de gemeente, gelden onverminderd. Samengevat zijn de extra maatregelen:

Openingstijden

  • Open van 6 uur ’s ochtends tot 0.00 uur ’s avonds
  • Nachtclubs en discotheken gesloten
  • Reguliere openingstijden voor afhalen en laten bezorgen

Voorwaarden horeca

  • Gezondheidscheck is verplicht
  • Vaste zitplaats is verplicht
  • Maximaal aantal bezoekers afhankelijk van de grootte van de ruimte
  • Geen maximale groepsgrootte
  • 1,5 meter afstand houden verplicht
  • Entertainment, zoals tv-schermen zijn niet toegestaan

Bericht geplaatst op 12 juli 2021

Invloed corona op hoogte huur horecapand

Een horecaondernemer is naar de Rechtbank Overijssel gegaan om verlaging van de huur af te dwingen. Door de maatregelen van de overheid was hij gedwongen zijn café tussen 16 maart 2020 tot 1 juni 2020 te sluiten. Daarna moest hij vanaf 15 oktober 2020 wederom de deuren sluiten.

De horecaondernemer heeft diverse e-mails naar de verhuurder gestuurd met het verzoek een korting te verlenen op de huurprijs. De verhuurder heeft geen korting gegeven, maar toegezegd dat de betaling van de helft van de huur over april en mei 2020 mag worden opgeschort t/m het vierde kwartaal van 2020. De horecaondernemer vond dat onvoldoende. De rechtsbijstandsverzekeraar van de horecaondernemer heeft vervolgens een voorstel gedaan voor de huur t/m oktober 2020. Dit voorstel viel verkeerd bij de verhuurder. De verhuurder heeft daarop een verzoekschrift tot faillietverklaring van de horecaondernemer ingediend bij de rechtbank. De horecaondernemer heeft over januari 2020 t/m maart 2020 de volledige huurprijs betaald; vanaf april 2020 t/m november 2020 heeft hij maandelijks de helft van de huurprijs voldaan.

De horecaondernemer vordert bij Rechtbank Overijssel o.a. dat:

  1. De betalingsverplichting van de huurprijs van 16 maart t/m 31 december 2020 (of tot zolang de tweede gedwongen sluiting voortduurt, op te schorten met 50%
  2. De verhuurder te verbieden om volledige betaling te verlangen van de huur over de onder punt 1 genoemde periode.

Rechtbank Overijssel geeft in haar uitspraak aan dat de beperkende maatregelen van de overheid door corona moeten worden gezien als onvoorziene omstandigheden, die niet waren te voorzien toen het huurcontract is afgesloten. Door de gedwongen sluiting kan het gehuurde niet overeenkomstig de bestemming worden gebruikt. Dat is een aantasting van het huurgenot, een gebrek. Kort gezegd, kan door het gebrek de horecaondernemer niet volledig aan haar verplichting tot betaling van de huur worden gehouden. Volgens de rechtbank kan de horecaondernemer met terugwerkende kracht aanspraak maken op huurprijsvermindering. Voor de periode dat de horecaondernemer gedwongen de zaak moet sluiten vindt de rechtbank een vermindering van 50% redelijk. Vanaf 1 juni 2020 heeft de horecaondernemer de exploitatie kunnen hervatten, maar met de nodige beperkingen, waardoor er nog steeds een behoorlijke omzetderving is. In die periode vindt de rechtbank een huurvermindering van 25% op zijn plaats. Vanaf 15 oktober 2020 (gedwongen hernieuwde sluiting) is een percentage van 50% weer gerechtvaardigd.

Bericht geplaatst op 1 februari 2021

Alcoholklok in hotels

Tijdens de persconferentie van 13 oktober jl. heeft premier Rutte aangekondigd dat de cafés en restaurants vanaf 14 oktober jl. moesten sluiten. Hotels mogen open blijven en zij mogen hun gasten die overnachten eten aanbieden. Per 23 oktober jl. is er echter een alcoholklok ingesteld vanaf 20.00 uur; na 20.00 uur mag er geen alcohol meer worden geschonken in de hotels.

Bericht geplaatst op 26 oktober 2020

Horeca verliest kort geding verplichte sluiting

Ongeveer 60 horecaondernemers hebben zich aangesloten bij het kort geding dat een Haagse ondernemer heeft aangespannen tegen de Staat om de horeca weer op te krijgen. De voorzieningenrechter van Rechtbank Den Haag heeft de vordering van de eisers in het kort geding afgewezen. Dat betekent dat de horecaondernemingen voorlopig gesloten moeten blijven. De motivering van de rechter volgt binnen twee weken.

Bericht geplaatst op 23 oktober 2020

Vereniging Horeca Nederland heeft een kort geding gestart tegen de Staat

De zitting van het kort geding was op 23 juli 2020. Vereniging Horeca Nederland eiste dat de rechter de Staat verplicht de voor de horeca geldende coronaregels te versoepelen en om objectieve criteria kenbaar te maken met een “roadmap” en tijdpad voor verdere versoepelingen van de coronamaatregelen in de horeca. Als dat niet kan, eisen zij dat de rechter de Staat verplicht om nader onderzoek te doen en om op de horeca gerichte aanvullende financiële steunmaatregelen vast te stellen.

Geen oplossing
De rechter heeft de zaak na een schorsing op verzoek van partijen aangehouden, omdat partijen hebben afgesproken met elkaar in overleg te gaan. Dit heeft niet geleid tot een oplossing en eisers hebben de rechter nu toch gevraagd uitspraak te doen.

Verkorte uitspraak
De rechter heeft in zijn (verkorte) uitspraak van 21 augustus 2020 beslist dat de vorderingen worden afgewezen. De motivering volgt uiterlijk op 11 september 2020. Deze zal worden gepubliceerd op Rechtspraak.nl.

Bericht geplaatst op 24-08-2020

Registratie bezoekers

Sinds begin augustus is het in de horeca verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Gasten registreren zich op vrijwillige basis. Als een gast geen toestemming wil geven, kun je de toegang tot de horeca niet weigeren.

  • Als horecaondernemer werk je sinds 10 augustus jl. voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van je bedrijf, op basis van reservering (vooraf of aan de deur), neem je een gezondheidscheck af zonder registratie van antwoorden en ken je van een vaste zitplaats toe (placering) aan een tafel of aan de bar.
  • Je vraagt de gast bij een positief antwoord op een van de vragen van de gezondheidscheck naar huis te gaan.
  • Je bent verplicht de gast te vragen om de naam en contactgegevens te noteren voor een eventueel bron- en contactonderzoek.
  • Je gasten registreren zich op vrijwillige basis.
  • De gegevens van je gasten mogen uitsluitend worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek.
  • Als je gasten geen contactgegevens willen achterlaten, dan mogen zij niet worden geweigerd.
  • Als de gegevens met toestemming van je gast worden genoteerd, zullen die voorlopig 14 dagen moeten worden bewaard voor het bron- en contactonderzoek.

De Koninklijke Horeca Nederland heeft op hun site een ‘registratieformulier contactgegevens bron- en contactonderzoek’ voor je opgesteld, en een ‘modelformulier Gezondheidscheck, zie www.khn.nl

Bericht geplaatst op 13-08-2020

Pilot horeca schermen

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft TNO opdracht gegeven een pilot te starten met schermen in restaurants, cafés en op terrassen. TNO zal voor een aantal situaties onderzoeken of het mogelijk is om gebruik te maken van (kuch)schermen zodat de afstands-eis los gelaten kan worden, als mensen zich aan weerzijden van de schermen bevinden. Ook zullen ze ingaan op de effecten van inzet van schermen op de verspreiding van zgn. aerosolen en of het praktisch uitvoerbaar is. De pilots vinden plaats in de gemeenten Rotterdam en Tilburg, in overleg met MKB Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De minister streeft er naar de pilot ruim voor 1 juli a.s. af te ronden.

Bericht geplaatst op 3 juni 2020

Hulp nodig?

Kom jij in de problemen door (de maatregelen) rondom het coronavirus? Neem dan contact met ons op.

Bron tekst: Nextens en Coronaregelingen.nl
foto: Pexels

Copyright © Meulepas & partners
Financieringsconsulent is een product van Meulepas & partners

error: Deze content mag niet gekopieerd of gedupliceerd worden.