Herfinancieren leverancierskredieten

corona, regeling

Winkels en horecazaken worden bevoorraad op basis van leverancierskrediet. Dit betekent dat een leverancier zich verzekert tegen het risico dat hij niet betaald wordt. Door de coronacrisis ontstaan hier problemen. Om dat te voorkomen, grijpt de overheid in en gaat de overeenkomsten van de leveranties herverzekeren, tot een bedrag van in totaal 12 miljard euro. Hiermee blijft er vertrouwen in de verschaffing van leverancierskrediet en worden bedrijven bevoorraad. Er komt een herverzekering voor het hele jaar 2020. De bedoeling is dat deze snel wordt ingevoerd om te voorkomen dat zodat kredietverleners niet hun limieten naar 0 euro zullen verlagen. De maatregel moet nog in detail worden uitgewerkt.

Verlenging kortlopende leverancierskredieten

Voor veel bedrijven dreigde de kredietverlening op te dorgen door de coronacrisis. Daarom heeft het kabinet vorig jaar besloten om deze kredieten te herverzekeren. Staatssecretaris Vijlbrief heeft de herverzekering van leverancierskredieten nu met een half jaar verlengd t/m 30 juni 2021.

Wijziging voorwaarden
De voorwaarden voor de herverzekering zijn op een beperkt aantal punten gewijzigd t.o.v. vorig jaar. Dit heeft met name te maken met de verdeling van inkomsten, kosten en risico’s. Voor verlenging van de eerste zes maanden van 2021 zullen alle inkomsten en kosten, inclusief schades, verdeeld worden tussen Staat en de verzekeraars in een verhouden van 90%-10%. De verzekeraars mogen hierdoor een deel van de premie houden;  in ruil daarvoor moeten ze ook een deel van de operationele kosten dragen en geldt dat er geen maximum meer is aan het eigen risico dat ze dragen.

Verzekeraars
Zeven verzekeraars hebben een herverzekeringsovereenkomst met de Staat gesloten voor de eerste zes maanden van 2021. Dit zijn dezelfde verzekeraars als vorig jaar: Atradius, Coface, Euler-Hermes, Credendo, Nexus, Mercury en Zurich. Ook andere geïnteresseerde kredietverzekeraars konden een verzekeringsovereenkomst tekenen voor de eerste zes maanden 2021. Er heeft zich echter geen andere verzekeraar gemeld.

Geen bonussen voor bestuurders of dividenden
Ook voor de eerste zes maanden van 2021 geldt dat de verzekeraars waarmee een overeenkomst is gesloten geen bonussen aan de bestuurders of dividenden mogen uitkeren voor de Nederlandse activiteiten.

Bericht geplaatst op 8 februari 2020

Verlenging kortlopende leverancierskredieten

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën wil de maatregelen van de herverzekering door de Staat van kortlopende leverancierskredieten verlengen voor drie maanden. Hij komt nog met een nadere uitwerking, maar meldt dit alvast nu. Zijn verwachting is, dat als de huidige overeenkomst tussen de Staat en de verzekeraars (Temporary Reinsurance Agreement – TRA) niet verlengd wordt, verzekeraars uitstaande dekkingen zullen korten.
Dit zou grote gevolgen kunnen hebben en zou kunnen leiden tot het stilvallen van handel en tot een golf van faillissementen. Vandaar zijn voornemen om de maatregel te verlengen t/m 31 maart 2021. Nadere berichtgeving zal volgen.

Bericht geplaatst op 01-10-2020

Herfinanciering

Vanwege de coronacrisis wilden verzekeraars het herverzekeren van kortlopende leverancierskredieten afbouwen door de kredietlimieten te verlagen om zelf niet in financiële problemen te komen. Door de onzekerheid voor de verzekeraars hoe bedrijven door de kredietcrisis heenkomen wilden de verzekeraars zonder analyse van de risico’s op individuele bedrijven, voor hele sectoren of landen de limieten afbouwen of intrekken. Hierdoor zou een kwart van de gebruikelijke omzet van de verzekerde bedrijven dreigen weg te vallen.

Daarom heeft het kabinet besloten over te gaan tot herfinanciering. Aanvankelijk was het de bedoeling om de gehele portefeuilles van de verzekeraars voor het hele jaar 2020 te herverzekeren. De Europese Commissie moest hiervoor toestemming verlenen. Zij geven goedkeuring voor maatregelen als de dekking niet verder gaat dan 90%, dus met een eigen risico van 10% (zoals ook in andere Europese lidstaten het geval is, waardoor concurrentievervalsing wordt voorkomen). Schades die voor 1 maart 2020 reeds waren uitgekeerd komen niet voor vergoeding door de Staat in aanmerking. Daarnaast kunnen verzekeraars, die nog niet in beeld zijn, zich nog tot 30 juni 2020 melden om ook deel te nemen aan de herverzekering.

Bericht geplaatst op 2 juni 2020

Hulp nodig?

Kom jij in de problemen door (de maatregelen) rondom het coronavirus? Neem dan contact met ons op.

Bron tekst: Coronaregelingen.nl
foto: Pexels

Copyright © Meulepas & partners
Financieringsconsulent is een product van Meulepas & partners

error: Deze content mag niet gekopieerd of gedupliceerd worden.