Een goed idee financieren, hoe doe je dat?

informatie, leestijd ca. 2 min.

Je hebt een goed idee en je wilt je droom verwezenlijken. Daarvoor is geld nodig. Dan kun je natuurlijk je eigen vermogen gebruiken om je idee te financieren. Het voordeel is natuurlijk dat je geen rente betaald en je geen schuld hebt bij een bank of investeerder. Maar wanneer je een groot deel van je spaargeld in je onderneming stopt, heb je geen geld meer voor andere plannen en bestedingen.

Lenen bij een bank

Wanneer je met een goed ondernemersplan aantoont dat jouw idee realiseerbaar en succesvol wordt, kun je een financieringsaanvraag voorleggen aan je bank. Hoewel er diverse financieringsvormen te bedenken zijn, blijkt het vaak een hele uitdaging te zijn om je bank te overtuigen van de haalbaarheid van je idee of innovatie. De bank kijkt namelijk naar allerlei risico’s, die zij zoveel mogelijk afgedekt willen zien. Bij onvoldoende grip op de risico’s en een tekort aan zekerheden leidt dit tot een afwijzing van de financiering. Als de ondernemer overtuigd blijft van de kansen en mogelijkheden van zijn idee is dit jammer.

Op zoek naar investeerders

Om je plan toch te laten slagen, kun je op zoek gaan naar mensen die in jouw product of dienst willen investeren. Wanneer je bedrijf winst gaat maken, levert dit de investeerder ook geld op. Vaak komen investeerders uit je eigen netwerk van familie en bekenden. Als je vooraf goede afspraken maakt, is dit een goede manier om aan geld te komen. Laat je wel informeren over de financiële en juridische kant om eventuele onduidelijkheden en discussies te voorkomen.

Crowdfunding en investeerders
Crowdfunding ideeën en plannen op tafel

Crowdfunding is een mogelijkheid om je idee te financieren

Crowdfunding betekent letterlijk investeren (funding) door de massa (crowd). Met een goede crowdfundingcampagne kunnen potentiële investeerders en ondernemers met elkaar in contact komen. Deze investeerders kunnen je helpen om jouw ambitie te realiseren. Bijvoorbeeld bij de start-up van een bedrijf, de ontwikkeling van een nieuw product, de aankoop van een vervoermiddel of een nieuwe machine. Om crowdfunding succesvol in te zetten heb je een goede voorbereiding nodig. Het is aan te bevelen om een betrokken groep mensen om je heen te hebben, die al een basis van investeerders vormt. Hiermee worden andere geïnteresseerden bereikt. Een goed marketingplan zal hier enorm bij helpen.

Subsidies en regelingen

Er zijn diverse regelingen in Nederland. Denk hierbij aan het garant staan voor een deel van de lening of subsidiemogelijkheden. Garanties worden vooral ingezet als de ondernemer niet genoeg zekerheid (onderpand) kan bieden aan de bank. Voorbeelden hiervan zijn de Borgstelling MKB-kredieten en Garantie Ondernemersfinanciering. Innovatiekrediet, Innovatiefonds (SEED capital) en Vroege Fase Financiering (VFF) zijn voorbeelden van subsidies. Niet elke onderneming of project komt in aanmerking voor subsidies en regelingen.

Welke financiering is geschikt voor mijn idee?

Wil jij weten welke financiering voor jou het meest geschikt is? Of heb je hulp nodig voor het goed onderbouwen van groeiambities waarmee je je financieringsaanvraag versterkt? Financieringsconsulent helpt jou om jouw droom te verwezenlijken. Vraag vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek aan. Wij geven je graag een eerlijk en helder advies.

Copyright © Meulepas & partners
Financieringsconsulent is een product van Meulepas & partners

error: Deze content mag niet gekopieerd of gedupliceerd worden.