Crowdfunding groeit als mkb financiering

leestijd ca. 3 min., nieuws

In Nederland is in 2019 zo’n 424 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, blijkt uit onderzoek van Crowdfundingcijfers.nl. Dat is een toename van 29 procent ten opzichte van 2018, toen bijna 100 miljoen euro minder werd opgehaald.

Meeste geld wordt opgehaald voor kredieten aan mkb

Crowdfundingcijfers.nl geeft aan dat €387,1 miljoen van dit bedrag is opgehaald door (mkb) bedrijven. Vorig jaar was dit nog €296,8 miljoen, dus het is een groei van ruim 30%. Andere onderzoekers van Crowdfundmarkt.nl geven aan dat dit €321 miljoen is (+21%).

Het verschil komt voornamelijk doordat crowdfundingcijfers.nl ook internationale platformen mee telt, maar vooral omdat zij afgaan op de rapportages door de platformen zelf. Hierin worden besloten investeringsrondes ook meegenomen die niet publiekelijk zichtbaar gemaakt worden. Deze categorie is de laatste 2 jaar sterk aan het groeien.

Gecombineerd laat het zien dat de crowdfundingmarkt voor het mkb nog steeds is gegroeid met 21-30%. Dit zijn nog steeds mooie groeicijfers, maar de groei vlakt wel langzaam af. Steeds meer mkb fondsen en direct lending platformen richten zich met institutioneel geld nu namelijk ook op de markt van mkb financieringen, waardoor goede ondernemingen nu meer keuzes hebben om financiering op te halen.

De toekomst van crowdfunding zal dan ook moeten blijven liggen bij de meerwaarde van de betrokken investeerder bij het mkb bedrijf. Dat gaat de komende jaren de uitdaging worden voor de crowdfunding platformen.

13.087 projecten en ondernemingen gefinancierd

Hoewel het meeste geld opgehaald wordt door ondernemingen, blijken juist maatschappelijke projecten, waarbij initiatiefnemers crowdfunding inzetten voor de financiering van een persoonlijke wens of voor een goed doel, het meeste voor te komen. Bijna 2/3 van alle projecten viel in 2019 in deze categorie.

Juist bij deze projecten is de betrokkenheid van de donateurs met het specifieke project of de persoon erg sterk, wat ook aantoont wat de meerwaarde van crowdfunding is.

Vastgoed financieringen via crowdfunding blijft groeien

Vastgoedleningen nemen op de Nederlandse crowdfundmarkt een steeds dominantere positie in met een kwart van de totale funding: 77 miljoen euro. Een derde hiervan is opgehaald door particulieren. In het VK was deze trend al eerder zichtbaar en in rapportages over de groei van de sector publiceert Cambridge Centre for Alternative Finance altijd de vastgoed-leningen los van de bedrijfsleningen.

De cijfers van financiering via non-bancaire financiers (direct lending aanbieders) die vastgoedleningen aanbieden is op dit moment nog niet beschikbaar. Naar verwachting zijn deze nog een stuk hoger dan de crowdfunding vastgoedleningen.

Is crowdfunding geschikt voor jou?

Wil jij weten of crowdfunding een geschikte financiering voor jou is? Leg ons je gedachten, uitdagingen en plannen eens voor. Onze adviseurs kijken op een frisse manier naar je bedrijf en de mogelijkheden. Hierbij wordt niet alleen naar de cijfers gekeken, maar vooral het verhaal erachter.

Vraag vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek aan. Wij geven je graag een eerlijk en helder advies. 

Bron: Ronald Kleverlaan en Nu.nl

Copyright © Meulepas & partners
Financieringsconsulent is een product van Meulepas & partners

error: Deze content mag niet gekopieerd of gedupliceerd worden.