Auto-importeurs krijgen hun auto’s niet meer gekeurd

Keuringsinstantie RDW heeft wegens corona een alternatief werkregime ingesteld.
Daardoor zijn keuringsstations sinds vorige week gesloten.
De branche kijkt samen met de overheid naar een oplossing.
Auto-importeurs van bijna nieuwe auto’s krijgen hun auto’s sinds vorige week niet meer gekeurd door de keuringsmeesters van de Dienst Wegverkeer (RDW). Dat zegt organisatie Verenigde Autobedrijven Samen Sterk (Vass), het platform voor 3600 zelfstandige autobedrijven in Nederland.
‘Auto-importeurs kunnen hun auto’s niet bij klanten afleveren, omdat de auto’s pas van een kenteken worden voorzien als ze zijn goedgekeurd door de RDW’, zegt Vass-bestuurslid Mirjam van der Rijt. Zij noemt de maatregel van de RDW ‘een importbeperking die voor ondernemers verstrekkende gevolgen heeft’. Vrachtwagens, ambulances en andere voertuigen voor vitale sectoren worden wel gekeurd.
Directeur-eigenaar Jan Benschop van het gelijknamige Autohuis Benschop in Lopik bevestigt het probleem. ‘Wij importeren jaarlijks 450 heel jonge auto’s en bestelwagens uit Polen van nog geen drie maanden oud, veelal demonstratiemodellen. Maar de auto’s hopen zich hier op’, zegt Benschop. ‘Klanten hebben de auto’s al aanbetaald, maar ze mogen er niet in rijden en hebben er dus niets aan, zolang die niet zijn gekeurd en geen kenteken hebben.’
De import van auto’s naar Nederland, ook van de autofabrieken, is overigens volledig komen stil te vallen. ‘De RDW hoeft alleen maar auto’s te keuren die wel in Nederland zijn aangekomen’, zegt Benschop. ‘De keuringsmeesters krijgen het dus niet meer zo druk.’
Meer zieken bij RDW
De RDW onderkent het probleem en laat weten naar een oplossing te zoeken. Daar komt bij dat het ziekteverzuim in maart is gestegen naar 6,1%. ‘De RDW vraagt medewerkers, conform de richtlijnen van het RIVM, om preventief thuis te blijven en niet naar het werk te komen als er sprake is van lichte verkoudheidsklachten. Dit geldt voor medewerkers van alle locaties.’ Volgens een RDW-woordvoerder is ‘voor zover bekend’ nog niemand bij de RDW besmet met het coronavirus. ‘Maar we roeien met de riemen die we hebben.’
De RDW verricht APK-steekproeven en normaliter werken APK-steekproefcontroleurs ook op de RDW-keuringsstations. Deze keuringsstations werden vorige week echter gesloten vanwege een nieuw werkregime van één week op en één week af. ‘Alles is erop gericht om cruciale keuringen door te kunnen laten gaan’, aldus de RDW.
De RDW besloot daartoe zodat in geval van een coronabesmetting medewerkers van de keuringsstations hun collega’s kunnen vervangen. ‘Dit preventieve beleid heeft er begin deze week bij de RDW-keuringsstations toe geleid dat veel administratieve medewerkers niet naar de keuringsstations konden komen om daar te werken. Deze medewerkers doen nu thuis vervangende werkzaamheden’, aldus de RDW.
Reactie Bovag
Branchevereniging Bovag laat weten samen met de RDW en de ministeries van Infrastructuur & Milieu en Economische Zaken & Klimaat naar oplossingen te zoeken voor de auto-importeurs. ‘We voeren continu overleg’, aldus een woordvoerder van Bovag.
Van der Rijt van de Vass hoopt op een oplossing op korte termijn. ‘Samenwerken tussen de partijen van invloed is nu het grootste goed. Alle lijnen zijn geactiveerd’, zegt ze.
Volgens de Bovag hebben niet alleen auto-importeurs te lijden. ‘De autoverhuur staat stil en de autoverkopen ook. Niemand koopt op dit moment een auto of zelfs een fiets. Dat heeft ook een domino-effect voor importeurs en dealers.’
De Bovag kan nog niet becijferen wat de economische schade is voor autobedrijven en garagehouders. Volgens een coronamonitor van de Bovag kan het omzetverlies in de branche oplopen tot 83%. ‘Ongeveer een derde van de ondernemers verwacht op termijn afscheid te moeten nemen van medewerkers.’
Update 25 maart 2020
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) gaat toch proberen of ze geïmporteerde auto’s via een versnelde procedure kan gaan keuren. Dat heeft de RDW woensdagnamiddag bekendgemaakt nadat ze eerder had besloten de keuring van importwagens te stoppen.
Vorige week had de RDW al zijn keuringsstations voor uit het buitenland afkomstige auto’s gesloten vanwege het coronavirus. Bovendien kampt de RDW met extra ziekmeldingen. De keuringsinstantie besloot daarop haar diensten te beperken tot vitale sectoren en apk-keuringen.
Bedrijven kregen hun geïmporteerde auto’s en bestelbusjes niet meer gekeurd waardoor ze die niet konden afleveren bij hun klanten. Begin deze week klaagde de autobranche in het FD over de handelwijze van de RDW. De instantie liet daarop weten de klachten serieus te nemen en naar een oplossing te zoeken. Die lijkt nu te zijn gevonden in een vereenvoudiging van de procedure.
De nieuwe werkwijze houdt in dat de RDW-erkende bedrijven benodigde documenten digitaal aanleveren. Functionarissen van de RDW controleren vervolgens op de keuringsstations of de gegevens van de auto’s, zoals kilometerstand en chassisnummer, kloppen. Keuringsmeester hoeven dan enkel steekproeven uit te voeren.
‘Voertuigen uit het buitenland die al verkocht zijn in Nederland komen als eerste in aanmerking voor deze procedure. Daarmee worden ze voorzien van een Nederlands kenteken’, aldus RDW in een verklaring.
Jan Benschop van Autohuis Benschop in Lopik zegt blij te zijn met deze oplossing. ‘Onze auto’s zijn zo goed als nieuw en kunnen nu snel een kenteken krijgen.’
Ook organisatie Verenigde Autobedrijven Samen Sterk (Vass), het platform voor 3600 zelfstandige autobedrijven in Nederland, reageert positief. ‘Wij zijn blij dat dit stemgeluid uit de branche wordt gehoord’, zegt Mirjam van der Rijt. ‘Dat betekent dat de RDW bereid is op een goede manier naar een oplossing te zoeken.
Hulp nodig?
Kom jij in de problemen door (de maatregelen) rondom het coronavirus? Neem dan contact met ons op.
Bron tekst: Fd
Foto: Pexels