Waarom zou je een begroting maken?

informatie, leestijd ca. 2 min.

Een begroting maken voor je bedrijf. Waarom zou je dat doen?

Een begroting heeft meerdere functies: het bevat je te bereiken doelen; het is een financiële onderbouwing van je strategische, operationele en commerciële plannen; het geeft richting aan de activiteiten om die plannen uit te voeren. Daarnaast zorgt het ervoor dat je de uitgaven en kosten van je bedrijf beter in de hand houdt en niet voor verrassingen komt te staan. Uit onze ervaring blijkt dat het maken van een jaarlijkse berekening erg zinvol is. Het is de financiële vertaalslag van je strategie naar opbrengsten, kosten, investeringen, kasstromen en eventueel kapitaalbehoefte.

Hoe maak je een begroting?

Het proces start bij de doelstellingen (wat) en strategie (hoe) van je onderneming. Dit is meestal een meerjarenplan met daarin omschreven waar je als ondernemer over enkele jaren wil staan, hoe je daar denkt te komen en wat ervoor nodig is. Deze plannen worden uitgewerkt in financiële cijfers, waardoor kaders ontstaan waarbinnen de kosten en investeringen moeten blijven.
Voor het aanvragen van een financiering is het ook gewenst om naast de jaarcijfers een exploitatiebegroting aan te leveren bij de kredietverstrekker.

Zelf een bedrijfsbegroting maken?

Je kunt zelf aan de slag met het maken van jouw begroting en het vaststellen van jouw budgetten. Wil je graag hulp bij het uitwerken hiervan? Of heb je een begroting nodig die jouw ondernemersplan of financieringsaanvraag versterkt? Neem dan contact met de ons op. We helpen je graag.

error: Deze content mag niet gekopieerd of gedupliceerd worden.