X-XSS-Protection: 1; mode=block

Gezondheidspaspoort

corona

Tegemoetkoming voor preventieve testen

We willen op reis in de zomer, volle zalen in de bioscoop en het theater, drukbezochte festivals, beurzen en congressen. Als het meezit, moet dat straks weer mogelijk zijn voor mensen die een ‘bewijs van gezondheid’ kunnen laten zien.

Nederlanders hebben dan verschillende mogelijkheden om te bewijzen dat zij niet besmet zijn met het coronavirus en dus het risico erg klein is dat zij anderen zullen besmetten. Dat kan bijvoorbeeld met:

  • een recente negatieve testuitslag
  • een bewijs van immuniteit, als je net genezen bent van COVID-19
  • een vaccinatiebewijs, waaruit blijkt dat je in ieder geval 1 prik tegen corona hebt gehad

Het kabinet wil al dit mogelijke bewijsmateriaal samenbrengen in het zogenoemde coronapaspoort. Dat paspoort willen ze beschikbaar maken in een digitale en een papieren vorm met een QR-code. Het coronapaspoort moet bruikbaar zijn binnen de Europese Unie (EU).

QR-code scannen
Wanneer je een bezoeker ontvangt, scan je bij de entree de QR-code op het coronapaspoort van de bezoeker. Als deze niet besmettelijk is, zie je op de scanner het groene sein ‘veilig’. De bezoeker mag naar binnen en zijn privacygevoelige medische informatie blijft geheim. Want jij kunt niet zien of hij gevaccineerd, getest of immuun is.

Wat heb je nodig?
Ondernemers hebben een scanapparaat nodig en de juiste software. Het kan zijn dat scannen zelfs mogelijk wordt met een app op je smartphone. Het ministerie van Volksgezondheid geeft hierover op dit moment nog weinig duidelijkheid: Woordvoerder Axel Drees: “We zijn nu eerst alle technische en juridische aspecten achter dit plan aan het uitwerken”.

Waar heb je een paspoort nodig?
De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert het coronapaspoort straks in te zetten op drukke plekken waar toegangscontrole normaal is. Daarbij kun je denken aan bioscopen, theaters, stadions en musea, maar ook beurzen en congressen. Het kabinet kan echter anders beslissen.

Wanneer is het paspoort klaar?
Het kabinet wil deze zomer te werken met het coronapaspoort. Een exacte datum wordt genoemd. Maar vanaf 1 juli zijn waarschijnlijk festivals, sportwedstrijden met publiek, concerten en congressen weer mogelijk. Het is dus aannemelijk dat het paspoort er dan is.

Testbewijzen tot 1 juli a.s.
Tot de introductie van het coronapaspoort moeten testen uitkomst bieden. Volgens zorgminister Hugo de Jonge zijn er op 1 mei a.s. 400.000 tests per dag mogelijk. Bezoekers zouden dan toegang kunnen krijgen op basis van een testbewijs of een test ter plekke. Op dit moment bestaat er nog geen officieel testbewijs. Maar waarschijnlijk wordt dit op korte termijn ontwikkeld. Het kabinet heeft de SER namelijk gevraagd om advies over het gebruik van testbewijzen bij het verder openstellen van de samenleving.

Testbewijzen kunnen volgens de SER worden ingezet op plekken waar toegangscontrole normaal is, bijvoorbeeld bij een bioscoop. De SER vindt het geen goed idee dat winkeliers hun klanten bij binnenkomst vragen om een testbewijs.

Zelftest
Terwijl de testcapaciteit snel toeneemt, worden in april ook de eerste zelftesten op de markt verwacht. Met een staafje uit de supermarkt kan straks dus iedereen zichzelf controleren. De zelftest is geen officieel testbewijs, maar kan wel handig zijn als je bijvoorbeeld met collega’s op locatie wilt werken.

Ervaringen in andere landen
In Israël is het coronapaspoort er al. Meer dan 40% van de bevolking heeft 2 vaccinaties gehad en heeft daardoor nu met het paspoort toegang tot culturele activiteiten, sportwedstrijden, hotels en sportscholen. En ook tot drukke winkels en horeca. Of er in Nederland straks ook bij drukke winkels een toegangscontrole gehouden moet worden aan de deur, is niet bekend.

Ondernemers
Ondernemers in Israël noemen voor- en nadelen van het paspoort. Ze zijn blij met het groeiende aantal klanten. Maar ze zien dat dit er nog steeds veel minder zijn dan voor de coronapandemie. Ook moeten ze nog geregeld optreden als handhaver omdat ze vaak aan klanten moeten uitleggen dat de meeste coronamaatregelen nog gewoon gelden. De meeste klanten zijn op leeftijd, aangezien het ook in Israël de ouderen zijn die als eerste werden gevaccineerd.

Consumenten
In Israël zijn onder consumenten de meningen verdeeld. Het paspoort zorgt voor vrijheden, maar ook voor ongelijkheid. Terwijl de ene helft van het volk weer restaurants en concerten bezoekt, zit de andere helft thuis. “Wie zichzelf niet laat inenten, blijft achter”, zegt de Israëlische minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein. Maar daar is niet iedereen het mee eens. Op straat wordt geprotesteerd en de eerste rechtszaken worden snel verwacht.

Bericht geplaatst op 29 maart 2021

Hulp nodig?

Kom jij in de problemen door (de maatregelen) rondom het coronavirus? Neem dan contact met ons op.

Copyright © Meulepas & partners
Financieringsconsulent is een product van Meulepas & partners

Share This