Belastingaangifte en coronaregelingen

corona, regeling

Vanaf 1 maart jl. kun je weer belastingaangifte doen over 2020. De Belastingdienst raadt mensen aan de vooraf ingevulde informatie extra goed te controleren, omdat de coronacrisis tot veranderingen kan hebben geleid die van belang zijn voor de aangifte.

Voor ondernemers kan het zijn dat er een aantal steunmaatregelen als is ingevuld. Het is belangrijk om dit goed te controleren. Heb je bijvoorbeeld een betaalpauze voor de hypotheek gekregen, kijk dan goed of de vooraf ingevulde gegevens overeenkomen met het overzicht van je hypotheekverstrekker.

Versoepelingen voor de aangifte door coronacrisis

In de komende periode ga je waarschijnlijk de aangifte inkomstenbelasting over 2020 (laten) doen. De coronamaatregelen kunnen hierbij een rol spelen. De Belastingdienst zal de zoveel mogelijk gegevens die bij  bekend zijn, alvast invullen in je aangifte. Controleer goed of deze gegevens kloppen.

Geld terug
Heb je door de coronacrisis als ondernemer een negatief inkomen in 2020? Waren je kosten hoger dan de inkomsten en heb je verlies gemaakt? Het is dan belangrijk om de aangifte voor 1 april a.s. in te (laten) dienen, indien mogelijk. De Belastingdienst verrekent namelijk de negatieve inkomsten van 2020 met je winst/positief inkomen in de drie voorafgaande jaren. Het kan zijn dat je hierdoor belastinggeld terugkrijgt.

Uitstel van belastingbetaling
Heb je betalingsproblemen vanwege de coronacrisis? Vraag dan t/m 30 juni 2021 bijzonder uitstel van betaling aan voor verschillende belastingen. Heb je al bijzonder uitstel van betaling? Dan kun je de Belastingdienst ook vragen het te verlengen. Wanneer je bijzonder uitstel krijgt, hoef je die belastingen niet direct te betalen. Maar het op tijd doen van de aangifte is wel verplicht.

Urencriterium
Wanneer je door de coronacrisis niet aan het urencriterium voldoet, is dit van 1 maart t/m 30 september 2020 versoepeld. Voor je aangifte inkomstenbelasting over 2020 mag je ervan uitgaan dat je in die periode ten minste 24 uur per week aan je onderneming hebt besteed, ook als je dat niet werkelijk hebt gedaan.

Bijzondere regelingen
De Belastingdienst houdt dit jaar rekening met de reeds ontvangen coronaregelingen. Heb je bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de TOZO of de TOFA? Dan zal deze uitkering waarschijnlijk al ingevuld zijn op je belastingaangifte.

Ontving je als ondernemer in 2020 een TOGS of TVL? Geef deze tegemoetkomingen in je aangifte op bij de rubriek ‘Vrijgestelde winstbestanddelen’ en ‘Buitengewone baten en lasten’. Je hoeft hierover dan geen belasting te betalen.

Je woont of werkt over de grens in de EU
Door de maatregelen rondom het coronavirus kan het zijn dat je in 2020 verplicht tijdelijk thuis werkte. Dat kan in een ander land zijn dan waar je normaal gesproken werkt. Dit kan gevolgen hebben hoe je je inkomsten in je aangifte inkomstenbelasting over 2020 moet opgeven.

Thuiswerkende zzp’er
Als zzp’er mag je kosten voor thuiswerken meestal niet aftrekken. Als je als zzp’er tijdens de coronacrisis vaker vanuit huis hebt gewerkt en daardoor extra kosten hebt gemaakt mag je deze slechts in enkele gevallen aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting over 2020.

Bericht geplaatst op 4 maart 2021

Uitstel aanvragen voor aangifte Inkomstenbelasting

Jaarlijks maken veel mensen gebruik van hulp bij de aangifte. De hulp bij aangifte kon door de coronacrisis op veel plekken niet doorgaan. Onder andere bij de Belastingdienst zelf, of bij vak- en ouderenbonden en maatschappelijk dienstverleners.

De Belastingdienst verleent alle particulieren die niet zelf de aangifte inkomstenbelasting 2019 kunnen indienen en die een DigiD-machtigingscode hebben, automatisch uitstel voor het indienen van de aangifte tot 1 september 2020. Deze mensen krijgen in mei a.s. van de Belastingdienst bericht. Ook mensen die fysiek een afspraak hadden gemaakt bij de Belastingdienst voor hulp, krijgen uitstel tot 1 september a.s.

Uitzonderingen

Dit automatische uitstel geldt niet voor ondernemers, mensen die al uitstel hebben aangevraagd, mensen die al aangifte hebben gedaan en mensen die geen uitnodiging tot het doen van aangifte hebben gekregen. Kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor meer informatie.

Uitstel voor onze klanten

Wanneer je jaarlijks je aangifte inkomstenbelasting laat verzorgen door Meulepas & Partners heb je een machtigingscode ontvangen. Meulepas & Partners heeft voor haar klanten al uitstel aangevraagd. Het maakt niet uit of je ondernemer bent of een particuliere klant.

Zelf uitstel aanvragen

Geldt bovenstaande niet voor jou en verzorg jij zelf jouw aangifte? Tot 1 mei is het mogelijk om aangifte te doen. Denk je dat het je niet gaat lukken om dit op tijd te doen? En krijg je geen automatisch uitstel? Vraag dan zelf uitstel aan op Mijn Belastingdienst of via de Belastingtelefoon. Doe dit in ieder geval vóór 1 mei a.s.

Bericht geplaatst op 24 april 2020

Hulp nodig?

Kom jij in de problemen door (de maatregelen) rondom het coronavirus? Neem dan contact met ons op.

Bron tekst: Belastingdienst
Foto: Pexels

Copyright © Meulepas & partners
Financieringsconsulent is een product van Meulepas & partners

error: Deze content mag niet gekopieerd of gedupliceerd worden.
Share This