Corona: lenen met overheidsgarantie

corona, informatie, leestijd ca. 2 min.

Coronavirus: eenvoudiger lenen met overheidsgarantie

Mkb-bedrijven met een gezond toekomstperspectief die nu in liquiditeitsproblemen komen door het Coronavirus, kunnen vanaf vandaag tijdelijk (tot 1 april 2021) onder gunstiger voorwaarden gebruikmaken van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Met deze regeling staat de overheid voor een deel borg voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar de financier (meestal de bank) niet genoeg zekerheden kunnen bieden. De tijdelijke verruiming van deze regeling houdt in dat de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB wordt verhoogd van 50% naar 75%. Met deze maatregel kan een bedrijf gebruiken voor een overbruggingskrediet of een verhoging van een rekening-courantkrediet bij een financier, met een maximale looptijd van 2 jaar.
 

Fiscale maatregelen

Ook zijn er inmiddels enkele fiscale maatregelen getroffen. Ben jij als ondernemer door het Coronavirus in liquiditeitsproblemen gekomen? Dan kan je de Belastingdienst bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor de IB, Vbp, de btw en de loonheffing. Hierbij stuur je een schriftelijk motivatie dat je door het Coronavirus in de problemen is gekomen. Zodra het verzoek bij de Belastingdienst binnen is, zal de invordering direct stopgezet worden. De individuele beoordeling van het verzoek zal later plaatsvinden. Daarnaast zal er bij het niet kunnen betalen van btw en loonheffing om een melding betalingsonmacht te doen. Dit voorkomt bestuurdersaansprakelijkheid.
De Belastingdienst zal de komende tijd ook geen verzuimboetes opleggen voor het niet (tijdig) betalen of deze terugdraaien. Ondernemers die nu betalen op een voorlopige IB- of Vpb-aanslag en een lagere winst verwachten door het Coronavirus, kunnen de voorlopige aanslag laten aanpassen.

Hulp nodig?

Kom jij in de problemen door (de maatregelen) rondom het coronavirus? Neem dan contact met ons op.

Copyright © Meulepas & partners
Financieringsconsulent is een product van Meulepas & partners

error: Deze content mag niet gekopieerd of gedupliceerd worden.